Les Festes de l’Ós del Pirineu esdevenen Patrimoni Cultural Immaterial per la UNESCO

  • La UNESCO avala la candidatura impulsada conjuntament pels governs d'Andorra i l'estat francès

VilaWeb
Redacció
29.11.2022 - 18:58
Actualització: 29.11.2022 - 19:16

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Les Festes de l’Ós del Pirineu han obtingut el reconeixement com a Patrimoni Cultural Immaterial per la UNESCO. El Comitè Intergovernamental del Patrimoni Cultural Immaterial d’aquest organisme, que es reuneix durant aquesta setmana a Rabat (Marroc) ha avalat la candidatura promoguda pels governs d’Andorra i de l’estat francès. Segons el govern andorrà, la decisió de la UNESCO és el reconeixement internacional d’una expressió del patrimoni cultural immaterial del Pirineu i, a la vegada, requerirà aplicar mesures de salvaguarda amb el paper actiu de les institucions i, molt especialment, dels qui s’encarreguen de materialitzar, difondre i transmetre la festa a les generacions més joves.

La candidatura, segons la UNESCO, compleix els criteris de la convenció del 2003 necessaris per a ser inscrita a la llista representativa del Patrimoni Cultural Immaterial, tenint en compte que les festes que en formen part tenen uns valors que promouen el diàleg entre les persones i el medi natural.

El Ministeri de Cultura d’Andorra i els comuns d’Encamp i d’Ordino, juntament amb el Ministeri de Cultura francès i l’Alt Vallespir, van treballar conjuntament durant l’any 2020 i el primer trimestre del 2021 per elaborar el dossier de candidatura per presentar-lo a la Unesco i continuar fent valer les Festes de l’Ós del Pirineu.

Els balls de l’Ós, o de l’Óssa a Andorra, es troben en alguns pobles del Pirineu i més zones de muntanya. Són representacions que es relacionen amb l’època d’hibernació d’aquest animal i amb la dimensió mitològica que encarna, símbol de la relació de la humanitat amb la natura. Cadascuna de les festes se celebra en moments i llocs especials, i transmet una visió del món arrelada en el passat, però interpretada en el present.

A Andorra, les representacions formen part del cicle festiu d’hivern: el Ball de l’Óssa és un dels actes centrals del carnaval d’Encamp, un dels més populars del país, mentre que l’Última Óssa d’Ordino se celebra a començament de desembre (enguany el dia 11).

Una persona disfressada d’óssa és el personatge central de les dues representacions andorranes, que en un to burlesc i crític cerquen la complicitat del públic assistent. Alguns trets de les festes andorranes tenen relació amb les celebracions de l’ós del Vallespir. A l’Alt Vallespir, els municipis d’Arles, Prats de Molló i Sant Llorenç de Cerdans organitzen les Festes de l’Ós d’ençà de temps immemorials. Aquestes celebracions populars també s’inclouen dins el cicle festiu carnavalesc i tenen elements comuns i singulars. L’ós mig home i mig bèstia és el personatge central de totes les representacions, tant andorranes com nord-catalanes i, sens dubte, evoca les societats rurals de muntanya.

Abans del reconeixement de la UNESCO, les Festes de l’Ós havien estat inscrites per Andorra i l’estat francès en sengles inventaris estatals del Patrimoni Immaterial.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes