compromís

El consell de ministres espanyol ha aprovat avui l’impost sobre serveis digitals, conegut popularment com a ‘taxa Google’, però no preveu cobrar-lo fins a finals d’anys. Així ho ha confirmat la portaveu i ministra d’Hisenda espanyola, María José Montero, a la conferència de premsa posterior a la reunió.

El govern espanyol vol esperar que hi hagi consens internacional sobre aquest impost, que l’estat francès ja va haver d’aturar per les amenaces de Donald Trump d’aplicar aranzels del 100% en alguns productes. La ‘taxa Google’ prevista pel govern espanyol serà d’un tipus del 3% per a totes les empreses digitals amb una facturació global de més de set-cents cinquanta milions d’euros i amb uns ingressos a Espanya per sobre dels tres milions. L’executiu preveu de recaptar nou-cents seixanta-vuit milions d’euros.

La recaptació de la ‘taxa Google’ habitualment es farà de forma trimestral, però aquest any, i de forma excepcional a l’espera de les decisions que es puguin prendre al G-20 o l’OCDE per a un impost global, no es començarà a recaptar, com a mínim, fins al 20 de desembre.

El consell de ministres també ha donat llum verda a l’impost sobre les transaccions financeres, conegut com a ‘Taxa Tobin’. El gravamen aplicarà un 0,2% a la compravenda d’accions d’empreses espanyoles que tinguin un valor en borsa per sobre dels mil milions d’euros, i l’hauran de pagar els intermediaris financers que executin l’ordre de compra. La previsió de recaptació del govern espanyol és de vuit-cents cinquanta milions d’euros.

Aquest és un impost que la Unió Europea vol harmonitzar perquè no hi hagi diferències entre els estats membres que puguin fomentar la competència fiscal.

 

Penseu amb llibertat, siguem crítics

El poder prova d'amagar la gravetat de la crisi amb crides a no apartar-se de la línia oficial, a no parlar 'd'allò que ara no toca'. VilaWeb no ho farà. No renunciarem ni un segon al pensament lliure, a parlar amb plena llibertat i a continuar essent crítics.

Ajudeu-nos a continuar essent la veu que el país necessita. Feu-vos subscriptors de VilaWeb.

Vicent Partal
Director de VilaWeb