L’estat espanyol és a la cua del rànquing de la Unió Europea, juntament amb Grècia, en els indicadors d’atur general, juvenil i de llarga durada, segons un informe publicat per la Comissió Europea. Amb un 16,4% d’aturats el 2017, Espanya és el segon estat de la UE que en té més, per darrere de Grècia, amb un 20,7%.

Per la Comissió Europea, tot i que la feina ha crescut arreu de la UE, encara es mantenen ‘grans diferències’ entre els estats membres, amb alguns com la República Txeca (2,3%) i Alemanya (3,6%) molt lluny de les xifres d’Espanya. D’altra banda, l’estat espanyol també és el segon on es registra més atur juvenil, 36,8%, només superat pel 40,8% de Grècia.

Pel que fa als aturats de llarga durada, amb un 7,1%, Espanya també és només superada pel país hel·lènic, on un 15,3% dels aturats ho són des de fa temps. Tot i que les xifres d’atur al conjunt de la Unió Europea han arribat en el darrer informe al seu millor nivell des del novembre del 2008, situant-se per sota dels 18 milions d’aturats, les grans divergències que es mantenen entre estats i l’afectació entre la població més jove encara preocupen a Brussel·les.

Les dades de l’estat espanyol, que el situen només per davant de Grècia en atur general, juvenil i de llarga durada, tanmateix també indiquen una forta baixada de les persones sense feina, la més pronunciada entre els aturats de llarga durada, que han baixat un 2%, el millor ritme de tota la UE. De fet, Espanya és l’estat on, a escala absoluta, han disminuït més el nombre d’aturats, 460.000 persones. Això són més que a Itàlia, França i Polònia, que conjuntament representen la meitat de tota la baixada en l’àmbit europeu.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de VilaWeb