24.05.2025 - 21:06
|
Actualització: 24.05.2025 - 21:53
Famílies immigrants han denunciat que la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA) els ha llevat la tutela dels fills “per no tenir papers i per ser pobres”. Ho han explicat en una assemblea de damnificats que s’ha fet avui a Barcelona i que han impulsat entitats com ara Papers i Drets per a Tots i el Sindicat de Treballadores de la Llar. Norma Falconi, una de les portaveus d’aquests col·lectius, ha dit que feia anys que lluitaven sense èxit perquè els petits tornessin a casa: “Volem elaborar una estratègia per a fer sentir la nostra veu i que se’ns escolti”, ha indicat Falconi, que ha dit que la preocupació s’havia agreujat després del cas d’agressió sexual a una menor tutelada.
En una assemblea a porta tancada que s’ha fet al Centre de Cultura de les Dones Francesca Bonnemaison de Barcelona, les famílies han intercanviat les seves experiències amb l’objectiu de poder dissenyar una estratègia conjunta que els permeti avançar i aconseguir que les escoltin. “Només volem que els nostres fills puguin viure amb la seva família i tenir l’afecte que qualsevol nen o nena necessita”, ha explicat Falconi.
Ha dit que les informacions que havien aparegut als mitjans de comunicació aquestes darreres setmanes havien encès totes les alarmes entre el col·lectiu i ha expressat la seva preocupació pel risc d’escapoliments dels centres i pel cas de la petita de dotze anys que va rebre agressions sexuals quan estava sota la tutela de la DGAIA. “No volem aquest final per als nostres fills. A nosaltres ens sembla que posar una nena de dotze anys amb un home de més de cinquanta i que ha resultat ser pedòfil demostra que no hi ha gaire ordre”, ha etzibat.
Ha recordat que l’any 2023 el Síndic de Greuges va fer públic l’informe La desinstitucionalització del sistema de protecció a la infància i l’adolescència, en què va demanar un suport més intensiu a les famílies en risc per reduir la institucionalització dels infants. “Cap menor no està enlloc més bé que amb la seva família, per molt pobre que sigui”, ha dit Falconi, que ha acusat la DGAIA de vulnerar els drets humans.
Ha considerat que els governs català i espanyol haurien d’ajudar aquesta gent i atendre les seves demandes per evitar, per exemple, situacions irregulars sobrevingudes perquè no tenen contracte. Ha afegit que hi havia fórmules perquè els nens romanguessin a casa a condició que tinguessin els mínims imprescindibles per a garantir el seu benestar. “S’omplen la boca dient que ens troben en l’estat del benestar, però sembla que no existeix per a les persones migrants”, ha lamentat.
Alhora, ha criticat que moltes d’aquestes retirades de custòdia s’haguessin fet de manera cautelar, abans no es disposés de l’informe pertinent i d’acord amb denúncies rebudes per part de gent pròxima, com ara els professors de l’escola dels menors i els veïns. “Creiem que es treballa amb massa subjectivitat”, ha valorat.
Ha revelat la majoria de les famílies no havien pogut recuperar els seus fills malgrat disposar d’una sentència judicial favorable perquè la DGAIA havia recorregut contra la decisió del jutge. “Ells tenen millors advocats”, ha comentat, i ha dit que el 16% dels infants tutelats no tornava mai a casa.
En aquesta línia, ha criticat que el president de la Generalitat hagués anunciat aquesta setmana una reforma de la DGAIA i ha advertit al cap de l’executiu català que la primera passa que calia donar era tornar tots els nens “segrestats” a les seves famílies. “No estan en un centre perquè visquessin al carrer o haguessin abusat d’ells, sinó que hi són perquè les seves famílies són pobres i migrants.”
Acusa la DGAIA de no cuidar bé del seu fill
Per la seva banda, Ruslana, una mare d’origen ucraïnès que ha participat en l’assemblea, ha explicat que havia perdut la custòdia del seu fill ara fa sis anys quan el menor tenia nou anys. Ha explicat que la família paterna del petit l’havia acusada de no cuidar bé el nen i que basant-se en “informes falsos”, la DGAIA va acabar fent-se càrrec del nen i internant-lo en un centre.
La dona ha dit que ha provat de recuperar-ne la tutela moltes vegades i recorrent a la via judicial, però ha explicat que havia estat impossible. A més, ha denunciat que al llarg d’aquests anys el seu fill no havia estat ben cuidat. “L’han medicat amb drogues psiquiàtriques”, ha afirmat Ruslana, que ha indicat que actualment el tractaven per un presumpte TDAH.
Alhora, ha avisat que el noi no estava ben controlat i que fumava i bevia de feia temps. “El meu fill ha perdut dotze quilos en els darrers anys”, ha assenyalat la mare.
“Si hi ha algun problema amb un nen cal ajudar la família, si hi ha precarietat econòmica cal fer-li costat perquè aquest fet no pot ser una causa suficient per a separar-los”, ha opinat la dona, que ha criticat que titllessin molts pares de delinqüents quan no era així. “Hi ha molts pares i mares que realment estimen els seus fills”, ha acabat.