El Fòrum Gastronòmic de Barcelona centra l’interès en l’alimentació sostenible

  • Del 18 al 20 d’octubre a Montjuïc · Us n'oferim una selecció d’activitats · També es farà la Setmana del Vi Català

VilaWeb
Montserrat Serra
16.10.2021 - 21:50

Amb motiu de la cimera Barcelona Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible 2021, el Fòrum Gastronòmic de Barcelona, impulsat per Fira de Barcelona i Fòrum Gastronòmic de Girona, serà dedicat enguany a l’alimentació sostenible, i es farà del 18 al 20 d’octubre al recinte de Montjuïc. La sostenibilitat en l’àmbit de la gastronomia és un camí imparable i per això tant el congrés com el FòrumLab centraran l’interès en l’impuls de noves oportunitats existents i futures, per a replantejar i redissenyar els sistemes alimentaris actuals cap a models més sostenibles, sans i resilients.

Cuiners molt influents han optat per tenir cura del medi i impulsen projectes concrets. És el cas de Joan Roca amb “Gastronomia Sostenible”, al Celler de Can Roca (***), Ángel León amb la creació de l’ecosistema marí sostenible al voltant del restaurant A Poniente (***), i Eneko Atxa (Azurmendi ***), pioner de la cuina ambiental, que ha estat reconegut com el restaurant més sostenible del món en dues ocasions a la llista The World’s 50 Best Restaurants.

El certamen comptarà amb més de 70 activitats, 300 expositors i 100 ponents. Hi haurà més de seixanta xefs, que sumaran quaranta-sis estrelles Michelin. El programa del congrés també compta amb Pierre Gagnaire (Gagnaire ***), Norbert Niedekofler (Hubertus ***), Ricard Camarena (Ricard Camarena **), Xavier Pellicer (Xavier Pellicer *) , Artur Martínez (Aurt *), María José San Roman (Monastrell *), Maria Solivellas (Ca Na Toneta), Pepe Solla (Casa Solla *), Javier Olleros (Culler de Pau **), Amélie Darvas (Aponem*), Najat Kaanache (Nur Restaurant), Christophe Hay (La Maison d’à coté **), i Carme Ruscalleda (Sant Pau Tòquio***, Moments **).

Al FòrumLab participaran experts com ara Sergio Gil, fundador i president de la Fundació de Restaurants Sostenibles; David Rubert Boher (director executiu de Gastropología-restauración Sostenible), Isabel Coderch (fundadora de Te lo sirvo verde), Josep Maria Esquirol (filòsof), Jorge Bretón (coordinador de l’àrea de cuina del Basque Culinary Center), Susana Aragón (Restaurant Cèntric, el Prat de Llobregat) i Rinaldo Rava (University of Gastronomic Sciences de Pollenzo).

El sommelier Ferran Centelles.

A més, Fina Puigdevall (Les Cols**), Xavier Pellicer (Xavier Pellicer*), Oriol Ivern (Hisop *), Javier Olleros (Culler de Pau**), Nandu Jubany (Jubany*), Albert Raurich (Dos Palillos*), Eugeni de Diego (A Pluma), Marc Ribas (La Taverna del Ciri) i Paco Pérez (Miramar **, Enoteca **), entre més xefs, parlaran de com gestionen amb rendibilitat i pràctiques sostenibles els respectius negocis.

El Fòrum Gastronòmic de Barcelona també promourà, juntament amb la Fundació Alícia, el Manifest per l’Alimentació Sostenible, al qual s’adheriran els grans protagonistes del saló.

Al Fòrum Vi participaran Josep Roca i Ferran Centelles, entre més sommeliers; i el Showroom del Vi, organitzat per PRODECA, reunirà més de seixanta empreses productores catalanes i un espai divulgatiu a càrrec de l’INCAVI, en el marc de la Setmana del Vi Català. Per la seva banda, el Fòrum Dolç tindrà com a eixos centrals la pastisseria, la gelateria i la fleca, promogut pel Gremi de Pastisseria de Barcelona i Espai Sucre. Hi haurà l’Espai Catalunya, amb aliments de proximitat i més de setanta empeses artesanes agrupades per PRODECA i les diputacions de Barcelona i Girona.

Us proposem una selecció d’activitats:

1. Sessió inaugural del Congrés Gastronòmic amb els xefs del restaurant Disfrutar: Oriol Castro, Eduard Xatruch i Mateu Casañas. Dia 18 a les 11.00.

2. “Les 4 dimensions de la sostenibilitat en vuit vins.” A càrrec del sommelier Ferran Centelles. Dia 18 a les 16.00.

3. “Sostenible per naturalesa.” A càrrec del xef Eneko Atxa del restaurant Azurmendi. Dia 18 a les 16.45.

4. “Cuina, vi i paisatge de Mallorca. Restaurant ca Na Toneta. Amb les xefs Maria Solivellas i Teresa Solivellas i les sommeliers Gemma Puig Sal i Evelyne de l’Alas. Dia 18 a les 17.30.

5. “Producte, sabor i creativitat sostenible.” A càrrec del xef Ricard Camarena, del restaurant del mateix nom. Dia 19 a les 16.30.

6. “Alta pastisseria i cuina de postres.” A càrrec dels pastissers Frédéric Bau, Ricard Martínez i el xef Jordi Butrón. Dia 19 a les 17.15.

7. “Sostenibilitat, la disciplina del futur.” Amb Sergio Gil, Toni Massanés, Jorge Bretónm Rinaldo Rava i Vinyet Capdet. Dia 20 a les 11.00.

8. “Per una alta cuina ecològica.” Amb la xef María José San Román, propietària del restaurant Monastrell. Dia 20 a les 12.00.

9. “Diàleg. La sostenibilitat és el futur.” Amb els xefs Pierre Gagnaire, Andoni Luis Aduriz, Carme Ruscalleda i el sommelier Josep Roca. Dia 20 a les 13.00.

10. “Esperit Roca.” A càrrec del sommelier Josep Roca. Dia 20 a les 16.30.

11. Sessió de Clausura: Els valors de la sostenibilitat del millor restaurant del món.” A càrrec de Joan Roca del Celler de Can Roca. Dia 10 a les 18.00.

Setmana del Vi Català

Tot coincidint amb el Fòrum Gastronòmic de Barcelona, del 18 al 24 d’octubre es farà la Setmana del Vi Català, que comptarà amb cent trenta activitats repartides per diferents indrets de Catalunya i per a tots els públics. El programa s’ha estructurat en cinc grans eixos: enoturisme, gastronomia i restauració, activitats comercials, cultura i vi i activitats divulgatives. (Consulteu ací el programa complet).

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any