Gastronomia i història s’ajunten al Festival del Xató de Vilanova

  • Tret de sortida de la Ruta del Xató amb la reivindicació d’aquest plat típic del Carnaval

VilaWeb
29.11.2015 - 02:00

Jornada gastronòmica a Vilanova i la Geltrú, de reivindicació del Xató com a plat típic. Es tracta del plat històric de Dijous Gras, que combina tonyina, bacallà i altres peixos dessecats amb escarola i olives, tot ben regat amb una salsa feta amb nyores i fruits secs. Avui també es duu a terme la Festa dels Mercats, i el Mercat del Centre oferirà música en viu i tapes preparades pels mateixos paradistes.

La història del Xató va molt lligada a la del vi i el carnaval. Era tot un ritual aixetonar el vi (posar una aixeta a la bóta) i degustar-lo després de mesos de conservació. Era l’inici d’una festa que sempre s’acompanyava d’un àpat: el Xató, nom que prové del verb aixetonar. Els ingredients del Xató són, per això, els típics dels rebosts pagesos: peix salat i verdures de temporada. La salsa, cuinada amb nyores, avellanes i ametlles, té un cert record a la cuina aràbiga.

La cultura del Xató, però, s’estén per les comarques de l’Alt Penedès, el Baix Penedès i el Garraf amb diverses dates destacades. Els amants d’aquest plat poden gaudir de la Ruta del Xató, una iniciativa que ja va per la 18a edició i que aplega els restaurants dels municipis de la zona. Cada municipi té la seva pròpia recepta del Xató i hi ha una certa rivalitat al voltant de quina és la més saborosa o la més antiga. La novetat d’aquest any és l’oferta del plat en format tapa i l’ambaixador de la iniciativa és el cuiner Raül Balam, fill de Carme Ruscalleda i  xef de l’Hotel Mandarin Oriental de Barcelona, amb dues estrelles Michelin.

VilaWeb fa trenta anys. Ens feu un regal?

Cada dia oferim el diari amb accés obert, perquè volem una societat ben informada i lliure.

Ajudeu-nos a celebrar-ho fent una donació única i sense cap més compromís.

(Pagament amb targeta o Bizum)

Recomanem

Fer-me'n subscriptor