Què són els estreptococs A? Tots els símptomes d’aquesta malaltia infantil

  • És comprensible que els progenitors sentin preocupació per la malaltia, però el risc per a cada nen continua essent molt petit

VilaWeb
Chrissie Jones
07.12.2022 - 21:40
Actualització: 07.12.2022 - 22:49

Aquest darrer mes hi ha hagut al Regne Unit un augment significatiu de la xifra d’infants infectats per estreptococ A, en comparació amb el mateix període d’anys anteriors. Malauradament, nou d’aquests infants han mort a conseqüència de complicacions de la infecció.

L’Agència de Seguretat Sanitària del Regne Unit (UKHSA) ha emès un comunicat en què explica als pares els símptomes potencials de la malaltia i, alhora, en notifica els metges l’augment de casos.

L’estreptococ de grup A (també anomenat GAS o estreptococ A) és un tipus de bacteri que pot viure en la part posterior de la gola o a la pell, especialment en el cas dels infants. Es pot encomanar entre persones per contacte íntim o bé amb la tos i els esternuts.

En la majoria de persones, l’estreptococ A o bé no causa cap malaltia o bé causa infeccions lleus de gola, infeccions lleus de pell o escarlatina. Els nens amb escarlatina presenten una erupció al cos semblant al paper d’escata, sovint acompanyada de febre, mal de coll i l’anomenada “llengua de maduixa”, en què la llengua s’envermelleix sota una capa blanquinosa.

La majoria d’erupcions i mals de coll infantils són causats per virus i, per tant, no poden ser tractats amb antibiòtics. Tanmateix, aquestes infeccions lleus sí que responen als antibiòtics. Prendre’n per a l’estreptococ A, de fet, ajuda a prevenir qualsevol complicació o contagi en contactes domèstics i escolars.

En el cas de l’escarlatina, per a evitar-ne el contagi, els nens infectats han de romandre a casa almenys vint-i-quatre hores després de començar a prendre antibiòtics.

En ocasions molt excepcionals, l’estreptococ A pot escapar-se de la pell o de la gola i causar una afecció coneguda per estreptococ invasiu del grup A, o iGAS. Això pot conduir a una malaltia greu o fins i tot a la sèpsia, incloent-hi infeccions del torrent sanguini, les articulacions, els ossos, els músculs, els pulmons, el cervell o bé les capes profundes de la pell (l’anomenada fasciïtis necrosant). Els nens amb estreptococs invasius del grup A requereixen ser tractats a l’hospital amb antibiòtics intravenosos.

El deute immunitari

També hi ha hagut un augment dels virus respiratoris habituals a l’hivern, molt pronunciat en els casos de virus sincitial respiratori (VRS), una infecció freqüent en la infància. Durant els confinaments per la pandèmia, hi hagué menys infants exposats a aquests virus i, per tant, no van adquirir-ne immunitat, cosa que ha originat l’anomenat “deute immunitari.” A causa de l’augment de la socialització derivada de la fi de les restriccions pel coronavirus, molts d’aquests infants han contret ara aquests virus.

L’augment dels virus respiratoris aquest hivern podria ser, si més no en part, la causa del creixement de casos d’estreptococs invasius del grup A, que són més greus. Això passa perquè el teixit del nas i la gola s’inflama durant les malalties víriques, cosa que pot permetre que el bacteri de l’estreptococ A arribi al torrent sanguini o als pulmons.

L’estreptococ invasiu del grup A també és més freqüent en persones amb un sistema immunitari afeblit i en pacients amb nafres o ferides en la pell, com ara la varicel·la. Tot això ajuda l’estreptococ A a introduir-se en parts més profundes de l’organisme i converteix una infecció lleu en greu.

L’augment de les infeccions lleus per estreptococ A pot ser degut a l’augment de la socialització i a les grans quantitats de bacteris que circulen ara com ara. Atès que un percentatge molt petit d’aquestes infeccions deriven en malaltia greu o bé en estreptococ invasiu del grup A, és lògic que el nombre d’infeccions greus hagi augmentat a mesura que ha pujat la xifra total d’infeccions lleus i asimptomàtiques per estreptococ A.

Els experts en salut pública i microbiologia analitzen contínuament les variants d’estreptococ A que circulen. Actualment al Regne Unit són les mateixes que les variants registrades aquests darrers anys, de manera que és poc probable que una variant nova i especialment agressiva sigui responsable de l’augment de casos.

La malaltia greu és molt poc freqüent, però cal anar amb compte

Si bé és important ser conscient de l’augment de les infeccions per estreptococ A, afortunadament l’estreptococ invasiu del grup A continua essent molt poc freqüent. La majoria dels qui el tenen no desenvoluparan cap infecció invasiva encara que tinguin ferides a la pell o infeccions respiratòries víriques.

Els signes a què cal parar esment són els mateixos que en algunes altres malalties greus entre els infants:

  • Febre alta persistent
  • Dolors musculars forts
  • Dolor focalitzat en una zona concreta del cos
  • Enrogiment generalitzat de la pell
  • Dificultats per a respirar
  • Somnolència o irritabilitat excessiva

És comprensible que els progenitors sentin preocupació per les infeccions per estreptococ A en aquests moments, però el risc continua essent molt petit.

Si massa infants amb quadres lleus acudeixen al metge de capçalera i als serveis d’urgències, serà més difícil que els pocs infants amb quadres greus tinguin accés a l’atenció sanitària.

Chrissie Jones és professora associada de malalties pediàtriques infeccioses a la Universitat de Southampton. Anastasia Theodosiou és investigadora professora de malalties infeccioses a la Universitat de Southampton. Elizabeth Whittaker és professora d’immunologia i malalties pediàtriques infeccioses a l’Imperial College de Londres. Aquest article es va publicar originalment a The Conversation.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any