El govern aixeca més restriccions per l’augment dels embassaments del Ter-Llobregat

  • El Ter-Llobregat retorna a la fase d’alerta i Darnius-Boadella passa d'emergència II a I
  • Els canvis d'escenari entraran en vigor a començament de la setmana vinent, quan ho publiqui el DOGC

VilaWeb
El pantà de Sau, el 13 de juny (fotografia: Albert Salamé).
Redacció / ACN
18.06.2024 - 12:42
Actualització: 18.06.2024 - 13:17

El sistema Ter-Llobregat passarà de fase d’emergència I a alerta i el Darnius-Boadella d’emergència II a I, segons que ha acordat la Comissió Interdepartamental de Sequera avui. L’acord entrarà en vigor a començament de la setmana vinent, quan es publiqui la resolució al Diari Oficial de la Generalitat. La decisió s’ha pres arran de la recuperació de les reserves d’aigua, que són al 38,5%, amb 236 hectòmetres cúbics, a l’àmbit del Ter-Llobregat, i gairebé al 23% al Darnius-Boadella. En fase d’alerta, es permeten 250 litres per habitant i dia i reduccions en alguns àmbits. Quant a l’emergència I, es passa dels 180 litres per habitant i dia als 200.

Amb aquest canvi, el Ter-Llobregat torna a l’escenari en què era el novembre del 2022. A començament de març, les reserves en aquest àmbit eren del 15% amb 91 hectòmetres cúbics. En el cas del Darnius-Boadella la recuperació és més lenta, però en tres mesos ha doblat el volum (a començament de març era a l’11%) i ha guanyat més de 8hm³.

A partir de l’entrada en vigor dels canvis de fase, hi haurà 12 municipis (35.007 habitants) en situació de normalitat, 52 (785.232) en pre-alerta, 255 (més de sis milions d’habitants) en alerta, 293 (678.728) en excepcionalitat i 17 (151.516 habitants) en emergència I.

Quant a les divuit zones definides en el Pla de Sequera, dues continuen en normalitat (Banyoles i l’aqüífer de Tarragona); una en pre-alerta (Consorci d’Aigües de Tarragona), cinc en alerta (aqüífer del Baix Ter, capçalera del Llobregat, embassaments del Ter, embassaments del Llobregat i del sistema Ter-Llobregat); vuit en excepcionalitat (Anoia Gaià, aqüífers del Fluvià, Muga i Carme Capellades, capçalera del Ter, Empordà, Llobregat mig, Prades-Llaberia i Serralada).

Reducció d’usos d’aigua i algunes prohibicions

En el cas de la fase d’alerta del Ter-Llobregat, les limitacions són d’una reducció d’aigua respecte del consum normal del 30% per a usos recreatius que impliquin reg i del 5% per a uns altres usos recreatius, del 25% per a reg agrícola, del 10% per a usos ramaders i del 5% per a usos industrials.

Quant a l’abastament domèstic, s’estableixen limitacions particulars per a determinats usos urbans que han de complir tots els municipis, com ara, les limitacions en el reg de jardins i zones verdes, la prohibició d’omplir fonts ornamentals, la prohibició a particulars de la neteja de carrers amb aigua de xarxa, limitacions per a omplir piscines i també per a netejar vehicles.

En fase d’emergència I, a banda de l’increment del límit en el consum d’aigua, desapareixen algunes prohibicions, com la de tancar les dutxes dels gimnasos.

El govern manté les obres per via d’emergència

Tot i la millora de la situació hidrològica, el govern destaca que continua treballant per incrementar la disponibilitat d’aigua. Com a mesures estructurals, l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) construeix uns quants pous al tram final de Besòs –Montcada, Barcelona i Sant Adrià del Besòs–, que preveu de tenir enllestits al juliol. Aquests sis pous serviran per a aportar aigua a les futures plantes potabilitzadores que es construiran en aquesta zona, i de les quals l’ACA redacta els projectes bàsics.

En l’àmbit de l’Alt Empordà, es continuen fent tasques per a aportar aigua regenerada al riu la Muga i desplegant dotze dessalinitzadores mòbils en uns quants punts de la comarca. Aquestes plantes, que les habilita el Consorci d’Aigües Costa Brava Girona amb finançament del govern, estaran operatives durant les setmanes vinents. També en aquesta comarca, l’ACA ha aprovat el conveni per a la construcció d’uns quants pous al voltant de Peralada, amb l’objectiu de disposar de més aigua a les xarxes d’abastament que hi ha en aquesta zona, amb una inversió de 4,4 milions d’euros.

A banda, a les capçaleres del Ter i del Llobregat i a la zona de Girona, l’ACA ha fet una sèrie de sondatges amb l’objectiu de disposar de més aigua per mitjà de la construcció d’uns quants pous.

L’ens d’abastament d’aigua ATL continua executant les obres d’emergència de noves connexions a la xarxa Ter-Llobregat dels municipis de Vallirana (Baix Llobregat) i nou localitats de l’Anoia i del Bages amb reserves inestables.

D’altra banda, han acabat les obres de la canonada de l’estació de tractament d’aigua potable de Sant Joan Despí i les obres a l’estació regeneradora del Prat de Llobregat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor