Els núvols impedeixen l’observació del fenomen lumínic del solstici d’hivern a la catedral de Palma

  • La declinació del sol durant el solstici d'hivern fa travessar la llum pels dos rosetons

VilaWeb
Redacció
20.12.2018 - 17:00
Actualització: 22.12.2018 - 09:58

Pels vols del solstici d’hivern, a la Seu de Mallorca, s’hi veu un fenomen únic: la rosassa de ponent del temple es converteix en un calidoscopi gegant que il·lumina tota la ciutat. És un efecte creat per la inclinació del sol quan surt aquests dies de nits llargues i que coincideix amb la situació de la catedral, encarada a llevant. Els raigs de sol entren per la finestra de l’altar major i surten per la del portal major, tot creant un espectacle de llum i color.

Evidentment, l’efecte dura molt poc i, a tot estirar, es pot veure dos o tres dies a l’any: pels volts del 21 de desembre. Un dels millors llocs per a veure-ho és des del Baluard de Sant Pere, on hi ha el centre d’art Es Baluard. Enguany, però els núvols han impedit que la rossassa de la catedral s’il·lumini i, per tant, no ha estat possible l’observació del fenòmen lumínic.

Més efectes lumínics pel solstici d’hivern
El solstici d’hivern és el moment de l’any en què menys hores tenim de sol, i s’esdevé quan el sol es troba en la posició més meridional. Aquesta particular declinació de l’astre també crea altres efectes curiosos: el blocaire Enric Marco referencia en aquesta entrada un altre cas. És el poble de Penàguila, al País Valencià, on el sol passa per un forat a la roca anomenat Arc de Santa Llúcia.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any