Els enfrontaments entre l’exèrcit i els paramilitars fan descarrilar la transició del Sudan

  • L'exèrcit del Sudan i els paramilitars de les Forces d'Acció Ràpida (RSF) fins ara governaven conjuntament el país amb una junta militar

VilaWeb
Fotografia: EFE/EPA/MOHND AWAD

Europa Press

15.04.2023 - 12:21
Actualització: 15.04.2023 - 22:53

L’exèrcit del Sudan i els paramilitars de les Forces d’Acció Ràpida (RSF), que fins ara governaven conjuntament el país amb una junta militar, han començat enfrontaments armats al centre i el sud de la capital del país, Khartum, i a la ciutat de Meroe, a dos-cents quilòmetres al nord, cosa que suposa el col·lapse del procés de transició civil del país africà. El líder militar sudanès, Abdel Fattah al-Burhan, ha fet una crida a la calma a la població. En les primeres paraules des del començament de les hostilitats, ha dit que la situació és sota control i ha explicat l’atac al palau presidencial: “Em va sorprendre quan les Forces d’Acció Ràpida van atacar la meva residència, però no van poder entrar en la seu del Comandament General de l’Exèrcit i tot està sota control.”

Ha assegurat que la situació a l’aeroport de la capital està en calma, tot i que ha reconegut que unitats de les RSF han calat foc a diversos avions abans de fer-se enrere per l’avanç de les forces militars sudaneses. De fet, totes les instal·lacions estratègiques del Comandament General de les Forces Armades i el palau presidencial estan sota el control de l’exèrcit, ha assegurat.

Poc després, el portaveu de l’exèrcit sudanès, el general Nabil Abdulá, ha acusat les RSF d’haver començat els enfrontaments: “Les forces armades no hem començat aquesta agressió, perquè som disciplinades i responsables.” I ha afegit: “El país no hauria arribat a aquesta situació si les RSF no haguessin abandonat les seves ambicions particulars durant les negociacions d’integració en l’exèrcit”. La ruptura d’aquestes negociacions en el marc de l’acord de transició ha estat el detonant principal d’aquesta crisi.

Per contra, el líder del moviment paramilitar de les Forces d’Acció Ràpida, Mohamed Hamdan Dagalo, àlies Hemedti, ha vaticinat que la batalla per Sudan “es decidirà en els pròxims dies”. Fins ara Hemedti era el número dos de la junta militar que governava el país, però ha fet pública la ruptura definitiva amb Abdel Fattah al-Burhan després de mesos de discrepància sobre la integració dels paramilitars a l’exèrcit.

“Lamentem aquests combats, però aquest criminal ens ha obligat a fer-ho”, ha dit, i ha negat els suposats avanços anunciats per l’exèrcit sudanès segons han anat passant les hores, com la suposada presa de la caserna general dels paramilitars a Khartum.

La cadena també informa d’enfrontaments semblants a Meroe, on les RSF eren a la rodalia d’una base militar d’ençà del dijous i no havien fet cabal de les exigències de l’exèrcit per a evacuar la zona.

Els enfrontaments han esclatat tan sols unes quantes hores després del comunicat públic en què Al Burhan i el dirigent paramilitar Mohamed Hamdan Dagalo, àlies Hemedti, anunciaven la voluntat d’engegar negociacions d’urgència per a resoldre les seves diferències sobre el procés d’integració de totes dues forces en un exèrcit unificat, unes tensions que han paralitzat un acord clau de transició política al país.

El govern del Txad tanca la frontera

El govern del Txad ha anunciat el tancament temporal de la seva frontera amb el Sudan, d’uns 1.400 quilòmetres, com a mesura de precaució pels enfrontaments. “Txad apel·la a la comunitat regional i internacional, així com a tots els països amics, perquè facin del retorn a la pau una prioritat”, demana el govern txadià en un comunicat.

L’ONU demana que aturin les hostilitats

El secretari general de l’ONU, António Guterres, ha demanat als responsables de l’exèrcit sudanès i de les RSF que aturin immediatament les hostilitats i que es restableixi la calma per a obrir un diàleg que resolgui la crisi actual. “Una escalada major dels combats tindria un impacte devastador en els civils i podria agreujar la ja precària situació humanitària del país”, avisa. Ha condemnat la violència i ha demanat als països de la regió de donar suport a les iniciatives per restablir l’ordre i reprendre el camí de la transició cap a la democràcia. D’altra banda, el representant de la Secretaria General de l’ONU per al Sudan, Volker Perthes, ha informat que s’ha posat en contacte amb l’exèrcit i amb les RSF per demanar-los el final dels combats.

El president de la Comissió de la Unió Africana, Musa Faki, ha demanat a les parts que posin fi a la destrucció del país i al vessament de sang en els deu últims dies del mes sant musulmà del Ramadà. Musa espera que totes les parts adoptin el diàleg i les vies pacífiques per a “superar les diferències”.

Mentrestant, els principals països àrabs han demanat contenció davant la violència. En particular, Aràbia Saudita ha demanat als dirigents sudanesos de prioritzar el diàleg i la contenció i ha manifestat la seva preocupació per l’escalada de la violència. Egipte també ha expressat la seva preocupació i ha demanat la màxima contenció a les parts per protegir vides del “germà poble sud-africà”. A més, l’ambaixada egípcia a Khartum ha demanat màxima precaució als ciutadans egipcis i que s’allunyin de les zones on hi ha combats.

Qatar ha demanat la fi immediata dels combats i que les parts facin servia “a la veu de la raó” per frenar la violència i superar les diferències, i Etiòpia ha expressat la seva disposició a fer de mitjancer en aquest conflicte.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor