MINUT A MINUT

[EN DIRECTE] Carlos Mazón, president de la Generalitat amb els vots de Vox

  • "Ofrenarem noves glòries a Espanya", ha proclamat el nou president durant el seu discurs d'investidura

VilaWeb
Redacció
13.07.2023 - 18:11
Actualització: 13.07.2023 - 18:12
Això és una prova de lectura dels articles de Vilaweb amb veu sintètica, que ben aviat serà a disposició dels subscriptors del diari. Subscriviu-vos-hi ací. Si trobeu algun problema, escriviu-nos a suport@vilaweb.cat.

Carlos Mazón ja és president de la Generalitat Valenciana. El candidat del PP a la presidència ha estat elegit avui per les Corts amb els vots del seu partit i de Vox, després del pacte de govern que van signar ambdós partits fa unes poques setmanes.

El PSPV i Compromís, els altres dos partits que configuren les Corts, ja van avançar que hi votarien en contra. Actualment, la cambra només és formada pels quatre partits que van obtenir representació a les eleccions del 28 de maig, dos menys que en la legislatura anterior, per la desaparició de Ciutadans i Unides Podem.

15.28h

Carlos Mazón, president de la Generalitat amb els vots de Vox

Carlos Mazón ha estat proclamat president de la Generalitat amb els vots de Vox. Com ja van anunciar, tant PSPV com Compromís han votat en contra. El debat s'ha desenvolupat al llarg de tot el matí a les corts Valencianes, i ha deixat de manifest la diferència de criteri i de polítiques entre els blocs de l'esquerra i de la dreta. Entre els temes més polèmics, ha estat la memòria històrica, la cultura i la llengua. La presa de possessió de Mazón serà dilluns vinent.

14.34h

Vox adverteix a Mazón que no han signat un xec en blanc

Ana Vega, la síndica de Vox, ha acabat el seu discurs fent una advertència a Carlos Mazón: "no compre la mercaderia avariada que tracten de vendre'ns, fins i tot, algunes persones influents del seu propi partit". I ha afegit: "vetllarem i exigirem el compliment de tots els compromisos de govern adquirits en el pacte subscrit per PP i Vox. No hem signat un xec en blanc".

13.34h

Mazón aprofita el cas de l'ex-marit de Mònica Oltra

Carlos Mazón ha aprofitat el cas de l'ex-marit de Mònica Oltra per a atacar Baldoví i li ha dit que demane perdó a Maite, la menor tutelada, en nom de tot el grup de Compromís. "No us poseu nerviosos, no vaig a entrar. Però li dic una cosa: té vosté una ocasió estupenda per a vindre ací, dirigir-se a Maite i dir-li en nom de tot Compromís, et demane el perdó que no et vam demanar."

13.28h

Baldoví critica que el futur conseller de cultura beneix la censura

El síndic de Compromís, Joan Baldoví, ha ironitzat amb els dots de filòlegs del candidat a la presidència Carlos Mazón. A continuació ha expressat la seua preocupació perquè el torero Vicente Barrera, que serà conseller de cultura, ha beneït la censura que s'està fent a Borriana contra publicacions en català. "Quina por tenen a la cultura? Que cadascú llisca el que vulga. La llibertat també és això, i vostè farà conseller un senyor que beneeix la santa inquisició."

13.17h

Baldoví: "Posa en dubte la professionalitat dels nostres professors"

El síndic de la formació valencianista ha defensat que es posen més mestres a les escoles, que els llibres de text siguen gratuïts, que hi haja menys xiquets per aula, que es construïsquen més escoles públiques, que es donen beques de menjador i la gratuïtat de zero a tres anys. Ha reivindicat que el seu govern ja va fer de dos a tres, i que ja està pressupostat de la d'u a dos. Quant al punt de l'acord de govern entre PP i Vox en què afirmen que trauran la ideologia de les aules, Baldoví ha reblat: "està posant en dubte la professionalitat dels nostres professors i professores?"

13.12h

Baldoví demana a Mazón pel programa ocult

Joan Baldoví ha demanat a Mazón que explique què farà amb el 95% dels diners que controlarà. En concret, ha fet referència a la sanitat i a les privatitzacions dels centres de salut. Així, ha proposat un acord valencià per la sanitat on proposa blindar la sanitat pública en l'estatut d'autonomia i que siga de gestió directa. Per a validar-ho, proposa que els valencians ho puguen decidir en referèndum.

