El periodisme que l'actualitat necessita

Aquest 2020 és un any de canvis arreu del món, i nosaltres us volem ajudar a entendre'ls. En temps de crisi, el periodisme compromés és més important que mai i el vostre suport és l'únic que pot assegurar la continuïtat de VilaWeb.

Si ho vols i ho pots fer, col·labora amb VilaWeb.

Jornada gastronòmica a Vilanova i la Geltrú, de reivindicació del Xató com a plat típic. Es tracta del plat històric de Dijous Gras, que combina tonyina, bacallà i altres peixos dessecats amb escarola i olives, tot ben regat amb una salsa feta amb nyores i fruits secs. Avui també es duu a terme la Festa dels Mercats, i el Mercat del Centre oferirà música en viu i tapes preparades pels mateixos paradistes.

La història del Xató va molt lligada a la del vi i el carnaval. Era tot un ritual aixetonar el vi (posar una aixeta a la bóta) i degustar-lo després de mesos de conservació. Era l’inici d’una festa que sempre s’acompanyava d’un àpat: el Xató, nom que prové del verb aixetonar. Els ingredients del Xató són, per això, els típics dels rebosts pagesos: peix salat i verdures de temporada. La salsa, cuinada amb nyores, avellanes i ametlles, té un cert record a la cuina aràbiga.

La cultura del Xató, però, s’estén per les comarques de l’Alt Penedès, el Baix Penedès i el Garraf amb diverses dates destacades. Els amants d’aquest plat poden gaudir de la Ruta del Xató, una iniciativa que ja va per la 18a edició i que aplega els restaurants dels municipis de la zona. Cada municipi té la seva pròpia recepta del Xató i hi ha una certa rivalitat al voltant de quina és la més saborosa o la més antiga. La novetat d’aquest any és l’oferta del plat en format tapa i l’ambaixador de la iniciativa és el cuiner Raül Balam, fill de Carme Ruscalleda i  xef de l’Hotel Mandarin Oriental de Barcelona, amb dues estrelles Michelin.

Fes-te'n subscriptor i construeix amb VilaWeb25 el diari nou que els Països Catalans necessiten ara.

60€/any | 18€/trimestre
120€/any | 35€/trimestre

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.