Enhorabona: heu posat fi a la sonsònia que Espanya és una de les democràcies plenes

L'any 2016 vaig avisar que Espanya entrava en un "pendent ferroviari" que el duria a estavellar-se contra la paret i que hem de saber aprofitar

Vicent Partal
Vicent Partal
10.02.2022 - 20:36
Actualització: 10.02.2022 - 21:35
VilaWeb

VilaWeb necessita el vostre suport

Aquest diari existeix perquè més de vint mil lectors han decidit que poden i volen pagar cinc euros al mes perquè tots rebeu tota la informació amb accés obert. Però no n’hi ha prou. En necessitem més. Tu ho vols i pots?

Fes-te’n subscriptor aquí.

L’Economist Intelligence Unit és una unitat de negoci de l’Economist Group que es dedica a publicar previsions i serveis d’assessorament econòmic mitjançant estudis i anàlisis de tota mena. Creada el 1946, aquesta germana petita del conegut setmanari es pot dir que té una gran reputació.

Entre els seus treballs, és particularment seguit, i criticat també, l’anomenat Índex de Democràcia. Aquest estudi es fa a partir de les respostes d’un grup d’experts a seixanta preguntes relatives al pluralisme, les llibertats civils, el funcionament del govern, la participació política i la política cultural de 167 estats –Andorra, per exemple, no hi entra. Els estats són categoritzats en quatre nivells: democràcia plena, democràcia defectuosa, règim híbrid i règim autoritari.

Tal com explicàvem fa pocs dies, aquest índex ha estat criticat per l’opacitat i per això un grup de professors catalans ha presentat un estudi particularment crític amb el fet que aquests darrers anys l’estat espanyol hagués estat qualificat de “democràcia plena”, malgrat la repressió contra el Primer d’Octubre i contra la proclamació de la independència. Aquests professors remarcaven de manera molt encertada que Espanya “ha utilitzat reiteradament el seu rànquing en alguns índexs de qualitat democràtica com a prova per contrarestar les queixes que han acreditat una degradació substancial de les seves credencials de drets humans i civils, atès que el referèndum d’independència de Catalunya d’octubre de 2017 va rebre com a resposta una enorme onada de repressió, guerra policial i judicial”. Aquesta utilització, efectivament, és fora de tota discussió.

El govern espanyol, la premsa espanyola, el nacionalisme espanyol i fins i tot els trolls de Twitter han fet servir políticament i fins a l’abús la sonsònia que Espanya era una de les úniques vint democràcies plenes al món, per a rebatre, a partir d’una posició d’autoritat, les acusacions del moviment independentista català. De segur que tots ho teniu al cap, de manera que no cal que m’hi estenga. Recordaré tan sols que el govern de Pedro Sánchez va llançar la campanya “Spain, everybody’s land” el mateix dia que es va saber la sentència contra el procés, i que se centrava a repetir una vegada i una altra que els índexs, concretament el de l’Economist, afirmaven que Espanya era una democràcia plena. Passava per alt, doncs, que ja els darrers anys, a conseqüència del conflicte amb Catalunya, si grataves més enllà del titular era evident que alguna cosa fallava. L’informe publicat l’any 2020, per exemple, contenia aquesta frase sobre el judici als dirigents del procés: “Tot i que la sentència complia la lletra de la llei, els llargs períodes de presó per als polítics electes amb càrrecs com la sedició no caben en l’esperit de la democràcia.” No caben en l’esperit de la democràcia.

Siga com siga, ahir, dos anys després, finalment es va saber que l’Índex de Democràcia degradava de categoria Espanya, i passava a qualificar-la ja de “democràcia defectuosa”. I que, a més, adduïa la degradació del poder judicial i la situació catalana com a factors clau del càstig. Evidentment, el nacionalisme espanyol s’ha quedat amb un pam de nas i sense marge de reacció. N’havien abusat tant, que ara simplement no poden fer marxa enrere fàcilment. Però, és clar, les crítiques que abans es feien a aquest índex les podem sostenir igualment ara, encara que enguany la realitat que retrata siga més encertada.

Per això avui no m’interessa tant de remarcar, estrictament, el canvi de nivell d’Espanya, sinó d’incidir en dos aspectes que crec que són importants.

La primera és que allò que va passar ahir no fa sinó reafirmar que la imatge d’Espanya cau en picat perquè l’estat espanyol ha entrat en una espiral autoritària sense eixida fàcil. D’això, el 2016, en vaig dir “el pendent ferroviari“. I ja aleshores advertia que una volta perdut el control de la màquina de l’estat, la destinació d’Espanya no pot ser cap altra –i serà aquesta– que la paret. Que estavellar-se.

I la segona és remarcar que aquesta victòria l’aconseguiu vosaltres amb la vostra persistència, amb els vostres gests petits de cada dia, amb la vostra consistència. Que l’heu feta possible vosaltres, resistint i plantant cara a la repressió, denunciant la deriva encara més autoritària del règim postfranquista i oposant-vos a aquesta “normalització” que molts polítics, d’ací i d’allà, voldrien que tapàs la repressió i servís per a diluir, i si pot ser dissoldre, el problema català. De manera que enhorabona. La lluita continua.

PS. Precisament, parlant de normalitzadors, ahir es va saber que el govern català havia decidit de posar fi a la concentració diària a la Meridiana de Barcelona, que fa anys que denuncia la repressió espanyola sobre Catalunya. Concretament, el Departament d’Interior dirigit per Joan Ignasi Elena ha fet saber que la setmana entrant ja no la permetrà. L’afer és greu perquè, com molt bé ha remarcat l’ANC, es tracta d’una greu limitació del dret de manifestació per un govern que, tot i declarar-se independentista, fa repetidament la feina bruta a la repressió.

Casualment, dimecres de la setmana entrant Meridiana Resisteix m’havia convidat a participar en la concentració que ara ha estat prohibida, de manera que jo també tindré una bona oportunitat de desobeir.

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Carles Serra
Carles Serra
10.02.2022  ·  22:22

Gràcies Vicent per tot l’esforç que significa tenir que fer front cada dia amb una editorial amb tants despropòsits; això que alguns li diuen “govern” de Catalunya, és d’un despropòsit com molt bé denúncies que només dient-li’s TRAÏDORS em quedo molt curt, però alçades d’ara és un predicar en el desert; en el seu dia molt subcriptors ja denunciàvem la deriva botiflera i traidora d’ER, que ara cal sumar-li JxC , amb el clamorós silenci del CxR; amb aquest comentari en retiro, com molts subcriptors ja han fet, con el Sr. Josep Soler, la Sra Bonifacia Còrdova etc etc; seguiré col.laborant amb Vilaweb, sobretot per tu Vicent, doncs està demostrat que han aconseguit una societat desmobilitzada i sense lluità; tinc clar que faré el traspàs se’n esclau d’aquesta espaÑa franquista, amb el genocidi de la meva cultura, el català, amb l’ajuda dels fdp dels nostres polítics, incloint el rei dels fdp, el mossèn.
Que la salut us acompanyi subcriptors.

Josep Usó
Josep Usó
10.02.2022  ·  22:30

Com més temps passa, pitjor és la situació d’Espanya. Això és inqüestionable; però la impaciència ens fa difícil esperar que arribe al fons del barranc. De tota manera, ja no poden dir allò de la democràcia plena. Tampoc. Per no dir que també reconeixen obertament que tenen un percentatge alt de policies amb problemes seriosos amb la seua ortografia. I amb permís d’arma.

Joan Rius
Joan Rius
10.02.2022  ·  22:56

Democràcia defectuosa em sembla un concepte massa condescendent amb un estat fatxa com l’espanyol. Un estat que deu gairebé un bilió i mig d’euros als acreedors… Potser aquesta variable, paradoxalment, el salva de caure encara més baix, a la categoria de dictadura constitucional.

Jaume Riu
Jaume Riu
10.02.2022  ·  23:01

L’Índex de Democràcia amb 60 indicadors és el mateix que el regne d’Espanya ha exhibit els darrers anys per proclamar-se democràcia plena. Aquesta és la part sensible de la notícia, perquè ara no els podran acusar d’incompetència o senzillament no podran dir que els tenen mania com els tribunals de Bèlgica o d’Alemanya.
Ja frisso per veure com es tracta la degradació des de la premsa del regne.

joan rovira
joan rovira
10.02.2022  ·  23:19

PS. “Meridiana resisteix”
Els cadells i nyerros de l’actual noblesa catalana (ERC) i (Junts) són d’obediència espanyola per tal de repetir el seu bandidatge sobre el “demos” català; juntament amb els borbons del (PSC) i la guàrdia pretoriana de la patronal (comuns), mentre amb la (CUP) es distreuen al Parlament autonòmic espanyol.

Perquè el Primer d’Octubre del 2017 no ha existit, ni (1939-1931), ni (1982-1976)…, ni Pau Claris…, ni Borrell II. Perquè el seu desig mai satisfet és participar de l’absolutisme en qualsevol govern, època, ideologia o creença. Però, s’obliden dels segadors de la terra, motor dels canvis, atents i imaginant.

