Les sis festes majors que no us podeu deixar perdre aquesta setmana

  • Us proposem sis festes per a gaudir aquesta setmana del 5 a l'11 d'agost de cap a cap del país

VilaWeb
Redacció
06.08.2024 - 21:40

L’estiu és un dels moments de l’any que moltes viles i ciutats trien per celebrar les festes majors. Arriba la calor i molta gent té vacances. Música, tradicions, correfocs, cercaviles omplen els carrers d’alegria aquests mesos d’estiu. Hem fet un repàs de cap a peus del país per aplegar les festes que se celebren aquesta setmana, que va del 5 a l’11 d’agost, i us en proposem sis perquè hi aneu a xalar si hi sou a prop.

Ballada de la Font dels Ierns (Eivissa)

Diumenge, 11 d’agost, se celebra una de les ballades més antigues d’Eivissa, la de la Font dels Ierns, situada al barri de la Font, a Santa Eulària del Riu. S’organitza el primer diumenge després del 8 d’agost, tot i que feia un parell d’anys que no es feia. Enguany la festa es recupera amb el grup de ball pagès Es Broll i gent de les colles d’Eivissa i Formentera. Hi haurà cantada pagesa, sopar a la fresca, jocs tradicionals i concursos, i s’inaugurarà l’accés a la Font dels Ierns.

Les illes Pitiüses han mantingut dins la seva tradició popular el costum d’anar a ballar en pous i fonts en dates determinades, cosa que atribueixen al fet d’haver-se mantingut aïllats.

Festa Major i Terrazel de Sant Llorenç d’Hortons (Alt Penedès)

Cada 10 d’agost se celebra a Sant Llorenç d’Hortons (Alt Penedès) el Terrazel, un dels actes centrals de la festa major, en honor del patró del poble. És una festa popular d’arrel tradicional que inclou un espectacle de carrer dramatitzat. El tema tractat és una crítica al perill que representa la contínua pressió humana sobre el medi. Entre els protagonistes hi ha el Rei Sol, la Mare Terra, els Follets i Gaia, que és la representació de l’esperit de la Terra. Es fan actes diversos: els balls dels Entremesos, el Carrer de Foc i l’acte central del Terrazel, en uns quants emplaçaments del municipi.

Es va crear el 1990 per iniciativa popular. Sant Llorenç d’Hortons és un poble d’arrels pageses i vitivinícola, que fa frontera amb les comarques més industrialitzades i urbanitzades de la metròpoli barcelonina; afectat, doncs, pels problemes ambientals, de model territorial i sostenibilitat. És per això que el Terrazel és un espectacle sobre la defensa del medi, el paisatge i l’habitabilitat del món.

Festes de Sant Llorenç a Alaior (Menorca)

Les festes d’Alaior (Menorca) se celebren en honor de Sant Llorenç de Binixems. Com en moltes altres celebracions populars de l’illa, les festes d’Alaior també tenen el cavall per figura protagonista, amb els caixers, caragols i jaleos. A banda, hi destaquen la singular desfilada de carrosses, els gegants i els balls tradicionals. Els dies més importants de la festa seran el 10 i l’11 d’agost, quan es faran els jaleos, els moments més tradicionals, les grans revetlles i els focs artificials.

És una festa d’origen religiós amb més de set-cents anys d’història, que va estretament lligada a l’ermita de Binixems, una parròquia fundada per Jaume II el 1301, que és a cinc quilòmetres de la vila.

Castell de l’Olla d’Altea (Marina Baixa)

El Castell de l’Olla se celebra a Altea (Marina Baixa) el dissabte més acostat a Sant Llorenç. Enguany serà el 10 d’agost a les 23.59. És un espectacle pirotècnic que aconsegueix d’aplegar més de cinquanta mil persones, i que impressiona tothom qui hi assisteix, ple de llum, pólvora i so. Els focs artificials es llancen de la mar estant, de manera que la llum es reflecteix en l’aigua i augmenta la màgia. A més, la jornada inclou més propostes culturals com ara música, dansa i exposicions.

El Castell de l’Olla va néixer com a homenatge a Blas Aznar, pirotècnic de la localitat, l’any que va morir. D’ençà d’aleshores, i ja fa més de trenta anys, la ciutat ha mantingut la tradició, encara que amb el pas dels anys ha anat evolucionant, i ha incorporat el ritme musical en els trets de focs.

Moros i Cristians de Cocentaina (Comtat)

En honor del seu patró, sant Hipòlit, les festes de Moros i Cristians de Cocentaina recreen el saqueig islàmic i la reconquesta cristiana que va tenir lloc l’any 1304. Declarada festa d’interès turístic, es destaca per les desfilades espectaculars amb les tradicionals filaes i bandes que omplen la ciutat de música, color i emoció. Enguany, se celebren del 9 al 12 d’agost.

La Cabra d’Or de Moià

Els dies 10 i 11 d’agost se celebra a Moià la festa de la Cabra d’Or, que dóna el tret de sortida a la festa major d’ençà del 2010. És un conjunt d’actes participatius i organitzats popularment que recreen una llegenda local centrada en una cabra que té uns poders extraordinaris. Va néixer per una iniciativa popular que volia recuperar una de les rondalles medievals més preuades del poble, protagonitzada per un senyor feudal, una donzella, un jove enamorat i una cabra d’or amb poders màgics. En la festa es fa una representació teatralitzada de la llegenda.

Entre els actes de la festa major la capital del Moianès, que s’allarguen fins al 18 d’agost, també es destaquen els concerts de la Fúmiga i Figa Flawas.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor