‘La tertúlia proscrita’

“El càncer mata i el temps va en contra nostre”: els pacients reivindiquen solucions immediates a la manca d’especialistes a les Pitiüses

  • El govern de les Illes reacciona per no haver d’allargar el tancament del servei d’oncologia de Formentera i preveu que al setembre hi haurà una fórmula definitiva per a atendre els malalts d’una manera digna


VilaWeb
Martí Gelabert
02.05.2022 - 21:50
Actualització: 04.05.2022 - 11:44

“El càncer mata i el temps va en contra nostre. L’atenció ha de ser immediata.” Amb aquestes paraules, Pilar Hernández Ribera, diagnosticada d’un càncer de pulmó en estadi tres fa cinc anys, denuncia una realitat que, malauradament, fa molt de temps que es viu a l’Àrea de Salut d’Eivissa i Formentera: la manca d’oncòlegs. Això ha fet que, a principi d’aquest mes, Formentera hagi hagut de suspendre el seu servei d’oncologia. No els tractaments, però sí les visites a l’especialista.

Les denúncies també arriben de l’Associació Pitiüsa d’Ajuda a Afectats pel Càncer (APAAC). La seva presidenta, Maribel Martínez, considera: “La situació actual és pitjor que la del mes passat. No havíem estat mai tan malament. Necessitam, com a mínim, cinc oncòlegs, i en tenim un, i un a mitja jornada. Les úniques alternatives que s’han donat són pegats.” Es refereix, per exemple, a enviar metges dels hospitals universitaris de Mallorca (Son Espases i Son Llàtzer) i a fer consultes de manera telemàtica. “A banda de tenir un tractament molt dur i molt llarg, el càncer és una malaltia en què la part psicològica del pacient és molt important. Si cada vegada que vas a una consulta hi ha un metge diferent, no pots establir-hi una relació pacient-professional amb què et puguis sentir ajudat”, continua.

Pilar Hernández, que cada dues setmanes passa per la consulta, ens explica que en un mes ha vist dos oncòlegs diferents i que el mes vinent té cita amb un altre especialista que no coneix. “Això pot ser una solució temporal, però nosaltres necessitam un metge de capçalera que ens faci un seguiment”, diu. A més, critica que va tenir una experiència molt dolenta amb el primer doctor que la va atendre en aquesta situació. “Em causa molta angoixa haver de veure un professional diferent cada vegada. Imagina’t la gent que entra nova amb la malaltia”, reflexiona.

Però, com s’ha arribat fins aquí? Quan el servei funciona amb normalitat –l’estiu passat, hi havia sis oncòlegs en plantilla–, els metges de l’Hospital de Can Misses, a Eivissa, es desplacen un dia per setmana a l’hospital de Formentera. Però hi ha hagut un degoteig de sanitaris que han anat partint. El darrer d’anar-se’n va ser el cap del servei, Sergio Sánchez, que feia onze anys que era en el càrrec i el mes passat va deixar la feina per anar a les Illes Canàries. El principal motiu de la seva renúncia, tot i haver guanyat la plaça per un concurs d’oposició, va ser la saturació de feina, segons que explica Martínez i també Hernández, a qui va tractar des de l’inici de la malaltia. De fet, es va donar la situació que, a causa de les vacances del personal i d’una baixa, al gener el cap del servei era l’únic oncòleg a Can Misses.

Ara, com que falta personal, s’han suspès les visites a l’Hospital de Formentera, de manera que els pacients no tenen més remei que fer visites telemàtiques, o desplaçar-se quan aconsegueixen cita. “Se’m fa molt difícil pensar que això pot passar a Mallorca”, diu Martínez. En el mateix sentit s’expressa Hernández: “A Mallorca i a Menorca tenen una assistència garantida. Per què aquí no? Si fóssim a Mallorca, això no passaria. I ja no vull parlar de la gent de Formentera. Jo, si visqués allà amb la malaltia, estaria plorant tot el dia. Perquè n’hi ha per a això i per a molt més.” I afegeix: “Estic preocupada. Jo tinc la sort de tenir un tractament, tot i que potser em moro demà. També estic angoixada per la situació.”

El govern reacciona i proposa solucions

Arran de la pressió que s’ha fet, el govern s’ha mobilitzat per trobar una alternativa que, almanco, ofereixi una mica més d’estabilitat. “Volem una solució definitiva. La notícia que volem llegir als diaris és que vinguin cinc oncòlegs amb un lloc de feina estable. Ja en tenim prou, d’aguantar la nostra malaltia i l’ansietat i l’angoixa que genera”, subratlla Hernández. I, precisament, en aquest sentit s’enfoquen els moviments de l’executiu.

Segons que expliquen fonts de la Conselleria de Salut, avui es publica la nova plaça del cap de servei de l’Àrea de Salut d’Eivissa i Formentera, una doctora que treballa a l’Hospital de Son Llàtzer i que ara té un mes per a incorporar-se. A aquesta plaça, s’hi afegeix l’oncòleg que tenia una reducció de mitja jornada i que passa a tenir una jornada del 75%, a més d’una altra oncòloga que no pretenia de renovar, però a qui s’ha ofert un contracte indefinit una vegada resolta la plaça del cap de servei. Abans, per motius legals, no podien concedir-li les millores, detallen les mateixes fonts. Per altra banda, hi haurà dos oncòlegs més que cada dia passen consulta de Mallorca i que es desplaçaran durant el temps que calgui.

És a dir, que dels cinc oncòlegs en total que, com a mínim, haurien de ser contractats per a un funcionament normal del servei, en qüestió d’un mes, aproximadament, es passarà a tenir-ne 4,75. “Tornam a un punt que està per damunt de la situació prèvia a la marxa de l’antic cap de servei”, subratllen fonts de Salut. Aquestes millores també permetran de recuperar les consultes presencials a Formentera. “Tornam a la normalitat en tots els sentits, amb un desplaçament d’una vegada per setmana d’un especialista d’Eivissa cap a Formentera i amb el reforç de dos metges de Mallorca per a cobrir tota la demanda”, expliquen. És a dir, es cobriran consultes a Formentera i a Eivissa i hi haurà presència de metges a l’hospital de tractaments.

La solució, doncs, no és definitiva de manera immediata, si bé es treballa per accelerar el procés i que sigui inferior a un mes. Si d’ací a dues setmanes no s’ha resolt la situació, només un pacient de Formentera és susceptible de ser traslladat cap a Can Misses per passar una primera consulta.

Això sí, la solució dels metges provinents de Mallorca torna a ser temporal, encara que s’hi estiguin tant de temps com calgui. S’ha previst que un d’ells sigui substituït al setembre, quan hi ha aparaulada una incorporació. Ara bé, les dificultats per a trobar especialistes encara són un problema per a l’administració, que aquesta primavera s’ha vist obligada a posar-se en contacte amb metges que acaben el seu període de formació per oferir-los de cobrir l’altra plaça.

“La gent pensa: ‘A mi no em passarà res’. Però sí, ningú està exempt d’agafar una malaltia i tenir complicacions en qualsevol moment. És molt trist no poder tenir l’atenció que necessitam com a ciutadans de les Illes”, reflexiona Hernández, que explica que s’havien previst mobilitzacions i tot per a mirar de posar fi al problema.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any