Els veïns de Santa Catalina diuen prou: el renou, la festa i la brutor trenquen la convivència al barri

  • Fa molts anys que els veïns demanen que s'imposin mesures que posin fre als problemes causats pels "horabauxa" · L'ajuntament defensa que s'ha de cercar un equilibri entre veïns, administració i restauradors, però la solució sembla que encara és a mitjà i llarg termini

VilaWeb
Fotografia: Associació de Veïns Barri Cívic de Santa Catalina.
Martí Gelabert
06.08.2022 - 21:40

Són les tres de la matinada i tan sols manquen tres hores perquè soni l’alarma. Un renou et torna a despertar per segona vegada durant la nit. Són crits i gent que parla fort al portal del teu edifici, avui. Ahir, era un comiat de fadrí. Demà potser serà una baralla. I demà passat, un accident. Descansar de manera òptima, ara per ara, és solament una utopia. No parlam de Magaluf, sinó d’un dels barris cèntrics de Palma, on la festa i el lleure nocturn són una constant. No parlam d’un problema solament derivat del turisme d’excessos, tampoc. Va més enllà: és la convivència entre els residents mateixos.

A la barriada, trobar un bar és com trobar arena a la platja. Tant el lleure nocturn com la restauració són el centre de la seva activitat econòmica, a banda del lloguer turístic. “Per la invasió de l’espai privat, de cap a cap de l’any, obert o tancat, tens renou cada dia”, diu Antònia Galmés, una de les portaveus de l’Associació de Veïns Barri Cívic de Santa Catalina. Fa tot just un any que aquests veïns varen engegar la campanya “Silenci, respecte i civisme”, amb la qual han encartellat balcons i finestres de la barriada demanant comprensió a la gent i, sobretot, respecte. Però la qüestió ve de molt més enrere, segons que diu l’associació i, encara ara, tampoc no hi ha cap solució. “Hi ha renous, brutor, crits i accidents”, apunta Galmés. Tot just ara fa uns dies, de fet, un cotxe es va blocar en un dels carrers de la barriada.

L’associació de veïns recalca que Santa Catalina és un barri amb carrers estrets i que, per tant, una terrassa de quatre taules hi fa més mal que una de deu taules a un de més ample. “Això ho multiplicam per unes quantes cerveses i una taula que funciona tot el capvespre davall ca teva, i els problemes són més que evidents”, diu Galmés, i ressalta: “No és un barri per tenir gent fent trui.”

Més enllà dels sopars, Santa Catalina és el lloc d’excel·lència per a l’“horabauxa”. És a dir, començar la festa l’horabaixa i allargar-la fins que el cos aguanti. “Estam alterats per la situació. Gent que pega crits cada vespre i ens desperta durant tota la setmana”, insisteix. I diu que l’inconvenient no són les il·legalitats, sinó també la sobreocupació i la saturació: “Cada barri pot absorbir un nombre determinat d’activitats.”

L’equilibri entre una ciutat viva i respectuosa

Per plegat, els veïns demanen més eficàcia a l’Ajuntament de Palma, tot i que també reconeixen que s’han fet passes per avançar. Ara, sembla que el conflicte que no s’hagi de resoldre d’un dia per l’altre. De fet, l’administració n’és plenament conscient. “Qualsevol problema de convivència és molt fàcil d’entendre, però potser no tan fàcil de solucionar, perquè la solució no és només normativa”, apunta Elena Navarro, regidora de Turisme, Sanitat, Consum, Justícia Social, Feminisme i LGTBI de l’Ajuntament de Palma. En aquesta línia, exposa que es vol un equilibri entre veïns, administració i restauradors. “Tots cercam l’equilibri entre una ciutat viva i respectuosa”, apunta. I reconeix que l’administració, malgrat que sigui “impecable”, també és “lenta”.

Així i tot, els veïns ho tenen clar: “No hi ha equilibri possible. Pot haver-hi consens en el moment que es compleixi la normativa. Si no, no es pot consensuar res.” I, en aquesta línia, reclamen que es consolidi tot allò que s’ha fet fins ara i que l’ajuntament faci feina amb els veïns. “Hem de decidir quin barri volem”, diu Galmés i afegeix: “Tot això tan sols s’acabarà el dia que posin límits molt més estrictes a la gent que ve a sopar o a fer una copa en el barri.”

Per part seva, Cort defensa el que s’ha fet fins ara per rebaixar la tensió. Una de les mesures en què ja es treballa, i que reclamen veïns, és en la traçabilitat de les sancions i en l’agilització dels procediments. Això sí, torna a ser una solució a mitjà termini, segons que considera Navarro.

Per part seva, l’Associació de Veïns Barri Cívic de Santa Catalina insisteix que l’ajuntament ha de fer més per fer complir la normativa. “En aquest país estam molt donats a fer normes noves i no fer-ne complir cap. Cal fer inspeccions com toca”, assevera. Diuen que el reforç policíac d’estiu a la barriada ha tengut algun efecte, però que no n’hi ha prou, ni n’hi haurà mai, si no s’erradica l’arrel del problema. En aquest sentit, denuncien que hi ha molts locals que no compleixen la normativa, operen sense llicències, i ells no s’hi poden enfrontar: “Hi ha hagut moments desagradables; t’insulten, passes pena que no arriben més enllà i nosaltres som gent pacífica”, detalla Galmés.

Un aspecte clau: la sensibilització de la ciutadania

Respecte de les sancions, reincidir, ara, està més penalitzat. Tant pels renous com en activitats. Però Navarro continua insistint que la solució no pot ser únicament normativa. I, per això, apunta que la sensibilització de la ciutadania és clau perquè no passin aquests episodis nit rere nit. De fet, una de les mesures que els restauradors volen engegar és comprar sonòmetres per a les terrasses, amb els quals la gent pugui veure que s’excedeix del soroll que fa. “És més fàcil canviar un hàbit o una actitud quan hi ha algun element que t’ho indica”, subratlla la regidora.

També insisteix que l’horari de terrasses es compleix totalment, però que el problema són les concentracions de gent al carrer. Respecte de l’efectivitat de les sancions policies, Navarro creu que no és la millor manera posar sancions una nit de divendres amb el carrer ple, malgrat que la policia aixeca actes.

Es pot sensibilitzar, la gent? “Són tendències. No has vist amb quina facilitat i normalitat la gent ha deixat de fumar als bars? Si s’ha fet això, es pot aconseguir que la gent deixi de concentrar-se al carrer”, diu. A més, segons el batle, Jose Hila, el problema de Santa Catalina no és originat solament pels turistes, sinó també pels residents, que són els que acudeixen als “horabauxa”. Tant Navarro com Galmés ho corroboren. “Això és cosa de tots i no només d’un part. Ni només dels veïns, ni només de l’administració, ni només dels restauradors”, apunta Navarro.

A banda de precintar equips de so o confiscar altaveus i instruments, l’ajuntament també defensa que hi ha una millora del sistema informàtic per agilitzar les sancions i que hi ha un pla aprovat perquè en cinquanta metres de radi no pugui haver-hi més de tres establiments.

Malgrat tot, la lluita veïnal sembla que anirà per llarg. “Jo també tenc ganes de divertir-me i no faig segons què”, relata Galmés. “Si posam la víctima i el victimari en el mateix pla, és que anem amb el victimari. Si dius que hem de ser equidistants, ets amb qui vol cridar”, sentencia.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any