Tema en actualització

Centenars de metges han tallat la Gran Via de Barcelona i han ocupat el vestíbul de la seu de l’Institut Català de la Salut. Metges de Catalunya ha assegurat que el seguiment de la vaga que ha començat és pràcticament del 100%. Apunta també que gent d’arreu de Catalunya ha vingut a Barcelona per manifestar-se davant de la seu de l’ICS. Entre els lemes que han cridat hi ha ‘Volem més temps per als nostres pacients’, ‘Vaga, vaga, vaga, la Primària ja no ‘traga’, ‘Menys discursos i més recursos’ o ‘Argimon enganya a tot el món’, en referència al president de l’ICS.

El sindicat és pessimista amb la reunió de negociació d’aquesta tarda perquè el director de l’Institut Català de la Salut (ICS), Josep Maria Argimon, ja ha descartat limitar a 28 el nombre de visites per metge, tal com demanen els convocants. Avui a les 16 hores sindicats i representants de l’ICS tornarna a reunir-se després de no arribar a un acord ahir a la nit.

Els treballadors públics, en peu de guerra: totes les vagues que vénen 

Els sindicats denuncien que la situació al sistema sanitari és crítica per l’excés de feina les males condicions laborals. Entre les demandes que fan, demanen de limitar a vint-i-vuit les visites diàries (amb un temps mínim de dotze minuts), recuperar les places de 920 professionals que s’han perdut amb les retallades, així com una major inversió al nivell bàsic assistencial i la recuperació del poder adquisitiu perdut.

Els serveis mínims
Durant la vaga es preveuen un servei del 100% per urgències i les unitats especials (cures intensives, quimioteràpia, radioteràpia, etc.) La resta faran uns serves mínims del 25% avui i demà. De dimecres a divendres faran el 33%.  En aquest sentit, l’activitat quirúrgica només atendrà tota aquelles operacions que siguin inajornable i el transport sanitari estarà disponible per urgències.

Seguiment de la vaga
El seguiment de la vaga de metges als Centres d’Atenció Primària de l’Institut Català de Salut (ICS) fins a les 10.30 hores és del 44,76% pel que fa al personal mèdic, i del 4,15% en la resta de la plantilla, segons dades proporcionades pel Departament de Treball. En canvi, Metges de Catalunya xifra en un 77,3% el percentatge de facultatius que ha secundat la vaga. Pel que fa a la sanitat concertada, el Govern parla d’un 16,19% de vaguistes als CAP.

Als hospitals concertats, el seguiment del col·lectiu mèdic ha estat d’un 14,66%, d’un 4,6 en salut mental i d’un 5,73 en sociosanitaris. El sindicat agrupa el seguiment de la concertada en un 73%.

Així, segons el govern, les urgències de primària estan funcionant al 100% durant la convocatòria de vaga. A més, el telèfon 061 ha rebut un total de 2.532 trucades entre mitjanit i les 12 hores, un 18% més respecte a dilluns de la setmana passada.

 

3 publicacions novesRecarregar
15.26

El govern xifra el seguiment de la vaga en el 44,76%, mentre que Metges de Catalunya el situa en el 77,3%.

12.39
Els facultatius de la sanitat concertada reivindiquen el seu dret de vaga i reclamen seure a la taula de negociacions. Tani Francesch, delegada sindical de Metges de Catalunya a Tarragona i geriatra a GiPSS, ha subratllat que les 'males condicions laborals' també afecten seixanta-cinc hospitals concertats, 'que atenen la població amb altres àrees bàsiques i sociosanitàries.' Francesch ha apuntat que comparteixen amb els metges de l'ICS primària la 'pressió assistencial, la sobrecàrrega, la manca d'inversió i el maltractament al professional' però denuncia que, a més, tenen 'pitjors condicions que la resta' al conveni. En aquesta línia, critiquen que 'només s'estigui negociant amb l'ICS i amb la resta d'hospitals no volen ni seure.'
12.35

Centenars de metges es continuen tallant la Gran Via de Barcelona.

12.34

Una usuària del CAP de Tàrrega dóna suport als metges en vaga.

12.30

Els sindicats parlen d'alt seguiment de la vaga, però encara no hi ha dades oficials.

12.23

Continua la manifestació dels metges en vaga a l'exterior de l'ICS.

12.15

Imatge de l'interior de la seu de l'Institut Català de la Salut.

12.11

La CUP dóna suport a la vaga de metges d'atenció primària.

12.00

Els manifestants entren dins de la seu de l'Institut Català de la Salut.

11.55

El director de l'Institut Català de la Salut (ICS), Josep Maria Argimon, ha descartat limitar el nombre de visites per dia dels metges d'atenció sanitària, tal com demanen els sindicats. En declaracions a RAC-1, ha argumentat que pot suposar 'dificultar l'accessibilitat' al CAP. 'No és la manera, la manera és reduir la població assignada', ha indicat Argimon, que ha explicat que la proposta de l'ICS és reduir de 1.500 a 1.300 els pacients assignats a cada metge, i remunerar la sobrecàrrega de feina als professionals que vulguin assumir-la. 'L'escreix que fan aquests professionals l'hem de remunerar. Si és un 10% més d'escreix, un 10% més de salari', ha conclòs.

11.52

Els manifestants es concentren ara davant de la seu de l'Institut Català de la Salut, al carrer de Balmes amb Gran Via.

11.48

Més imatges de la protesta al centre de Barcelona.

11.44

Metges en vaga tallen ara mateix la Gran Via de Barcelona.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Sostenir un esforç editorial del nivell i el compromís de VilaWeb, únicament amb la publicitat, és molt difícil. Per això necessitem encara molts subscriptors nous per a allunyar qualsevol ombra de dificultats per al diari. Per a vosaltres aquest és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Podeu fer-vos subscriptors de VilaWeb en aquesta pàgina.

Vicent Partal
Director de VilaWeb