La Federació d’Associacions de Mares i Pares d’Alumnes de Catalunya (Fapac), la Xarxa d’Escoles Insubmises (XEI), l’Assemblea Groga de Gràcia i el MUCE, format entre d’altres per sindicats, han tornat a fer una crida a les famílies a boicotejar les proves externes a 3er i 6è de primària, que legalment no són obligatòries. Aquestes entitats demanen proves alternatives que no portin a la ‘privatització’ i la ‘mercantilització’ de l’educació a través de la comparació i l’establiment de rànquings entre escoles. La presidenta de la federació, Belén Tascón, considera que aquesta ‘no és la millor manera de treballar en educació’.

Les entitats exigeixen un nou projecte global d’avaluació educativa fet des d’un enfocament pedagògic i inclusiu, sense proves externes estandarditzades, amb estudis que s’adaptin a la realitat socioeconòmica de cada centre públic i a les seves dinàmiques. També busquen que no hi hagi una ‘fiscalització externa i invasiva’ de la feina dels docents, sinó que l’administració participi dins les escoles públiques, i que tampoc hi hagi ‘gestos mediàtics i propagandístics’. També reclamen invertir en l’escola pública i que aquesta no depengui dels copagaments de les famílies i dels esforços ‘ingents’ dels docents. Tot i això, destaquen el rebuig cap a les classificacions i etiquetes, que fan que es creïn rànquings i competència entre els centres.

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb