Es pot ser independentista i ser d’extrema dreta, l’una cosa no té res a veure amb l’altra

  • El debat sobre Sílvia Orriols i Aliança Catalana crea confusió perquè barreja coses que en realitat van per vies separades

Vicent Partal
06.06.2023 - 21:40
Actualització: 06.06.2023 - 21:52
VilaWeb
Ajuntament de Ripoll

Aquests dies observe amb una certa estupefacció que persones que conec de fa molts anys i que sempre han estat defensores de les llibertats nacionals i democràtiques se senten inclinades a justificar en públic les posicions d’Aliança Catalana i Sílvia Orriols davant les afirmacions que és un grup que ideològicament solament es pot qualificar de grup d’extrema dreta. I em fa l’efecte que això es deu sobretot a una confusió entre dos conceptes que en realitat haurien de circular per vies paral·leles: independentisme i extrema dreta.

Fa molts anys l’enyorat Josep Vicent Marquès va posar en circulació la sofisticada etiqueta sociològica de “consciència fosca”. I amb aquesta etiqueta va explicar, per exemple, que el blaverisme, al cap i a la fi, era una manera “fosca” de demostrar la catalanitat dels valencians. Amb el cas Orriols tinc la impressió que passa una cosa que es pot explicar aplicant la mateixa metodologia.

Fixeu-vos que la línia de defensa de molta d’aquesta gent remarca el “fet” que aquest partit no pot ser d’extrema dreta, perquè és independentista –com si aquestes dues coses fossen incompatibles. Amb això, significativament, qui fa servir aquest argumentari, o qui reacciona d’aquesta manera, en realitat expressa la “consciència fosca” que l’independentisme a Catalunya ha estat sempre enemic, enemic acèrrim, de l’extrema dreta. Per això no es concep amb naturalitat que els dos termes puguen anar units, car l’extrema dreta espanyola i francesa sempre han estat el problema principal del nacionalisme català. L’amenaça més violenta.

(I això abans i ara –que mentre alguns tenen interès a fer-nos perdre el temps amb un partit que ha aconseguit tan sols vuit regidors, Vox n’ha obtinguts prop de quatre-cents (124 al Principat, 227 al País Valencià i 44 a les Illes) i a Perpinyà el Rassemblement National té la batllia.)

La confusió, per tant, és damunt la taula i a mi em sembla que es pot aclarir tranquil·lament, sense necessitat de grans debats emocionalment esgotadors. Sí, Aliança Catalana i Sílvia Orriols són independentistes, no en tinc cap dubte, d’això. I sí, Aliança Catalana i Sílvia Orriols són d’extrema dreta, tampoc no en tinc cap dubte, d’això. Simplement, l’una cosa no té res a veure amb l’altra.

En un hipotètic càlcul de vots independentistes, els seus, els d’Aliança Catalana, hi comptaran sempre. Exactament igual com hi compten els d’ERC, Junts, la CUP i tantes altres formacions de tantes ideologies diferents, d’extrema esquerra a extrema dreta, amb molta més significació social. El fet que ells sostinguen les teories i la pràctica de l’extrema dreta no els desqualifica pas en cap moment com a independentistes. I no són acusats de ser d’extrema dreta perquè siguen independentistes sinó per allò que defensen i per allò que fan. En definitiva, que dir què són no és negar allò que també són. Tret que vulguem sostenir un diàleg de sords, completament inútil.

 

PS1. Julià de Jòdar ens explica avui que pot haver-hi un “tancament d’urnes” el 23 de juliol, idea on ressona el vell “tancament de caixes”. Us recomane que el llegiu.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any