El govern del Principat reivindica l’escola catalana i homologa dos centres a Londres i Berlín

  • Les escoles a l'exterior homologades per Educació permetran que els alumnes obtinguin els certificats dels nivells lingüístics B2 i C1

VilaWeb
ACN
08.07.2023 - 19:57
Actualització: 08.07.2023 - 21:33

La consellera d’Acció Exterior, Meritxell Serret, ha defensat com un gran pas endavant la prova pilot perquè Londres i Berlín tinguin escoles de català homologades pel Departament d’Educació a partir del curs vinent. En declaracions de l’Escola Catalana de Londres estant, Serret ha fet valdre l’anunci en un moment de “cert atac i intent d’anar enrere pel que fa a la llengua i la cultura”, tot assenyalant la situació al País Valencià i a les Illes Balears. Per això, ha reivindicat que el govern no s’arronsa i posa tot l’impuls a reforçar el català. La iniciativa de l’executiu permetrà que hi hagi escoles de català a l’exterior homologades per Educació i que els alumnes obtinguin els certificats dels nivells lingüístics B2 i C1.

Serret ha explicat que la prova pilot comença a Londres perquè a la capital del Regne Unit hi ha una molt bona base. Ha explicat que fa vuit anys que l’escola catalana funciona i que té una vuitantena d’alumnes de diferents nivells.

“Impulsem aquesta iniciativa per donar-los més reforç estructural, més recursos, ajut i suport. Amb una clara vocació de donar-los tota la qualitat de l’educació en català”, ha afegit abans de subratllar que tindran un currículum reconegut pel Departament d’Educació i que els alumnes podran tenir els certificats que els equiparin amb els alumnes de Catalunya. D’aquesta manera, ha apuntat la consellera, “els donem oportunitats per a poder tornar a Catalunya i desenvolupar-s’hi acadèmicament”.

A més, es reconeixeran oficialment les escoles catalanes com a comunitats catalanes a l’exterior amb l’objectiu que puguin optar a finançament directe en convocatòries de subvencions.

El C1, a punt per al curs 2024-2025

Amb el nou model, els alumnes escolaritzats en sistemes educatius d’uns altres països podran cursar una formació basada en el currículum del Departament d’Educació i homologable a la dels estudiants a Catalunya, i permetrà d’acreditar els nivells lingüístics B2 i C1, segons l’edat. Educació ha elaborat una proposta d’únic currículum d’acord amb l’establert i adaptat a les escoles de l’exterior (el nivell B2 estarà a punt a final de setembre i els alumnes ja podran fer-lo durant el curs 2023-2024, i el del nivell C1 estarà llest el curs 2024-2025). L’executiu català també estableix un programa de certificació internacional de la llengua catalana oficial, vàlida i reconeguda tant en l’àmbit universitari com en les administracions.

42 comunitats catalanes i 1.100 alumnes

Quant al professorat, es crearà un seminari de formació permanent que, una vegada per trimestre, reunirà els docents per donar-los orientacions, materials, propostes didàctiques i recursos. A més, tindran accés a tot el material pedagògic elaborat per Educació i s’explorarà la possibilitat d’incorporar professorat a l’exterior amb el programa de beques. El Departament d’Acció Exterior i Unió Europea coordina el projecte de bracet amb Educació i Cultura per mitjà de la Secretaria de Política Lingüística. També es coordina la iniciativa amb l’Institut Ramon Llull. Actualment, quranta-dues comunitats catalanes a l’exterior ofereixen cursos de català a un total de mil cent alumnes no universitaris.

En aquests cinc anys, Acció Exterior ha destinat més de 700.000 euros a l’ensenyament de la llengua catalana a l’exterior (164.000 euros el 2023).

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor