Front comú del País Valencià i les Illes per a demanar un finançament millor

  • Ximo Puig i Francina Armengol signen a Palma l'Acord del Consolat de Mar

VilaWeb
Redacció / ACN
08.02.2016 - 15:25
Actualització: 08.02.2016 - 23:44

La presidenta de les Illes Balears, Francina Armengol, i el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, han signat a Palma l’Acord del Consolat de Mar per un finançament més just de tots dos territoris. L’acte s’ha fet després d’una reunió de tots dos executius en què han tractat de qüestions d’interès comú: el sistema de finançament autonòmic, però també les prospeccions petrolieres i la reciprocitat dels mitjans audiovisuals públics, per exemple.

Els dos presidents han acordat de reclamar un nou sistema de finançament amb més autonomia fiscal, la correcció dels desequilibris verticals entre els nivells d’administració, la garantia d’equitat horitzontal entre comunitats autònomes i la transparència del model.

Heus ací el vídeo que ha publicat el govern balear sobre la reunió i l’acord:

Ambdues institucions han demanat que s’elabori un nou model de finançament, just i transparent, que garanteixi l’arribada de prou recursos a les comunitats autònomes.

Armengol i Puig s’han compromès a fer esforços per a canviar l’actual model i ‘garantir una igualtat en la dotació econòmica per als serveis públics que s’ofereixen a les comunitats autònomes de l’estat, mitjançant un equilibri més equitatiu en el finançament per càpita’.

La presidenta de les Illes ha dit: ‘Hem de treballar plegats, ara que les dues administracions compten amb governs que evidencien una nova manera de fer política, pels interessos comuns de les dues comunitats, que, durant anys, s’han donat l’esquena.’

Ximo Puig ha remarcat: ‘No es tracta de representar cap enfrontament entre comunitats autònomes per una partida determinada, sinó d’establir un nou procediment que posi fi a un sistema profundament asimètric.’

Després de la signatura de l’acord, que es revisarà d’aquí a sis mesos, es programaran comissions de treball en què experts i representants de totes dues comunitats autònomes parlaran de les actuacions necessàries per a impulsar les actuacions definides al text.

Acord de Consolat de Mar
L’acord signat diu: ‘Ambdós executius autonòmics han pogut constatar que ara és un moment de transformació, de profund canvi polític i social, de reivindicació per part de la ciutadania de la política com una eina per transformar la societat en una societat més justa i cohesionada.’

Així mateix, estableix que ambdues comunitats instaran l’estat espanyol a contribuir a reequilibrar l’infrafinançament històric mitjançant mecanismes com ara la condonació de part del deute que tenen amb l’estat espanyol. També es proposen de promoure accions comunes per estudiar, promoure, conscienciar i influir sobre la necessitat i la urgència de promulgar un nou sistema de finançament.

L’acord també preveu de convidar més comunitats autònomes de l’estat espanyol a unir-se a un esforç comú que defensi la idoneïtat de la promulgació d’un nou sistema de finançament.

Sobre cultura, el text de l’acord diu: ‘És necessari posar els recursos públics que permetin una normalització i difusió de l’ús de la llengua comuna. És en aquest context que també és essencial treballar conjuntament per a l’establiment d’un espai comunicatiu compartit on sigui possible la reciprocitat de les emissions dels canals públics que emeten en la llengua que ens és pròpia a cada una de les comunitats.’

En el camp ambiental, demanaran el Ministeri d’Indústria espanyol i la Direcció General de Medi Ambient de la Comissió Europea que deneguin les sol·licituds de prospeccions petrolieres en curs i suspenguin immediatament qualsevol mena d’actuacions per a fer prospeccions a la Mediterrània. Així mateix, demanaran que es declari Zona Especialment Protegida d’Importància per a la Mediterrània (ZEPIM) el corredor migratori de cetacis de l’àrea marina localitzada entre les costes de les Illes Balears, Catalunya i el País Valencià.

Hi ha també un apartat destinat a instar novament el govern espanyol a accelerar el procés per tal que el corredor mediterrani pugui ser ben aviat una eina fonamental per al creixement i la millora de la competitivitat i de la productivitat de l’arc mediterrani. En aquest marc, s’estableix la necessitat que les Illes Balears comptin amb una millora clara de la connectivitat entre illes i amb la península a curt termini per no continuar patint una clara situació de desavantatge tant per a les empreses com per a les famílies.

Finalment, ambdós governs treballaran per millorar la competitivitat de la indústria turística en un marc de més sostenibilitat, qualitat i allargament de la temporada turística.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any