Gabriel Ferrater, ànima essencial del Festival Nacional de Poesia 

  • Demà s’inaugura a Sant Cugat el certamen que commemora el centenari del naixement del poeta i el cinquantè aniversari de la seva mort

VilaWeb
Sebastià Bennasar
11.10.2022 - 21:50
Actualització: 12.10.2022 - 09:22

No passa tan sovint que la commemoració d’un centenari literari serveix per a sacsejar tantes consciències com veiem darrerament amb Gabriel Ferrater, de qui es compleixen també cinquanta anys de la mort. Per això hi ha una expectativa molt alta per veure què presenta el vint-i-dosè Festival Nacional de Poesia, que s’inaugura demà a Sant Cugat del Vallès amb l’autor de Les dones i els dies com a màxim protagonista.

Ferrater es va instal·lar a Sant Cugat els darrers anys de la seva vida –entre el 1965 i el 1972– i per això sempre ha tingut molta importància en la programació literària de la ciutat i del festival de poesia, però enguany ha esdevingut el pal de paller sobre el qual s’estructura tota la programació, començant per l’espectacle inaugural, Vull subornar la joventut, demà al Teatre-Auditori.

Pol López es posa en la pell de Ferrater reproduint-ne les paraules, pronunciades en diferents entrevistes i conferències. L’espectacle permetrà de fer una recreació de la figura del poeta, i fins i tot se’n podrà sentir la veu original, ja que l’espectacle incorpora talls d’àudio de les classes de literatura catalana que Ferrater va impartir a la primigènia Universitat Autònoma, que a final dels anys seixanta es va establir al monestir de Sant Cugat. Pau Carrió en signa el muntatge, la dramatúrgia del qual ha anat a càrrec d’Andreu Gomila, guanyador del premi de Poesia Sant Cugat a la memòria de Gabriel Ferrater 2020. La peça és una producció de l’Ajuntament de Sant Cugat que es va veure al passat Festival de Poesia de Barcelona amb una gran acollida de públic.

A partir d’aquí, taules rodones, conferències, espectacles i molts recitals poètics per a convertir Sant Cugat en l’epicentre literari del país aquesta tardor, o com a mínim en l’epicentre poètic des del qual s’irradiaran moviments tectònics per estendre tot allò que passi a la ciutat a la resta del país els mesos vinents.

Mirada total

Segons els organitzadors, el festival vol oferir una mirada total sobre Ferrater: “No es recordarà únicament la seva figura, cabdal a la literatura del segle XX, sinó que l’abordarem de maneres molt diverses, des de recitals dels seus poemes a espectacles on prendrà vida. Durant dues setmanes, la ciutat vallesana permetrà una immersió en la vida i obra del poeta.”

Si el Festival Nacional de Poesia fos un restaurant, hi ha uns quants plats que no us podríeu perdre i també uns suggeriments de temporada. Entre les estrelles de la carta tenim la tradicional Nit de Poesia. Serà el 15 d’octubre al monestir, amb el títol “No diré res de mi”, i haurem d’estar atents per veure i saber qui són els poetes que diran Gabriel Ferrater en moviment acompanyats del Quartet Brossa. El mateix dia, a la sala Clavé, hi haurà un Poeta de Guàrdia en Viu, en el qual Josep Pedrals, Maria Callís i Gomila faran de discjòqueis poètics i recitaran a gust del públic.

Un altre dels plats estrella de la temporada i que també és ineludible el tindrem el 18 d’octubre, quan Lluís Anton Baulenas, Gemma Deusedas i Pau Mainé ens oferiran el seu Planeta Ferrater, una peça poètico-musical en l’estil que ja ens té acostumat Baulenas amb obres com el seu homenatge a Boris Vian o De Sueca a l’Empordà, que també va rodant per biblioteques gironines i on explora la relació entre Joan Fuster i Josep Pla. Serà a la biblioteca central Gabriel Ferrater.

Encara tindrem un espectacle de pes el dia 21 al Siglo Mercantic amb el “Qel Xiberta canta Gabriel Ferrater per a Gabriel Ferrater” amb Raquel Xiberta i Manuel Corbalán, i dramatúrgia de Jordi Lara. El mateix dia, al mateix lloc, no us podeu perdre el descobriment de poetes novells que ha preparat Sònia Moya, un recital de Carla Marco Sellés, Eduard Olesti i Pep Sanz amb la intervenció musical de Clàudia Cabero. És un dels moments per a descobrir els plats més nous de la carta i confirmar que a Sant Cugat continua la descoberta de noves veus.

Continuem encara amb els plats forts de la casa. En aquest cas, haurem de trepitjar la catifa vermella per anar als cinemes de Sant Cugat i assistir a l’estrena de Gabriel Ferrater, poesia en imatges, un film de Roger Comella, Esther Nubiola i JR Armadàs.

I encara ens queda un altre acte imprescindible, l’espectacle de cloenda de l’Any Ferrater, en el qual ha participat activament l’Ajuntament de Sant Cugat i que consisteix en un espectacle de Marcos Morau (La Veronal) i Pol Guasch sobre Ferrater. Serà el 22 de novembre al Teatre-Auditori.

Recitals, conferències, exposicions, passejades

Si fins ara hem desgranat tot allò que de cap manera us podeu perdre, ara vénen els suggeriments del xef en forma d’aperitius, entrants i postres que ve de gust tastar. A banda dels molts experts en l’obra ferrateriana que passaran per la ciutat les setmanes vinents (Marta Pessarrodona, Jordi Cornudella, Francesc Parcerisas, Eduard Bonet i Jordi Juli, entre més), hi ha tot un seguit de tasts cabdals. No podem deixa de banda la taula rodona “L’art de provocar: Blai Bonet, Gabriel Ferrater i Joan Fuster”, en què participaran Marta Pessarrodona, Jordi Cornudella, Sebastià Alzamora i Enric Sòria. Parlaran de tres autors indiscutibles i transgressors de la literatura catalana de la segona meitat del segle XX, sovint rebels i massa vegades incompresos. Això serà el 28 d’octubre a la Casa de Cultura.

Entre aquestes propostes del xef, hi ha les dues exposicions que es fan al voltant de la figura de Ferrater. A la biblioteca homònima es podran veure “Gabriel Ferrater i jo”, comissariada per Carolina Camanyes, i “Gabriel Ferrater. Llegir tota la vida”. I no hi podia faltar un dels esdeveniments més importants que es fan al voltant del Festival Nacional de Poesia: l’itinerari literari Gabriel Ferrater que condueix cada any Maria Nunes, una de les màximes expertes de casa nostra en rutes literàries i que sempre esgota l’oferta de places. La cita serà el 23 d’octubre, amb la sorpresa afegida que els participants en l’itinerari podran fer parada a la rambla Ribatallada, 32, l’última llar de Gabriel Ferrater a Sant Cugat, on l’ajuntament acaba de col·locar una placa en homenatge.

Per si tot això no fos prou, amb els cafès de comiat encara una altra petita delicatessen: la presentació del llibre El Caire Formentera, guanyador del premi de poesia Sant Cugat a la memòria de Gabriel Ferrater 2022, obra de Carles Rebassa. Serà el 19 d’octubre al Cafè Auditori i serà la primera vegada que es podran sentir els nous versos del poeta mallorquí. En definitiva, una cita literària de temporada amb un ingredient fonamental, la poesia, i un autor de capçalera: Gabriel Ferrater.

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any