Les vuit propostes més perilloses de l’acord de govern del PP i Vox al País Valencià

VilaWeb
Alaaddine Azzouzi
15.06.2023 - 14:55
Actualització: 15.06.2023 - 16:17

El Partit Popular i Vox han fet públic el pacte de govern per a la Generalitat Valenciana. A banda de designar el torero de Vox Vicente Barrera com a vice-president de la Generalitat i conseller de Cultura; l’acord, de cinquanta punts, és tota una declaració d’intencions contra els valors progressistes i democràtics. Enalteix la unitat d’Espanya, assenyala les entitats que promouen els Països Catalans, nega la violència de gènere, pretén d’introduir l’anomenat pin parental a les escoles i criminalitza la immigració. Tot seguit, us expliquem els vuit punts més perillosos d’aquest acord i quins drets són en risc amb aquest nou govern.

1. Garants de la unitat d’Espanya

És paradigmàtic. El primer punt de l’acord diu que PP i Vox “defensaran la unitat d’Espanya”.

2. Atac a les lleis de memòria històrica

Tot seguit, diuen que derogaran les normes que “ataquen la reconciliació en els assumptes històrics”, fet que s’interpreta com a eliminar aquelles lleis que facin una revisió crítica del passat espanyol i valencià. “Garantirem la llibertat de memòria i l’absolut i ple respecte als drets i llibertats de tothom”, diuen.

3. Eliminaran les subvencions a les entitats catalanistes

Aprovaran una llei de símbols d’identitat “que protegeixi els valors i costums i tradicions de la Comunitat Valenciana com a part essencial de la riquesa plural d’Espanya”. I diuen que, per aquest motiu, “eliminaran les subvencions a les entitats o associacions que promoguin els Països Catalans”. Això posa al punt de mira tot d’entitats catalanistes i que defensen el català i en pot dificultar la subsistència.

4. Podran intervenir el finançament i els continguts d’À Punt

Diuen que faran un model de ràdio i televisió pública que “sigui racional amb la conjuntura econòmica” i uns “continguts que reconeguin la pluralitat de la societat valenciana en conjunt, que afavoreixin la concòrdia i respectin els valors constitucionals”. Durant la campanya electoral, Vox va expressar el seu desig de tancar À Punt. També va qualificar a l’ens de “insult als valencians”, de “desaprofitament de diners” i de “màquina d’adoctrinament separatista”.

5. No prioritzaran l’ensenyament en català

Diuen que defensaran la lliure elecció de la llengua d’ensenyament en les dues llengües oficials en totes les etapes educatives. No fan cap més al·lusió al català en tot el pacte, que és escrit tot sencer en castellà.

6. Els pares podran vetar continguts acadèmics: introduiran el “pin parental”

“Reforçarem la inspecció educativa per preservar la qualitat de l’ensenyament traient la ideologia de les aules i permetent que els pares triïn l’educació dels seus fills.” El pin parental ha estat un puntal del programa de Vox a tot l’estat espanyol i la idea és pensada per treure de les aules les activitats sobre educació sexual i diversitat sexual.

7. Negacionisme de la violència de gènere

En cap punt de l’acord no es parla de violència de gènere. Intrafamiliar és l’apel·latiu que sovint ha utilitzat l’extrema dreta per eludir el biaix de gènere que té aquesta mena de violència. Entitats com ara Save The Children, que lluita contra el maltractament infantil, són contràries a l’ús del terme “intrafamiliar”. Carlos Flores Juberías, diputat electe a les Corts i candidat de Vox a la Generalitat Valenciana, va ser condemnat el 2002 pe violència masclista contra la seva ex-parella i mare dels seus fills.

8. Eliminaran subvencions a associacions que atenen immigrants

Finalment, diuen que posaran en coneixement de l’estat espanyol els “possibles casos d’immigració il·legal amb especial atenció a les màfies organitzades”, i també que eliminaran les subvencions a entitats “que emparin aquestes pràctiques”. Aquesta mesura dóna màniga ampla a suprimir subvencions a entitats que atenen immigrants. N’és un exemple l’entitat humanitària Open Arms, que ha estat acusada unes quantes vegades per la ultradreta espanyola i italiana de traficar amb persones i de ser una màfia.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any