Formentera resisteix, aïllada, al coronavirus

  • L'illa, l'únic territori on la Covid-19 no ha arribat, viu 'contenint la respiració', pendent de confirmar que no hi ha cap cas de contagi local

VilaWeb
Redacció
20.03.2020 - 17:50
Actualització: 20.03.2020 - 18:51

‘Vivim contenint la respiració perquè, si en tres o quatre dies no apareix cap cas de Covid-19, aleshores podrem dir que Formentera n’està lliure i esperar que les mesures de contenció ens permetin de continuar així.’ El periodista Bernat Masferrer resumeix d’aquesta manera tan gràfica el moment que viu la menor de les Pitiüses, l’únic territori dels Països Catalans, però també de l’estat espanyol, on no hi ha cap cas de coronavirus 2019. La seua vida ha canviat radicalment, com la de tothom. Ràdio Illa, la ràdio pública formenterenca, ha hagut de transformar el ritme de feina i la quarantena estricta a la qual és sotmesa la població l’ha convertit, juntament amb els mòbils, en l’instrument imprescindible per a seguir el dia a dia. Fins i tot, han tingut la previsió d’enregistrar una missa catòlica del diumenge, oficiada per mossèn Miquel Àngel Riera, i una pregària musulmana del divendres, oficiada per l’imam Brahim El Assague, per oferir-les tantes voltes com calgui.

Control total al port

Qualsevol altre any, per aquestes dates, a Formentera arribarien els primers treballadors de la temporada turística, que sol començar amb les vacances de Setmana Santa. Enguany, això serà impossible, per l’estricta quarantena ordenada des de la setmana passada. L’entrada al port és prohibida, llevat dels tres vaixells diaris que van a Eivissa i en vénen. Però no pot pujar-hi tothom qui ho vol i, encara menys, baixar-ne. Un intens operatiu controla cada passatger. A la pràctica, només s’autoritza el pas dels treballadors en serveis bàsics, dels residents que tornen a l’illa i dels qui tenen algun problema de salut i necessiten anar a Can Misses, l’hospital de referència, situat a Eivissa. De fa deu anys, Formentera té un petit hospital amb només dotze llits, equipat amb quiròfan i tot allò necessari per a atendre les urgències, però Can Misses és el principal centre sanitari de les Pitiüses. A Eivissa sí que hi ha casos de coronavirus, concretament vint, cosa que fa que l’hospital formenterenc sigui l’únic on encara no hi ha hagut cap malalt de la pandèmia.

Com s’explica, això? En part, per la sort, però sobretot, per l’aïllament. Dimecres de la setmana passada, encara van circular tres autobusos de turistes madrilenys per l’illa, cosa que va motivar una intensa polèmica sobre la necessitat de contenció. En definitiva, en una illa tan petita els autobusos acaben servint per a tot: porten turistes però també fan les rutes escolars, amb la qual cosa el risc de contagi és altíssim.

Les protestes van fer efecte i la presidenta del Consell de Formentera, Alejandra Ferrer, va pressionar la presidenta Francina Armengol amb la demanda de confinament, que va acabar essent autoritzada pel govern espanyol. Ferrer és candidata de Gent per Formentera, la candidatura progressista i insularista formada el 2007 com a reacció a la gestió de la dreta. Gent per Formentera va guanyar les eleccions i governa gràcies a un pacte amb els socialistes. Al parlament de les Illes hi ha un escó reservat per a Formentera que comparteixen els dos grups.

El tancament del port, tot i que no és del tot complet, ha estat la principal mesura que ha permès a Formentera de salvar-se, com a mínim fins ara, de la pandèmia. Això i el control dels qui hi arriben, que són obligats a passar catorze dies aïllats a casa, amb un seguiment telefònic a càrrec del Consell. A banda dels tres vaixells, arriben a Eivissa vaixells de càrrega, i hi ha hagut alguns incidents amb vaixells privats que han provat d’arribar-hi, i que en la majoria de casos han estat multats. Amb tot, hi ha un veler propietat d’un valencià ancorat davant l’illa privada de l’Espalmador. De moment, el propietari del vaixell no ha mostrat cap intenció de desembarcar.

Les rutines han canviat completament. Amb prou feines hi ha interacció social. Un cotxe recorre l’illa constantment tot recordant per megafonia, en català, espanyol, alemany i italià, les condicions de la quarantena, les quals se segueixen de manera estricta, en general. ‘Formentera no és Barcelona i ací molta gent viu en cases o fins i tot al camp, de manera que les condicions de la quarantena no són comparables a les de les grans ciutats’, diu Bernat Masferrer. A l’illa, de fet, només hi ha uns pocs blocs de pisos, a Sant Francesc i la Mola. L’urbanisme també ajuda en aquest cas.

Espera tensa

Però l’espera es fa tensa. Si la setmana vinent es confirma que no hi ha cap contagi local, Formentera tindrà el privilegi de ser un territori lliure del coronavirus 2019, un dels pocs d’Europa. Però tothom es demana què passarà quan es relaxin les condicions de viatge i també quines en seran les conseqüències econòmiques –tot i que ara és una preocupació secundària–, tenint en compte que es dóna per fet que la temporada turística serà molt fluixa.

Un contingent substancial dels turistes que arriben cada any són italians, i majoritàriament de Milà, una de les ciutats més tocades per l’epidèmia. L’arribada d’italians era una de les preocupacions que hi havia la setmana passada, abans del tancament de l’illa, que ja va començar dimecres de la setmana passada i que es va intensificar divendres i dissabte. Ara la principal font de discussió és la continuació de les obres que es fan en algunes cases i apartaments. De mòbil en mòbil circulen fotografies que mostren com els operaris continuen treballant, sovint sense respectar les regles de distància ni equipament. Una preocupació que adquirirà tot un altre significat si s’acaba confirmant que no hi ha contagis locals.

‘D’alguna manera, podria dir-se que som afortunats de passar aquest moment a Formentera’, explica un resident. ‘Altres vegades hem quedat aïllats per temporals i, per tant, hi tenim una certa pràctica, però això d’ara és molt diferent, no hi té res a veure’, confessa, mentre ens envia alguns dels nombrosos vídeos i àudios espontanis que circulen aquests dies pels telèfons de l’illa; el més viralitzat de tots, una glossa de Paquita Juan, de can Jaume Porrasines, que ha esdevingut tota una consigna popular: ‘Naltros serem responsables i no mos farem pregar / mos quedarem tots a casa i això ràpid passarà.’

https://www.dailymotion.com/video/x7sucr4

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any