La fira ArtsLibris celebra el quinzè aniversari al MACBA amb més de 140 projectes editorials i artístics

  • La fira és especialitzada en publicacions d'artista, llibres fotogràfics, pensament contemporani, autoedició i publicacions digitals

VilaWeb

Redacció / ACN

16.11.2024 - 11:51
Actualització: 16.11.2024 - 12:29

Aquest cap de setmana es fa la quinzena ArtsLibris MACBA Barcelona, la Fira Internacional del Llibre d’Artista, el Fotollibre i l’Autoedició. Les sales de la capella, l’espai fòrum i la sala gòtica de l’edifici del convent dels Àngels fan de zona expositiva, on s’exhibeixen més de cent quaranta projectes editorials.

Aquesta fira editorial és organitzada per ArtsLibris i és especialitzada en publicacions d’artista, fotollibre, pensament contemporani, autoedició i publicacions digitals. En aquests anys, la cita ha afermat una trajectòria internacional amb identitat pròpia, arrelada al sud d’Europa i a la Mediterrània. Enguany, el percentatge d’editors catalans arriba al 52%, amb una presència destacada dels principals museus i centres d’art de la ciutat de Barcelona.

Més de setanta autors, artistes, fotògrafs, crítics d’art i figures reconegudes del sector de l’art i editorial participaran en les activitats programades a l’espai Speakers Córner. Entre les presentacions de llibres destaquen el fotollibre EIVISSA 1953, amb fotografies de Marcel Giró i Palmira Puig, el llibre Picasso-Barcelona. Una cartografia, de Claustre Rafart i Planas, guardonat amb el premi al Millor Llibre Editat del Ministeri de Cultura espanyol, o el llibre d’artista Inviting Life, títol homònim de la intervenció feta al pavelló Mies van der Rohe pels estudiants del màster en arquitectura efímera i espais temporals d’Elisava (MEATS).

Artistes visuals implicades

La fotògrafa Colita, de manera pòstuma i mitjançant l’Arxiu Colita, i l’artista Mari Chordà han creat objectes artístics per a aquesta fira especial d’ArtsLibris: la bossa de cotó i els guants per a fullejar les publicacions d’artista. D’una altra banda, Fina Miralles és l’artista triada per a la publicació d’enguany, dins de la Sèrie AL, amb el llibre Avec plaisir, de poemes i obres seves. El disseny gràfic és d’Àlex Gifreu.

A més de la implicació d’aquestes artistes, durant l’ArtsLibris es farà l’exposició “This Story Will Never Get Finished”, de Natasha Christia, que recull una trentena de fotollibres internacionals. Fa d’una mena de petjada vivent de narratives, imaginaris, veus o, fins a, records autobiogràfics sobre la mar Mediterrània, la traça cultural i humana. Aquesta exposició és produïda pel Museu de l’Art Modern de Tarragona en el marc de SCAN Festival Internacional de Fotografia 2023.

Loop Festival serà present a l’ArtsLibris amb una peça de videoart de l’artista Aurélien Froment L’adaptation Manifeste.

La presentació de la publicació d’Ecocidios, amb un diàleg entre l’autor, Dionisio Cañas, i Manuel Borja-Villel, avui a les sis de la tarda, servirà d’avantsala per a la inauguració d’una exposició que parteix d’una publicació d’artista, a la Galeria Rocío Santa Cruz.

Dos lliuraments de premis

També es lliuraran dos premis: el premi ArtsLibris Fundació Banc Sabadell i el premi Eloi Gimeno al millor fotollibre.

Cada any es lliura el premi ArtsLibris, que consisteix en l’adquisició i incorporació de les obres seleccionades pel jurat a la Col·lecció d’Art Banc Sabadell. Enguany, el jurat és format per Antonio Alcaraz, Montserrat Corominas, Pepe Font de Mora, Moritz Kung, Ángela Molina i Marta Vega. Els membres seleccionaran les obres i avui informaran personalment els editors.

L’altra deliberació se sabrà demà a la una del migdia. És el premi Eloi Gimeno al millor fotollibre, que atorga ArtsLibris juntament amb la Fundació Foto Colectania, en col·laboració amb l’Associació Amics d’Eloi Gimeno, i el guanyador del qual es tria entre els concurrents a la fira. Aquest premi és el tercer any que es lliura, com a homenatge a l’artista Eloi Gimeno, que va revitalitzar la fotografia catalana mitjançant els fotollibres.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor