El Consell de Ministres espanyol ha aprovat per decret la mesura anunciada dijous pel president del govern espanyol, Mariano Rajoy, que permetrà als titulars dels plans d’estalvi retirar els seus diners sense límit a partir del 2025, sempre que les aportacions tinguin una antiguitat de, com a mínim, 10 anys. D’aquesta manera, els titulars de plans de pensions podran recuperar el 2025 aquelles aportacions que hagin fet abans del 2015, i la resta a mesura que compleixin els 10 anys corresponents. Amb aquest sistema, el govern espanyol incentiva l’estalvi privat de cara a la jubilació i no modifica el sistema de pensions públiques.

La mesura incorpora també una rebaixa en les comissions de gestió d’aquests fons, que segons el govern espanyol, encara són massa elevades. La comissió mitjana de gestió es redueix de l’1,50% a l’1,25%, mentre que la comissió de dipòsit passa del 0,25% al 0,20%.

Aquest decret implica, d’una banda, una revisió a la baixa de les comissions màximes de gestió en funció de la política d’inversió del fons. De l’altra, eleva la seva liquiditat permetent que els estalviadors puguin retirar els diners de les seves aportacions dels últims deu anys sense límit a partir del 2025. El decret diferencia les comissions de gestió segons tres tipus de fons de pensions. S’aplica un màxim del 0,85% per a fons de renda fixa, fet que suposa una disminució de 65 punts bàsics sota el límit actual. Estableix un topall de l’1,30% per a fons mixtos, 20 punts bàsics menys. I de l’1,50% per a fons de renda variable, el mateix límit que fins ara.

Segons l’executiu espanyol, amb aquests nous percentatges, la comissió mitjana caurà de l’1,50% a l’1,25%, una baixada de comissions màximes que se suma a la que ja es va fer el 2014, que va suposar una caiguda del 30%.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de VilaWeb