Fòrum Gastronòmic de Girona, d’arrossos, sensacions vinícoles i noves catalogacions per als dolços

  • Pep Palau, director del Fòrum Gastronòmic de Girona, ha presentat l’esdeveniment, que es farà el 15, 16 i 17 de novembre

VilaWeb
Montserrat Serra
20.10.2015 - 02:00
Actualització: 20.10.2015 - 10:13

El sector de la gastronomia té bona salut a Catalunya. I no és pas cap tòpic. La gastronomia avui i aquí es mostra com una emulsió, gairebé òptima, entre la cuina popular i la cuina d’avantguarda, sempre que sigui ben feta, i amb productors de qualitat també. De manera que cobreix tots els àmbits de l’alimentació. I sembla que aquest fet, llargament treballat i cobejat, té futur. Si més no ho fan pensar els assistents a la presentació del Fòrum Gastronòmic de Girona (expositors, productors i mitjans), que es va fer ahir a l’Antiga fàbrica Damm de Barcelona. Un públic especialitzat de mitjana edat, tirant a jove, professional i ben connectat, que assaboreix amb bona gana tant les patates xip acabades de fregir, com la selecció d’arrossos que el cuiner Nando Jubany va preparar per a l’ocasió: arròs cremós de bolets de tardor amb formatge Tou de Til·lers, arròs de cap i pota amb samfaina, arròs de conill de bosc amb salsitxes i arròs sec de calamars amb carxofes.

En aquesta degustació, no hi podia faltar l’arròs, és clar, perquè és producte estrella i eix conductor del quinzè Fòrum Gastronòmic de Girona. L’Espai Arròs del fòrum serà un punt de degustació d’arrossos de Pals, del delta de l’Ebre, arrossos del Principat i del País Valencià, i alhora oferirà divulgació i formació entorn d’aquest aliment i la manera de cuinar-lo. Hi participaran quinze restaurants, entre els quals Les Cols i Miramar.

El director del Fòrum Gastronòmic, Pep Palau, ha apuntat les idees bàsiques que han portat a la consolidació i prestigi de l’aplec, que es fa a Girona des de fa cinc anys: ‘Ens agrada dir que és el punt de trobada entre els amants i els professionals de la gastronomia. Aportem identitat, valors, innovació i idees. Ens agrada dir també que som un contenidor que presenta i promociona les tres potes de la gastronomia: tenim una cuina pròpia que un estol de cuiners en els darrers anys no paren de promocionar a fora, i comencem a tenir un nivell de productors de qualitat, que sumats a uns consumidors interessants en la gastronomia cada vegada més exigents, tanquen el cercle.’

Enguany el fòrum, amb un marcat accent gironí i català, tornarà a oferir sessions de cuina en directe, tallers amb degustació, sessions especialitzades de pastisseria i vi, sessions de caràcter empresarial (Fòrum Empresa), a més de la fira, on ja s’ha venut un 95% de l’espai i on seran presents les millors empreses del sector. Grans noms de cuiners i personatges del sector de primer ordre participaran en l’aplec, com ara els germans Roca, Carlo Petrini, Regis Marcon, Sergio i Javier Torres, Jordi Cruz, Paco Pérez, Ángel León i Ricard Camarena.

Pep Palau, a més d’assenyalar que el centre d’interès serà l’arròs, també ha destacat la sessió de Carlo Petrini, fundador i president de Slow Food, fent duo amb Regis Marcon, el xef francès guanyador de tres estels, o la dels prestigiosos pastissers amb la Fundació Alícia presentant una innovadora categorització científica per a la pastisseria i que s’inclou en el Fòrum Dolç Pãstry Revolution. També ha distingit l’espectacular sessió del Fòrum Vi que Josep Roca oferirà a la sala Cambra, una reinterpretació de la inoblidable ‘6 vins sentits’ que es va fer al Fòrum Girona 2007.

Continua Palau: ‘Aquest 2015 fem el fòrum a Girona (on es fa cada dos anys), el 2016 s’organitza a Barcelona (també cada dos anys). En anys alterns també el fem a la Corunya. El Fòrum va néixer el 1999 a Vic i fins avui ens mantenim fidels als orígens, fidels al sector. Ens hem anat adaptant als temps des de la innovació i mantenim el valor de proximitat com un valor de prestigi.’

A la presentació del Fòrum gastronòmic de Girona també hi havia Xavier Espasa, responsable de l’Agència Catalana de Turisme, que ha recordat que el 2016 Catalunya serà ‘regió europea de la gastronomia’. I aquest esdeveniment i programa es presentarà al fòrum. El fòrum és el pòrtic d’aquest esdeveniment internacional i pot marcar unes línies d’influència. Pep Palau ha comentat: ‘El sector ens dóna suport i ens cerca com a plataforma per mostrar i presentar una gran varietat d’innovacions i fets remarcables, des d’un nou sistema de catalogació dels dolços, que ha impulsat un col·lectiu de destacats pastissers, fins a la presentació de l’any de la gastronomia i l’enoturisme, amb el nomenament de Catalunya com a regió europea de la gastronomia. D’aquesta manera marquem tendència. Alhora, al llarg d’aquests anys hem anat apostant també per nous formats. Recordem que vam ser nosaltres que vam oferir per primera vegada, el 2001, tallers de cuina amb tast en directe, per exemple.’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any