Maria Angels Fita
Maria Angels Fita
10.02.2022  ·  23:25

Meridiana resisteix
Anys que no en parleu i ara, per un dia, un sol dia de convidat fa gràcia això de presumir de desobediència.

Anys que cerco un article, una paraula de solidaritat, una entrevista, una exhortació a participar-hi, a no deixar-los sols

Realment, fem tots bastant peneta

ESTUDI D'ARQ. JOSEP BLESA, SLPU JOSEP
ESTUDI D'ARQ. JOSEP BLESA, SLPU JOSEP
10.02.2022  ·  23:39

Ahir parlava d’anar picant l’iceberg sobre el que ens obliguen anar per tal de desglaçar-lo.

Em faltà dir, que tots els connacionals dedicats a apujar la temperatura cal que treballem conjuntament, i que l’arma de coordinació i d’eficàcia és aquesta amb la què ens comuniquem: internet.

El teu text d’aquesta nit amostra eixa manera d’anar guanyant batalletes arreu de la nació, sens oblidar cap petit racó. Tothom és insustituïble

Per últim demane la reincorporació de comentaristes que s’han afartat i que el desencís ha congelat llur teclat: Gilibert, Josep Soler jove, Castillo de l’Empordà, Maresma, Benarges, etc. i els illencs i nordcatalans que hi feu força falta.

Aquesta nació l’expliquem nosaltres, o ens l’explicaran entortilladament els mitjans de desinformació ocupants.

En aquest trencaclosques no pot faltar cap peça per a tindre la foto-realitat.

Per a fer un estat de nova planta cal molta passió i uns graus enormes de follia i creativitat. Des del seny és impossible crear aquest -o qualsevol altre- estat nou, perquè és l’artilugi més complex inventat per l’espècie humana.

Si s’adoneu només n’hi ha uns 200 arreu del planeta. L’escomesa aquesta no és poca cosa. Si més no l’estructura més important hi és: la gent, ço és, la nació.

Cal saber què passa a cada indret de la nostra nació per part de connacionals que siguem informats la resta que estem embarcats en assolir aquesta fita.

Josep Blesa (València)

PS: Vicent, el que li passe a españa “mos” bufa la gamba, tot i que tota pedra fa paret.

Gràcies estimat Partal!

Josep Sivillà
Josep Sivillà
10.02.2022  ·  23:41

Diguem-ho als 4 vents:
Espanya,
Democràcia defectuosa!

Gerber van
Gerber van
10.02.2022  ·  23:50

És cert que Espanya ha baixat al rànquing, però no acabo d’entendre com Espanya segueix sent relativament alta a la llista, 12 llocs per sobre de Bèlgica per posar un exemple. Compte amb les protestes de Meridiana Resisteix, Vicent, el país et necessita.

jaume vall
jaume vall
10.02.2022  ·  23:59

Què pesa més en la balança , que aquest organisme internacional castigui Espanya (victòria moral per a nosaltres) o que la nostra conselleria d’interior independentista castigui el dret de manifestació (derrota real per a nosaltres) ?

Josep Jallé
Josep Jallé
11.02.2022  ·  00:00

Penso que l’E.I.U. s’ha quedat curta en el graó de degradació del “pendent ferroviari”. Hauria d’haver estat qualificada com un règim híbrid més que com a democràcia defectuosa.
Respecte del Cap d’Interior, J. I. Elena, només cal recordar les seves declaracions durant el Procés, al Suprem. En síntesi, que havia actuat tractant d’impedir la declaració d’independència. Ara cerca, de nou, la notorietat havent canviat la cúpula dels Mossos amb personal que cregui i faci el que manarà fer.
I nosaltres?: cal anar endavant, sense perdre el pas … fins dimecres a la Meridiana!.
Salut!.

Jordi Nogués
Jordi Nogués
11.02.2022  ·  00:10

D’acord amb la vostra opinió. Vicent, de que Espanya fa temps que ha entrat en “un pendent ferroviari” que, sembla, que l’ha de dur a estavellar-se….però Catalunya també!! D’un temps ença “els nostres politics” no fan més que portar al nostre pais a un camí sense sortida, com és el miserable (i ho dic en tots els sentits: social, polític i econòmic) autonomisme amb que s’acontenten. Servidors fidels de l’amo, faran el que els diguin, i ni un sol gest en favor de la resistència i encara menys en direcció a la independència. Només ens faltava el que prohibisin un dels darrers focus visibles de resistència : les manifestacions de la Meridiana…però de què van??. només ens queda una , avui diria que lleu, esperança: que el poble desperti d’una vegada… el català, i també l’espanyol, que a ells també els foten ben fotuts. Ja veurem que passa aquest diumenge a les eleccios de Castella, però “me temo lo peor”!

Teodor Ramos
Teodor Ramos
11.02.2022  ·  00:11

Tot això de “Democràcia plena” o “Democràcia defectuosa” em fa molta gràcia. O hi ha democràcia o la resta es una dictadura, mes o menys dura i agressiva, però dictadura.
Com la que tenim, la dictadura dels Tribunals, de Justícia, Constitucional, Tribunal de Comptes, Juntes Electorals. Amb lleis, com la llei mordassa. Amenaçant i impedint que en un Parlament que diuen democràtic no es pugui parlar de tot. Perseguint i empresonant a artistes perquè es burlen i insulten a Reis, (encara que sigui amb dubtós gust)
Ho sento, fa temps que tinc la sensació de no viure en un país democràtic.

Joaquim Campanyà
Joaquim Campanyà
11.02.2022  ·  00:30

Aquí també som una Partitocràcia i per això ens costa tant instaurar la independència que va votar el poble.

Maria Rosa Biadiu
Maria Rosa Biadiu
11.02.2022  ·  02:56

Gràcies Vicent! Pel teu anàlisis sempre tan encertat. Gràcies per anar a la Meridiana desobeint a un cap dels Mossos que per a mi és un llop amb pell d’ovella. Com m’agradaria acompanyar-te! Des de Nova York hi enviaré el meu cor.

Lluís Paloma
Lluís Paloma
11.02.2022  ·  05:29

Ara el tema és què fem per a provocar un avançament d’eleccions.

Carles Blas
Carles Blas
11.02.2022  ·  05:31

Es una bona notícia que aquest index clarament defectuós hagi rebaixat (no ens enganyem, una miqueta) la catalogació d’Estat espanyol.

A la llista de conceptes passats hi afegiria “partits independentistes” i “entitats civils pro-independència”. Els que volem un altre cosa per Catalunya no sabem on ajuntar-nos.

Albert Noguera
Albert Noguera
11.02.2022  ·  06:15

L’ANC ha patalejat molt però no ha convocat a tothom a ser-hi. Crec que ho hauríem de fer!! Sinó, perdrem la oportunitat d’explicar als polítics que si cal, els DESOBEÏM!!

Jo em pregunto per què els hem de votar? Quina diferència hi ha que governin ELLS o el PsoE a Catalunya? De fet, a Madrit segur que deuen preferir el Govern actual que ens manté a casa. Si governessin els socialistes segur que ja hauríem sortit massivament al carrer pels atacs al català o la repressió. Aquest govern ens vol callats! Quina diferència hi ha amb el de l’estat Ñ??

Shaudin Melgar
Shaudin Melgar
11.02.2022  ·  06:27

Gràcies, Vicent, per desobeir i participar la setmana que ve a la concentració de Meridiana.

Manuel Viladevall
Manuel Viladevall
11.02.2022  ·  06:27

Ara nomes cal fer una accio visible com la de som escola en la que un diumenge amb la canalla, tothom i a la mateixa hora es manifestin debant dels ajuntaments de tots els pobles de catalunya i que enviin els piolins

Joan Sánchez
Joan Sánchez
11.02.2022  ·  06:58

És interessant de saber que internacionalment Espanya jo no és reconeguda com a democràcia “plena”, cosa que nosaltres hem sabut de sempre.
El que em preocupa és pensar si Catalunya seria ara mateix reconeguda com a “plena” o com a “defectuosa”.
Penso que més aviat seria “defectuosa” perquè, entre d’altres coses, els polítics no fan el que prometen, el sistema de partits és altament clientelista, etc.

Albert Miret
Albert Miret
11.02.2022  ·  07:24

A mi, que em perdonin aquests grans professors de L’Economist Intelligence Unit, però he de dir que si els havia passat pel cap que espanya era una democràcia plena és que “d’Intelligence” en tenen molt poca. Això que anomenen espanya i que mai ha arribat a ser un país de debò, perquè sempre ha estat només una dictadura duríssima i extractiva d’unes quantes famílies contra tot de pobles amb cultures totalment diferents i inconnexes barallant-se per a recollir més molles i burilles que els altres. Els índexs de pobresa avui encara continuen sent grotescs, hi ha cada dia gent que es mor d’inanició pels carrers i dormint per terra a ple hivern. El que hauria de ser el SERVEI de justícia és inexistent i els limita a una repressió brutal per a castigar amb tota la crueltat possible la satànica interpretació d’unes lleis fetes només per a ells i les famílies mafioses que els mantenen al poder.
Francament, creure que això és una “democràcia plena” com fins ara han fet, o una “democràcia defectuosa” és no haver vingut mai a veure-ho o és tornar el favor a uns governs mafiosos que els ho fan dir a canvi de diners. No senyors, no. No cap que s’obstinin a posar qualificatius al darrere de la paraula democràcia, per què aquest desastre és només i tristament una puta dictadura mafiosa, que mai ha treballat per a benefici del seu poble, sinó pel seu etern espoli i els genocidis constants contra tot allò que no és l’obediència i la homertà deguda als seus desitjos.
Creguin-me, senyors professors, dediquin-se a altres coses, sobretot a llegir i a estudiar, perquè les paraules “democràcia” i “intelligence”, encara no les han entès mai.

Marcel Barbosa
Marcel Barbosa
11.02.2022  ·  08:32

Tothom al darrere d´un article periodístic. La manca de democràcia s´observa només veient com tracteu l´invent del virus, tots. Però vinga que tot està per fer i comencem pels d aquí.Eleccions anticipades i obertes.

Pep Agulló
Pep Agulló
11.02.2022  ·  08:37

DEFECTUOSA, PERÒ ENCARA DEMOCRÀCIA…

Subscric l’Albert Miret. L’Economist fa una denúncia que ja ens està bé davant la credibilitat que fins ara ha donat a Espanya, i que li ha propiciat la sonsònia esmentada, però ara els fa un favor perquè, encara que defectuosa, li’n diu democràcia i això és mentida.

És un règim autoritari maquillat per les urnes, on els governs successius d’aquest Estat supremacista i violent ho són d’un règim neofranquista. Aquest és el lloc on haurien d’estar en el rànquing…

PS. Francament, emprar tant la paraula “desobeir”, al final l’acabarem banalitzant. Els mitjans en saben un niu d’això… Llarga vida a la resistència… també de la Meridiana.

Josep Mª Juanpere
Josep Mª Juanpere
11.02.2022  ·  08:49

Estic d’acord a conseguir provocar noves eleccions. La A.N.C. ja ha començat la feina…

Joan Cuscó
Joan Cuscó
11.02.2022  ·  09:10

A España tant els hi fot el que diguin.No canviarà mai.

Víctor Torguet
Víctor Torguet
11.02.2022  ·  09:45

Des de tots els altaveus que tinguem a l’abast (VW és un d’ells) s’hauria d’estar comunicant i recordant de forma persistent, clara i d’una forma que cridés l’atenció i l’interès (sense cansar ni atordir) que espanya porta més de 3 segles colonitzant amb caràcter extractiu i opressor els Països Catalans. Que espanya ja fa temps va completar l’assimilació de l’Aragó (la comunitat més vulnerable dels antics regnes catalanoaragonesos, jo vaig néixer a la Franja de Ponent i constato amb molt de pesar l’assassinat cultural que ja s’ha comés allí). Que espanya ja ha completat una molt bona part d’aquesta aniquilació nacional al País Valencià i a ses Illes. I que espanya a desplegat en els darrers anys la seva maquinaria demolidora a Catalunya.

Hauríem d’explicar amb continuïtat com espanya mai ha pogut esdevenir quelcom semblant a una democràcia plena (el més semblant va ser el que va haver-hi en els menys de 3 anys de govern progressista de la 2ª República… i mireu com va acabar). El model d’organització espanyol (polític, econòmic i sòcio-cultural) no ha canviat gaire des de temps de la Reconquesta (i deu n’hi do quin pes tenen encara aquells regnes originals de Castella i Lleó a l’ADN espanyol), passant per l’espoli de l’imperi colonial per acabar en l’extrema decadència i misèria (històrica i endèmica, certament) del segle XIX fins l’actualitat.

espanya només sap extreure la riquesa d’altres, guanyar terreny econòmic i polític amb la força, imposar-se i mai sumar. espanya, com a entitat politico-nacional, no sap produir riquesa, no sap construir progrés, no sap conviure. espanya no entén què és la democràcia i per això no pot gestionar-la. I per això es un estat autoritari, corrupte, viver de màfies i oligopolis i, en definitiva, un estat sense futur.

Que ja fa segles es deia “los catalanes son laboriosos y los castellanos son ociosos” i que no hi ha res més espanyol que els “Hidalgos” o els “Pícaros”, i que sigui plenament vigent, com ho es el neo-franquisme, haurien de ser (entre moltíssims exemples més) uns fets que obrin els ulls dels catalans que encara no entenguin que navegar en un vaixell on t’atonyinen per defecte, que no porta a enlloc i que fa aigües no és el millor pla vital i de futur al que podem aspirar.

Parlem més i millor del dèficit fiscal i d’infraestructures històric a Catalunya, de l’aniquilació cultural catalana, de l’animadversió congènita contra tot allò català, de l’absència de pes català als òrgans de poder espanyols, de la segregació… de l’odi que ens tenen, del model colonial al que ens sotmeten, PARLEM CLAR i NO CALLEM MAI. No hi ha més futur que la Independència. I no podem esperar més.

Salvador Aregall
Salvador Aregall
11.02.2022  ·  09:48

La imatge d’Espanya cau en picat, si, i què? I aquesta paret que hi ha al final del famós “pendent ferroviari” no és res més que una imatge, no és de maons, no ens enganyem. En aquest ranking de l’Economist Espanya entra al club de països amb pedigrí com França, Itàlia, Bèlgica i Estat Units, també en formen part els països bàltics, Txèquia, Eslovàquia i Grècia pel què fa a Europa. Ho sabran metabolitzar, no us preocupeu. El què em sembla molt preocupant és la decisió, per part del Departament d’Interior, de prohibir la concentració diària a la Meridiana. És la proba palpable que la Generalitat ha adoptat definitivament la via autonòmica com a màxima aspiració de l’autogovern. Si ho pensem bé no és tan estrany que sigui així. Encara que ens faci mal, la Generalitat, el Parlament i fins i tot els ajuntaments, són institucions de l’estat espanyol, són estat. És per això que des de les institucions no s’hi pot fer res quan l’estat, amb qualsevol de les seves expressions, decideix carregar-se la immersió lingüística o un Diputat al Parlament de Catalunya. “Som una nació. Nosaltres decidim” 10 de juliol de 2010, ho recordeu? Allò va passar fora de les institucions i el President Montilla va haver de marxar corrent a l’arribar a la Gran Via. Doncs això.

Núria Feliu
Núria Feliu
11.02.2022  ·  10:06

Per qui li pogui interessar:
demà l’Assemblea convoca una manifestació de rebuig a l’actual política del govern de la Generalitat. Exigim un canvi d’estratègia que respongui a la majoria independentista del Parlament. *Som la majoria del 52%* i cal fixar com objectiu la independència i treballar en aquest sentit. *La Sectorial de Gent Gran* us convoca a tots i totes a manifestarnos davant del Parlament. Demà el nostre punt serà a les *11 h sota l’Arc de Triunf* del Passeig Lluís Companys. Us esperem, diguem ben fort i clar el que volem i vam votar. *Som Majoria, som el 52% de vots indepes.*

Francesc Gruartmoner
Francesc Gruartmoner
11.02.2022  ·  10:08

Personalment, al periodisme hi busco INFORMACIÓ….. darrerament a VW hi trobo molt anàlisi i poca informació … Aixó de Meridiana, o de la plaça de la Vila de Gràcia, o etc… us ha passat per ull informativament….. Potser si li haguessiu donat mes contingut informatiu ara seria mes fàcil defensar-ho….. I mes participat.

Annamanu Ràfols
Annamanu Ràfols
11.02.2022  ·  10:14

Doncs si, hi som. Els segadors hi han sigut, i son i hi seran. No en tinc cap dubte, perqué ells son els que reconeixen com la terra els parla, l’entenen hi tenen comunicació oberta, saben que han de fer. El seu llenguatge no es polític , les paraules de la terra son les paraules de la vida que canvia a cada instant i es intel.ligent. Tot el contrari del llenguatge dels “politics” que no vull qualificar.

Pel que fa a la desventrada , infeliç i tèrbola Espanya els teòrics de rànquings de democracia no viuen aqui pel que sembla. El dia dia els faria veure sense cap mena d’estudi que això es una dictadura disfraçada de democracia.

Subscric les paraules de Joan Rovira i Albert Miret.

Aleix Gaus
Aleix Gaus
11.02.2022  ·  10:40

Espanya ja ha picat contra la paret i crec que per fi un mitja de comunicació de prestigi ho diu clar. La marca ñ segueix actuant en línea amb posicions completament autoritaries antidemocrates. Per aixo és tant necessari la independéncia

Carles Viñals
Carles Viñals
11.02.2022  ·  11:09

Oh, quina gran clatellada! Espanya ha baixat un graó en el rànking de les democràcies! Com molt bé diu l’Albert Miret, No veig per enlloc la “Inteligence” dels qui fins ahir mateix la consideraven “plena” i avui, amb fuet de cotó fluix i molta hipocresía (aquesta sí, ben visible), la rebaixen només fins a “defectuosa.” Si els jutges que amb tanta condescendència evaluen el règim Espanyol es passegéssin per Barcelona la meitat del temps que per Madrid, potser li dedicarien qualificatius reservats de fa temps per a Rússia i la Xina.
Espanya en tindrà prou d’aportar al sarau prebèlic actual una o diues corbetes i una bandera de la Legió per recuperar la consideració de democràcia plena.

