La Comissió Europea confirma que el govern espanyol no ha demanat formalment cap solució per a l’Open Arms

  • El govern espanyol no cedeix malgrat els oferiments dels ports catalans i valencians perquè l'ONG desembarqui els migrants en un port segur

VilaWeb
Europa Press / Redacció
06.08.2019 - 19:30
Actualització: 06.08.2019 - 20:09

Dos portaveus de la Comissió Europea han desautoritzat aquesta tarda el govern espanyol, que havia demanat a la Unió Europea que coordinés la situació de l’Open Arms i la resta de vaixells de salvament a la Mediterrània. Carlos Martín Ruíz de Gordejuela ha dit que cap govern s’havia adreçat formalment a la Comissió per coordinar cap solució. I la portaveu Mina Andreeva també ha negat haver rebut cap petició de Madrid per a agilitar el desembarcament i enviar després els migrants a diversos països de la Unió, com s’havia fet anteriorment.

Al matí, la portaveu del govern espanyol en funcions, Isabel Celaá, s’havia escudat en la Unió Europea per esquivar la responsabilitat sobre la situació de blocatge de l’Open Arms. Celaá havia dit que la política migratòria era ‘responsabilitat de la Unió Europea en el seu conjunt’ i que l’executiu de Pedro Sánchez volia que la Unió Europea la sentís ‘com a pròpia’. El ministre de Foment espanyol en funcions, José Luis Ábalos, havia dit que l’acollida dels migrants no podia ‘ser una qüestió voluntarista’ i hi havia ‘d’haver una política comuna’.

El vaixell d’Open Arms fa cinc dies que és en aigües internacionals amb 121 persones rescatades a bord, a prop del port de Lampedusa, esperant un port segur per a desembarcar. València ha ofert el seu port i el president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, també ha ofert tots els ports. Altres territoris, com Extremadura i el País Basc, també s’han ofert a acollir-los. Però la decisió recau en el govern espanyol, que és l’administració competent en matèria portuària. De fet, l’Open Arms va estar gairebé mig any blocat al port de Barcelona sense permís per a sortir, una ordre que va desobeir al juliol per reprendre les tasques de salvament.

Cinc dies amb 121 persones a bord

Dijous passat, el vaixell d’Open Arms va rescatar 55 persones i, l’endemà, 69 més. D’aquests 124 rescatats, tres dones (dues d’elles embarassades) van ser posteriorment evacuades d’urgència, prèvia autorització del govern italià.

Actualment, el vaixell és en aigües internacionals davant l’illa italiana de Lampedusa, però Itàlia li nega l’autorització per a desembarcar els 121 migrants que encara hi ha a bord. Malta tampoc no en permet el desembarcament.

Fonts de Proactiva Open Arms han explicat a Europa Press que, tal com estableixen els protocols i la normativa internacional, havien contactat amb Malta i Itàlia perquè eren els ports segurs. Per això, no han demanat a Espanya de poder desembarcar, perquè aquesta seria l’opció en ‘el pitjor dels escenaris.’ A més, han recordat que el vaixell de salvament està ‘sota amenaça’ de multa per part del govern espanyol. Davant la negativa de Malta i Itàlia, Open Arms ha demanat ‘urgentment’ un port segur al qual dirigir-se amb aquestes persones. Sobre la qüestió si Espanya oferiria port a Open Arms, Ábalos va dir que no podien ‘donar la imatge’ que Espanya era l’únic port segur.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any