Festa de la Llum: un fenomen lumínic únic que només es pot veure dues vegades l’any a la catedral de Mallorca

  • Avui al matí, la rosassa major de la Seu s'ha projectat just sota la rosassa de la façana principal

VilaWeb
Fotografia: Isaac Buj - Europa Press
Redacció
02.02.2022 - 10:00
Actualització: 02.02.2022 - 14:12

Avui, coincidint amb el dia de la Candelera, teníem l’oportunitat de veure un fenomen lumínic únic i fugaç, del qual només es pot gaudir dues vegades l’any. A les 8.30, a la catedral de Mallorca, els raigs de la llum del sol han travessat la rosassa major i han fet que els colors dels vitralls es projectin just sota la façana principal, tot formant un vuit, com si fos un calidoscopi. És un fenomen excepcional a la Seu, perquè només passa el 2 de febrer i l’11 de novembre i perquè l’arrenglerament entre les dues rosasses només dura al voltant d’una hora.

És un efecte creat per la inclinació del sol en aquest moment de l’any, que coincideix amb la situació de la catedral, encarada a llevant. Alguns anys, els núvols han impedit que la rosassa s’il·luminés.

Hi ha pogut assistir públic, però la cabuda ha estat limitada

La porta de la Seu s’ha obert a les 7.30, una hora abans d’aquesta Festa de la Llum. Ha estat la segona vegada que hi ha públic des que va començar la pandèmia, però la cabuda ha continuat essent limitada i calia dur la màscara en tot moment. De totes maneres, els qui no hi heu pogut assistir podeu recuperar-lo a la pàgina web de la Catedral i a YouTube.

Enguany, com a novetat, també s’ha organitzat una taula rodona per a comentar els aspectes més destacats de la Festa de la Llum i les seves peculiaritats des de diverses perspectives, de la litúrgica a les matemàtiques.

Alguns especialistes expliquen que les rosasses no es van fer expressament per crear aquest fenomen lumínic i això encara en potencia més l’interès del públic. A més, la rosassa major, també anomenada ull gòtic, va ser construïda l’any 1370 i és la més gran de totes les de les catedrals gòtiques europees. Fa, aproximadament, dotze metres de diàmetre i té gairebé cent metres quadrats de superfície. Les seves 1.115 peces de cristall han batejat la Seu com la Catedral de la Llum.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any