Mentrestant, i per cortesía del tripartit dependentista Junts-ERC-CUP, els Mossos impediran a partir de demà (afanyi’s si vol participar-hi, Sr. Partal), els talls de la Meridiana. Noves eleccions, sí, i com més aviat millor, però compte! Si no hi ha una formació encapçalada per un candidat a President creïble; si només podem votar el tripartit de la rendició, VOT NUL !!!

Rafael Benavent
Rafael Benavent
11.02.2022  ·  12:11

Espanya, potser sí és una democràcia de portes endins, ells s’ho sabran, però en tocar les perifèries, i sobretot els PPCC, perd els estreps. Ni millors ni pitjors, els hi som i ens són, un cos estrany, i com a tal, el xoc i el rebuig està garantit dins la dependència nostra. Submisos o insubmisos ? A nosaltres ens va el ser o no ser del que som culturalment, identitàriament, econòmicament. Tres pals de paller constitutius per a un poble que no vol morir… ni que el maten. Per bé de tots, independència mútua. Ens voldrem millor. Podrem ser amics.

Oscar Bernades
Oscar Bernades
11.02.2022  ·  12:26

Defectuosa? més aviat règim híbrid…

Josep Marrasé
Josep Marrasé
11.02.2022  ·  12:57

Vicent, la justícia avança, molt a poc a poc, en favor dels catalans i del sobiranisme nacional. Aquesta vegada és The Economist qui ens ha donat una petita empenta cap endavant, però realment minsa i, per tant, totalment insuficient. Aquesta reacció tardana em suscita una pregunta, bàsica: on eren els membres que, ara, qualifiquen de democràcia defectuosa l’estat espanyol? On eren l’1-O? Les garrotades de la xusma policial contra els votants que no tenien altre desig que introduir una papereta dins una urna, no varen ser vistes pels directius de The Economist? A aquest diari d’importància mundial, se li ha de criticar l’actitud de poc interès en censurar Espanya pels fets d’Octubre. És en el moment que succeïren els fets quan la qualificació a la baixa de la democràcia espanyola hauria d’haver sortit a la llum. I, per cert, la denominació de democràcia defectuosa sona a mal acudit i fa mal als ulls.

Joaquim Cabanas
Joaquim Cabanas
11.02.2022  ·  13:00

Em repeteixo, però per a mi Espanya és un Estat il.legal, perquè el seu inici es sustenta en el dret de conquesta i en l’anorreament dels Estats catalans.

enric llopis
enric llopis
11.02.2022  ·  13:48

ESPANYA DEMOCRÀCIA?????? Franquisme borbònic disfressat i vosaltres Unió Europea ho sabeu encara que us interessa mirar cap un altra banda, colla de fariseus!

Cristina Guasch
Cristina Guasch
11.02.2022  ·  15:18

Sí, sí, però la UE continua abroncant a Polonia i Hongria però ves per on a Espanya no, tan se val el que facin. Si no ho va fer quan van fotre d´hosties a la població civil per anar a votar menys ho faran ara per un ranking…

Jordi Torres
Jordi Torres
11.02.2022  ·  15:21

Jo no ho veig així, Vicent. És cert que Espanya (i Xile, per cert) ha baixat en la seva qualificació democràtica i es considera ara una ‘democràcia defectuosa’, però, segons aquest informe, Espanya està per sobre de països com els Estats Units, Portugal, Itàlia o Bèlgica. Això no diu massa sobre la fiabilitat de les dades amb què es confecciona l’estudi, i prova que, o bé Espanya sap difondre molt bé la seva propaganda, o bé l’organisme que fa aquest estudi es refia de dades precuinades i no les contrasta sobre el terreny.

La imatge d’Espanya, de fet, no cau en picat, l’únic que ha passat és que ha baixat per sota el 8, la xifra màgica que li permetia autodenominar-se ‘democràcia plena’. Si mirem la progressió d’aquest índex des del 2017, la qualitat democràtica d’Espanya es manté força estable, fins i tot fa alguna pujada, tot i les reiterades i flagrants violacions de drets humans i civils que comet des de l’Octubre de 2017:

2017 – 8.08
2018 – 8.08
2019 – 8.18
2020 – 8.12
2021 – 7.94

Allò més més preocupant és que aquest índex de qualitat democràtica és el promig de 5 apartats diferents:

I – Electoral process and pluralism
II – Functioning of government
III – Political participation
IV – Political culture
V – Civil liberties

I sabeu on Espanya ha tret la pitjor nota? A ‘Civil Liberties’? Doncs no, als capítols II i III, és a dir: Funcionament del govern i participació política, amb un 7.14 i 7.22 respectivament. A ‘Civil Liberties’ ha tret un esplèndid 8.24.

