Facebook ha obtingut les dades de centenars de milers d’usuaris, a través de la seva eina ja tancada, Facebook Research, que Apple va prohibir fa quatre mesos per violar les seves polítiques, en recollir dades confidencials d’alguns dels seus participants.

D’acord amb Techcrunch, Facebook ha confessat en resposta a una carta emesa pel senador dels Estats Units Richard Blumenthal, a la qual ha tingut accés el mitjà citat, que va utilitzar la seva eina Facebook Research per recollir les dades de 187.000 usuaris entre els Estats Units i l’Índia, dels quals 34.000 eren menors d’entre 13 i 17 anys.

La carta va ser enviada pel senador després de saltar la notícia que Apple havia prohibit l’ús de Research a iOS en descobrir que Facebook estava fent ús dels certificats de desenvolupadors d’empresa d’Apple, que estan destinats a aplicacions internes, per tenir un accés complet a les dades emmagatzemades en els smartphones dels seus participants, entre ells els missatges que havien enviat per xats privats.

Facebook oferia fins a 20 dòlars al mes als usuaris, entre els quals es trobaven menors, a canvi que descarreguessin l’aplicació Research, disponible fora de l’App Store, i permetessin l’accés a totes les seves dades, seguint el sistema dels certificats que permeten a les empreses recollir totes les dades emmagatzemades als smartphones que els seus treballadors utilitzen per a la feina. Precisament per aquesta pràctica l’app violava les polítiques d’Apple i va ser retirada.

Apple va reconèixer en una altra carta remesa als legisladors que no sabia ni quants usuaris van descarregar l’aplicació ni quan es va posar a disposició del públic, si bé Facebook ha matisat que va estar disponible des del 2016, com a part del Project Atles. Només als Estats Units Research va ser descarregada per prop de 31.000 usuaris, 4.300 identificats com a menors.

D’altra banda, des de Facebook han explicat que la informació que van recopilar només tenia com a objectiu les dades d’anàlisis, encara que ‘en algunes circumstàncies aïllades l’app va rebre algun contingut limitat, sense objectiu’. I han assegurat que l’app no tenia com a objectiu cap aplicació de salut o financera, ni recopilar imatges o vídeos, ni desxifrar la gran part de dades enviades pel telèfon.

Un cas similar va passar amb Google, que també utilitzava els certificats d’empresa per destinar-los als consumidors finals. En aquest cas, Apple també va cancel·lar Screenwise Meter, que era l’app utilitzada per Google també per recopilar les dades dels usuaris.

Facebook va presentar fa uns dies la seva nova aplicació Study from Facebook amb la qual pretén recopilar informació sobre l’ús que fan els seus participants de les aplicacions del seu smartphone, a canvi d’una compensació econòmica, però que, al contrari que la seva predecessora, no estarà accessible per a menors d’edat.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.