Ramon Margalef va nàixer a Barcelona l’any 1919. Científic de reconeixement internacional, fou l’ecòleg més important de Catalunya i, durant molt de temps, la figura més citada de tot l’Estat espanyol, d’on va ser també el primer catedràtic d’ecologia. Les seues aportacions foren diverses i revolucionàries, amb contribucions a l’oceanografia, la limnologia i l’ecologia que li varen valdre un seguit d’importants guardons: la medalla Prince Albert de l’Institut Oceanogràfic de París, el premi Ramon y Cajal i el conegut com el «Premi Nobel de l’Oceanografia» guardó Huntsman de Ciències del Mar, entre altres.

La revista Mètode celebra enguany el centenari del naixement de Ramon Margalef recuperant el dossier inclòs en el número 42 de la revista amb motiu de la seua mort. Un document en què col·laboraren Albert Masó, Mercè Durfort i Coll, Josep Mª Camarasa, Xavier Bellés, Joandomènec Ros, Jaume Terradas, i Martí Domínguez, de qui recuperem també una entrevista a l’ecòleg que fou publicada en el setmanari El Temps. A més, Masó ofereix un text inèdit escrit expressament per a aquesta ocasió.

Llig més articles al web de Mètode

Què és Mètode

Penseu amb llibertat, siguem crítics

El poder prova d'amagar la gravetat de la crisi amb crides a no apartar-se de la línia oficial, a no parlar 'd'allò que ara no toca'. VilaWeb no ho farà. No renunciarem ni un segon al pensament lliure, a parlar amb plena llibertat i a continuar essent crítics.

Ajudeu-nos a continuar essent la veu que el país necessita. Feu-vos subscriptors de VilaWeb.

Vicent Partal
Director de VilaWeb