12.56h

Llanos Massó talla el discurs de Baldoví

El síndic de Compromís ha començat el seu discurs amb duresa cap a Vox i tot de retrets cap a la formació d'ultradreta i, en concret, a la presidenta de les Corts, Llanos Massó. Ha criticat que les xarxes de les Corts hagen començat a publicar en castellà i que han obviat el català. A més, li ha retret a la presidenta de la cambra que no es posara darrere de la pancarta que condemnava l'assassinat masclista a Antella. "Va posar per damunt la seua ideologia perversa que nega la violència masclista a la seua responsabilitat com a presidenta de les Corts. "Vergonya, senyora, vergonya." Finalment, Llanos Massó ha intervingut per a tallar el discurs de Baldoví i demanar-li que entrara al debat d'investidura amb el candidat, perquè la presidenta de les Corts no hi pot entrar.

12.32h

Puig i Mazón s'enfronten per la memòria històrica

Ximo Puig ha reivindicat que és fonamental posar en valor la memòria històrica per a poder avançar en una societat democràtica. Per la seua part, Carlos Mazón ha replicat que està d'acord, però que la memòria ha de ser igual per a tots. D'altra banda, mentre Puig parlava de l'exili republicà, que va eixir en vaixells del port d'Alacant, ha estat interromput des de la bancada de Vox.

11.55h

Puig demana disculpes pels erros comesos

Ximo Puig ha acabat el seu discurs demanant disculpes als valencians pels erros comesos i per les insuficiències. "Com vaig dir la nit electoral: no ho hem fet tot bé. Però sempre hem intentat fer el bé." En acabar, tot el grup socialista s'ha posat dempeus per a aplaudir-lo.

11.49h

Ximo Puig qüestiona la dignitat de Mazón pel pacte amb Vox

El president en funcions ha afirmat que el pacte de govern del PP amb Vox no li resta legitimitat a Mazón, però sí dignitat. "Vosté li ha atorgat la representativitat de l'autogovern a qui el vol suprimir. Li donarà la Cultura a qui la vol silenciar. I deixarà al capdavant de Justícia a qui nega la injustícia més gran: la violència masclista contra la meitat de la societat", ha dit.

11.46h

Ximo Puig defensa el seu llegat

En el seu discurs de rèplica, el president en funcions, Ximo Puig ha volgut defensar el llegat que deixa després de vuit anys de govern a la Generalitat. Ha repassat l'herència que van rebre del PP d'Alberto Fabra l'any 2015 i ha remarcat que tota aquella grisor s'ha superat. "2.911 dies després, tornem ací, aquest govern, amb les mans netes i el cap ben alt". Puig ha aprofitat per a agraïr tots els membres dels seus governs i els seus equips per la tasca feta.

11.41h

Puig condemna la violència de gènere

El socialista ha reivindicat que "es diu violència de gènere", en clara al·lusió al negacionisme de Vox. "És indecent el negacionisme de la violència masclista. La Generalitat no pot estar segrestada pel negacionisme masclista. I davant d’un fet tan dolorós, tan ignominiós, ja els anuncie que el nostre grup no donarà ni un dia de gràcia al nou Consell."

11.34h

Ximo Puig apel·la a Carlos Mazón i li demana respostes

El president en funcions de la Generalitat, Ximo Puig, comença la seua rèplica a Mazón i li demana respostes quant als drets socials. "Hui, senyor Mazón, hauria de ser un dia de respostes. Perquè ahí fora, en el carrer, el que impera són les preguntes. Hi ha moltes preguntes al voltant del pacte que el farà president. ¿Què passarà amb les dones maltractades? ¿Què passarà amb la cultura lliure? Ho estem veient aquests dies. ¿Què passarà amb la convivència? La societat es pregunta: ¿Tornaran els copagaments? ¿Implantaran el pin parental? ¿Arraconaran el valencià de les escoles i al si de les institucions? Els valencians es pregunten ¿Privatitzaran, de nou, la sanitat? ¿Hi haurà retallades en educació? ¿Manipularan la ràdio i la TV autonòmica? Passen els dies, i molts es pregunten: ¿Tornaran els armaris per a l’amor lliure? ¿Eixiran de l’armari els fantasmes identitaris? ¿Deixaran d’actuar enfront del canvi climàtic?"

11.08h

Joan Baldoví anuncia contundència en la seua resposta

El síndic de Compromís, Joan Baldoví, ha considerat "lamentable" el discurs de Carlos Mazón i ha anunciat que la seua resposta serà contundent. "Ha estat previsible, buit de contingut i no ha revelat quina és realment l'agenda oculta del Partit Popular. De fet, en alguns passatges del discurs del senyor Mazón pareixia que s'havia menjat tota la ideologia de Vox. Jo no he sabut diferenciar-los."

11.02h

"Per ofrenar noves glòries a Espanya"

Carlos Mazón ha defensat que el País Valencià és una comunitat integradora, ferma i històrica. "Som una regió històrica d'Espanya. El meu govern complirà taxativament amb les tradicions, els costums, i ofrenarem noves glòries a Espanya. La Comunitat Valenciana no s'entén sense Espanya i Espanya no s'entén sense la Comunitat Valenciana". A continuació, Mazón ha anunciat l'aprovació d'una nova Llei de Senyes d'Identitat del Poble de la Comunitat Valenciana, i ha afegit allò que figura en l'acord amb Vox: "L'eliminació del suport a totes aquelles entitats que ens vulguen integrar en els Països Catalans. S'ha acabat".

