13.01.2020 - 11:10
|
Actualització: 13.01.2020 - 18:45
El Tribunal Suprem espanyol ha impedit que el president d’ERC, Oriol Junqueras, sigui avui al ple del Parlament Europeu, de manera que continuarà a la presó dels Lledoners. Aquesta decisió, segons que diu a Libération el periodista especialitzat en política europea Jean Quatremer, pot ser l’espurna d’una ‘guerra de jutges sense precedents a la història europea’, per la diferència de criteri entre el tribunal espanyol i el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE).
A l’article, Quatremer explica que l’argument del Suprem per a inhabilitar Junqueras és que, com que el judici contra el procés va començar abans de les eleccions, no podia tenir immunitat; però deixa clar que aquest argument ‘havia estat descartat pels jutges europeus en la seva sentència’. A més, recorda la carta de Manuel Marchena al TJUE en què assegurava que acataria la seva decisió, independentment que Junqueras ja hagués estat sentenciat.
‘I encara pitjor –continua Quatremer–, el jutge encarregat d’investigar els dirigents independentistes catalans [Pablo Llarena] ha anunciat que no respectaria la immunitat parlamentària de Puigdemont i Comín si tornen a Espanya, fet que és una violació directa dels compromisos europeus d’Espanya.’ Això a banda, explica que el Suprem ha demanat el suplicatori al Parlament Europeu perquè els aixequi la immunitat i pugui cursar novament l’euroordre.
Tal com exposa Quatremer, ‘aquesta obstinació judicial obligarà les institucions comunitàries a interessar-se per fi per la situació catalana’ i avisa que la votació per a aixecar la immunitat de Puigdemont i Comín és lluny de ser guanyada, perquè molts diputats europeus s’hi han pronunciat en contra. A més, posa el focus en el paper de la Comissió Europea, encarregada de vetllar pel respecte del dret europeu als estats membres. ‘Haurà de decidir si Espanya ha respectat el dret europeu o no, i si considera que no ha estat així, d’obrir un procediment d’infracció. Si no ho fa, Junqueras podrà anar ell mateix al TJUE i al Tribunal Europeu de Drets Humans’, diu. I acaba: ‘La radicalitat dels jutges espanyols corre el perill de desencadenar una guerra de jutges sense precedents en la història europea’.