Continua l’encariment generalitzat a l’estat espanyol durant l’octubre, una escalada de preus impulsada sobretot per la pujada de l’electricitat i els carburants. L’índex de preus al consum (IPC) creix d’un 5,5% respecte del mateix mes de l’any passat, un augment d’un punt i mig més que al setembre (4%). És la taxa més alta des del 1992.

La inflació subjacent, que no té en compte els aliments no elaborats ni els productes energètics perquè són més volàtils, fou a l’octubre de l’1,4%, quatre dècimes per sobre de la del setembre i més de quatre punts per sota de l’IPC general, la diferència més gran entre totes dues dades d’ençà que va començar la sèrie, el 1986. Per mesos, els preus van augmentar a l’octubre un 2% respecte a setembre, de manera que es van encadenar tres mesos a l’alça.

L’índex de preus al consum harmonitzat (IPCH), que mesura l’evolució dels preus amb el mateix mètode a tota la zona euro, fou del 5,5% interanual, un punt i mig més que al setembre, i l’1,7% mensual.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.