10.51h

Mazón anuncia una vice-presidència d'igualtat

El candidat a la presidència ha anunciat una vice-presidència d'igualtat i ha condemnat la violència masclista. Al mateix temps, en referència al seu pacte amb la ultradreta, ha nomenat els diferents tipus de violències, entre les quals l'anomenada intrafamiliar: "hem de repudiar qualsevol mena de violència que es produisca en qualsevol àmbit laboral, masclista, intrafamiliar, de gènere o d'identitat sexual, racial i en qualsevol de les seues formes".

10.40h

Mazón anuncia l'eliminació de la taxa turística

Carlos Mazón ha reivindicat el turisme com a un dels eixos bàsics del País Valencià i ha reiterat el seu suport al sector turístic, el qual considera fonamental per al desenvolupament econòmic. "En el dur món del turisme es competeix. I es guanya o es perd. I qualsevol bastó a la roda pot ser letal per als nostres interessos." En aquesta línia, ha anunciat l'eliminació de la taxa turística.

10.37h

Mazón defensa la lliure elecció de centre i de llengua en l'ensenyament

El candidat a la presidència de la Generalitat ha pronunciat tres frases en català per a explicar que l'educació ha de ser universal. Ha anunciat, com ja deia en l'acord que va signar amb Vox, que allunyarà la ideologia de les aules. "L'educació ha de ser neutral i inclusiva, ha d'imperar la llibertat tant d'elecció de centre com d'elecció de llengua". Després ha reblat: "Els inspectors no poden ser assessors lingüístics. S'acabarà la ideologia a les aules".

10.28h

Mazón: "El requisit lingüístic encobert passarà a la història"

Mazón ha defensat una sanitat pública, gratuïta i universal però ha fet referència al requisit lingüístic per a dir que passarà a la història. Ha manifestat que no tots els ciutadans reben el mateix tracte: "s'ha acabat construir una barrera idiomàtica que impedisca que els millors talents atenguen les necessitats mèdiques dels ciutadans de la Comunitat Valenciana".

10.10h

Compromís exhibeix ventalls amb la frase "La cultura ens farà més lliures"

Joan Baldoví i la resta de diputats del grup parlamentari Compromís han exhibit ventalls amb la frase "La cultura ens farà més lliures", una clara referència als recents actes de censura i a la figura de qui serà el nou conseller de cultura, el torero Vicente Barrera.

09.55h

Ximo Puig demanarà a Mazón de no retrocedir en allò que s'ha avançat

El president de la Generalitat en funcions, Ximo Puig, ha arribat a les Corts acompanyat per tot el grup parlamentari socialista. Puig, que no és el síndic del seu grup, farà la rèplica a Carlos Mazón. Ha explicat que ho fa per responsabilitat democràtica i pels 700.000 valencians que van donar suport al seu partit. Puig ha explicat que demanarà a Carlos Mazón que no es trenque res de tot allò que s'ha aconseguit aquests darrers anys. "Li proposaré acords i li exigiré una rectificació en allò que ja està passant aquests darrers dies que és la violència de gènere", ha dit, en referència a l'actitud de Vox.

09.40h

El grup parlamentari de Vox arriba a les Corts

El grup parlamentari de Vox, format per tretze diputats, ha arribat de manera agrupada al Palau dels Borja, la seu de les Corts Valencianes sense aturar-se a fer declaracions als mitjans de comunicació que els esperaven. Els acompanyava Carlos Flores Juberias, candidat del partit de l'extrema dreta a les eleccions espanyoles del 23 de juliol. Flores, que va encapçalar la llista a les eleccions a les Corts, va ser descartat com a vice-president de la Generalitat pel seu passat com a maltractador de la seua ex-dona.

09.37h

Baldoví preguntarà per l'agenda oculta

El síndic de Compromís, Joan Baldoví, ha dit abans d'entrar a la sessió d'investidura que preguntarà a Carlos Mazón per l'agenda oculta. "Hi ha un pacte vergonyós i imprecís i nosaltres volem saber quin model de sanitat o d'educació vol, perquè la rebaixa d'imposts que diu que farà, vol dir que hi haurà menys ingressos. On seran les retallades?" Després de reiterar que votaran contra la investidura del candidat del PP, Baldoví ha anunciat que en el discurs posarà damunt la taula allò que anomena el pacte de la vergonya. "El PP ha emblanquit moltes línies roges de la democràcia pactant amb un partit com Vox".

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any