El Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya vol continuar treballant per a potenciar la Formació Professional en la modalitat dual, és a dir, on es compagina l’activitat acadèmica en un institut amb les pràctiques en empreses, i per això està elaborant un pla estratègic perquè de cara a la propera legislatura es pugui duplicar la proporció d’estudiants d’FP que ho fan en aquesta modalitat, i per tant, passar del 10% al 20.

Així ho ha explicat el secretari de polítiques educatives, Joan Mateo, que ha defensat que a mitjà termini l’objectiu és arribar al 40% en 10 anys per situar Catalunya al nivell dels països capdavanters en aquesta matèria. L’FP Dual registra actualment una inserció laboral 20 punts per sobre de l’FP convencional, i arriba a més del 70% en els nou mesos després de titular-se.

Mateo ha destacat que l’FP Dual és una de les millors opcions per als estudiants però també per al teixit productiu. Ha destacat que els darrers anys s’ha fet un esforç ‘brutal’, i s’ha aconseguit passar dels 500 estudiants als 10.000 però que ‘no ens podem sentir satisfets’ perquè aquesta dada encara representa només el 10% del volum total d’estudiants d’FP. Per a incrementar-la, Mateo ha explicat que s’està treballant en un pla estratègic per traspassar ‘a qui sigui’ i aconseguir que durant la propera legislatura es dupliqui aquesta proporció i s’arribi al 20%.

Per Mateo, si no es fa aquest increment, no es podrà assolir en 10 anys el 40% d’estudiants d’FP en modalitat dual, un repte imprescindible per poder situar Catalunya entre els països capdavanters en aquesta matèria com és Alemanya. En aquest sentit, ha destacat que Alemanya, la inserció laboral en petites empreses representa gairebé la meitat de tot el sistema i per tant ‘dona esperances’ que, malgrat les diferències en teixit empresarial, es pugui aconseguir aquest desenvolupament. Per això és important el treball de les Cambres de Comerç per tal d’interessar a les grans empreses, que faciliten l’ocupació de grans quantitats d’estudiants, però també per atreure l’interès de les PIMES, que representen bona part del teixit productiu català. Per Mateo, aquest pas és ‘clau’ per al salt que es vol fer en aquests moments. Només el 5,71% dels graduats busquen feina 9 mesos després d’acabar els estudis, 3 punts menys que l’any passat; una xifra que contrasta amb les dades d’atur juvenil, del 32%.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Sostenir un esforç editorial del nivell i el compromís de VilaWeb, únicament amb la publicitat, és molt difícil. Per això necessitem encara molts subscriptors nous per a allunyar qualsevol ombra de dificultats per al diari. Per a vosaltres aquest és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Podeu fer-vos subscriptors de VilaWeb en aquesta pàgina.

Vicent Partal
Director de VilaWeb