Segons aclareix aquest estudi, el que més ha influït en aquesta ‘baixada’ és la pèrdua d’independència judicial, la corrupció política i la fragmentació del seu parlament, amb un regionalisme català que complica el govern de l’estat (“rising regional nationalism in Catalonia posing challenges to governance”).

És a dir, que els independentistes som part del problema, juntament amb la corrupció política i la manca d’independència judicial. La pèrdua de llibertats civils i democràtiques a Catalunya no són la raó per la qual Espanya ha baixat en la seva qualificació.

ramon Feixas
ramon Feixas
11.02.2022  ·  15:34

És una indicador prou clar sobre els valors de la religió capitalista que es digui que Espanya és una democràcia defectuosa mentre les pràctiques `polítiques a Espanya s’ajusten a l’antítesi del funcionament per criteris democràtics. El fet de substantivar el terme ja és un indicador. Malauradament els franquistes que maneguen les institucions espanyoles saben que té tanta densitat que poden surar sense a haver de nedar. Les religions monoteistes, com ho és la capitalista tenen els seus misteris i miracles a fi de que el discurs sobre valors humans a la pràctica siguin valors inhumans. La verticalitat d’una societat amb fal·lera de normatització i càstig ,va de dalt a baix. Just en sentit contrari de la culturització democràtica de que va de baix fugint de la degradant pràctica competitiva.

Joan Sanmartí
Joan Sanmartí
11.02.2022  ·  17:15

Com indiquen Jordi Torres, Cristina Guasch i altres, aquest informe està viciat d’origen i no mereix gaire atenció, ja que només s’hi comenta una mínima part del problema, que no és merament de funcionament, sinó del tot estructural.
L’absència de “qualitat democràtica” de l’estat espanyol es manifesta ja en la seva pedra angular, la constitució, que consagra una situació colonial en relació a les nacions sotmeses . Com es pot parlar de “qualitat democràtica” quan s’imposa l’obligació de conèixer una llengua que no és la pròpia, mentre que aquesta darrera no és ni tan sols esmentada.
Com es pot parlar de qualitat democràtica quan s’estableixen mecanismes que fan impossible la reforma de la pròpia constitució?
Com es pot parlar de qualitat democràtica quan s’impedeix per mandat constitucional la impossibilitat de celebrar referèndums escala “autonòmica” sense l’autorització del govern central?
La qüestió central de la manca de democràcia a Espanya (a banda de la manca d’una mínima justícia social) és la situació colonial en què viuen les nacions sotmeses. És incomprensible (o massa comprensible) que els partit independentistes no plantegin aquesta qüestió com a lema primer i principal del qual derivi la resta de la seva actuació política. No ha de fer por la paraula “colònia”, ja que les coses s’han de designat pel seu nom.

Joan F Ruiz
Joan F Ruiz
11.02.2022  ·  18:16

A veure, ja era una presa de pèl descomunal que, després de la brutal repressió del 1-O contra gent pacífica que només volia votar, i després de la farsa de judici del procés, o la persecució dels CdR, etc., etc., The Economist mantingués a espanya entre les “democràcies plenes” .

Ara segueix essent una presa de pèl que diguin que espanya és una democràcia defectuosa, ficant-la, pel davant de Bèlgica. Deu ni do quines pressions mafioses han d’haver-hi per mantenir això, i quines bestieses reals han sorgit a la llum perquè no els quedi més remei que rebaixar unes dècimes la qualificació d’espanya.
Si en aquest rànquing posen espanya davant de Bèlgica, algo fa molt de tuf.

Espanya és una democràcia fallida a un pas d’un país autoritari. Aquesta és la única veritat.
I el tap per no furgar més en la ferida i permetre l’alliberament de Catalunya del jou espanyol, és el monstruós deute espanyol, que saben que sense expoliar a Catalunya no el podrien reduir mai. No dic ja cobrar perquè seria ciència ficció.

Roser Caminals
Roser Caminals
11.02.2022  ·  20:44

The Economist té prestigi internacional. Espanya no rectificarà el curs de la pendent, però Catalunya necessita aliats al món i aquesta revelació ens pot ajudar.

Junts encara podem anar molt més lluny. Amb VilaWeb.

Fes-te’n subscriptor i construeix amb VilaWeb el nou diari que els Països Catalans necessiten ara.
Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes
Ara també ens pots ajudar fent una donació única.
Fer una donació
a partir de 10 €

Més notícies