08.04.2025 - 15:11
|
Actualització: 08.04.2025 - 19:13
El govern del president Salvador Illa té demà una prova de foc amb la votació del decret de mesures urgents en matèria d’habitatge i d’urbanisme. Els seus socis, ERC i els Comuns, a més a més de la CUP, que s’ha assegut a parlar amb els socialistes per primera vegada aquesta legislatura, hi negocien que el decret pugui regular el lloguer de temporada. Els contractes de temporada resten, encara, fora de la regulació del preu lloguer aprovada pel congrés espanyol i vigent al Principat, i ara com ara suposen la principal fuita dels nous contractes –sovint, en frau de llei, firmats per a ús residencial. Paneque ha parlat d’introduir “millores” respecte dels lloguers de temporada, però no ha concretat si implicarien de limitar-ne el preu.
És un moment important pel govern, que continua amb una escassa minoria de quaranta-dos diputats, que ha hagut de renunciar al pressupost fins a l’any vinent i que fins ara ha estat més aviat tímid en iniciativa legislativa. La votació, a més a més, arriba dies després de les manifestacions en ciutats de tot el país. De moment, Illa encara no té els suports garantits, tot i que les parts es mostren optimistes.
En el temps de descompte de la legislatura passada, el govern del president Pere Aragonès ja va intentar de regular-los a través d’un decret. Aleshores, el text no va prosperar perquè Junts hi va votar en contra i el PSC s’hi va abstenir per “inseguretat jurídica”. Ara, en canvi, la consellera de Territori, Habitatge i Transició Ecològica, Sílvia Paneque, considera que la mesura es troba “en el bon camí”. La lentitud de la negociació es deu, segons que ha explicat, a la voluntat de falcar-lo bé jurídicament. “Estem preparant en el lloguer de temporada per a donar-hi la seguretat jurídica màxima. No hauríem de tenir problemes en aquest àmbit competencial”, ha dit.
Una altra de les demandes d’ERC, els Comuns i la CUP és que es blindi les desenes de milers d’habitatges de protecció oficial que en poden perdre la protecció els pròxims anys. En aquest punt, el govern posa damunt la taula mesures provisionals com una pròrroga, però veu difícil poder-hi fer res més. “Actuar amb efectes retroactius té moltes dificultats en l’àmbit jurídic i ens pot portar a camins de reclamacions patrimonials”, ha dit Paneque. La consellera ha esgrimit la complexitat tècnica de la qüestió per evitar d’assumir que, si res no canvia, hi haurà habitatges protegits que s’acabaran perdent. En tot cas, ha reivindicat que qualsevol habitatge que es faci durant la legislatura tindrà garantida per sempre la protecció.
El problema amb què toparan les noves mesures, siguin quines siguin, serà que la Generalitat no disposa d’un cos d’inspectors especialitzats en habitatge prou fort. La setmana passada, Catalunya Ràdio va publicar que el govern no ha posat cap multa a grans tenidors per tenir pisos buits d’ençà que es va aprovar l’última modificació de la llei d’habitatge catalana, del març del 2022. A principi d’any, a més a més, el govern va pactar amb els Comuns l’aplicació d’un nou règim sancionador per als incompliments de la legislació en matèria d’habitatge. Paneque ja va admetre aleshores que els inspectors de què disposa el govern “són clarament insuficients per a la tasca de fer seguiment d’aquest nou decret llei”, i va dir que n’incorporarien vora cent més, però encara ara no se sap quan. “És una qüestió vinculada a la disposició pressupostària”, ha dit avui.
A banda aquest decret, demà se n’ha de votar un altre amb mesures urgents per a la contractació pública. Se n’havia de votar un de tercer sobre la situació dels càmpings en zones inundables, però el govern l’ha retirat per manca de suport i per les crítiques de la Federació de Càmpings.