Còrsega ha fet eleccions avui. La candidatura nacionalista Pè a Corsica (45,36% dels vots) i la independentista d’esquerres Core in Fronte (6,69%) obtenen el 52% dels sufragis. Pè a Corsica és encapçalada per Gilles Simeoni, actual president del consell executiu; i Core in Fronte té per cap de llista Paul-Félix Benedetti. Amb el 100% dels vots escrutats, aquests són els resultats definitius de la primera tanda de les eleccions a l’Assemblea Corsa que ha tingut una participació del 52,17%.

La segona força més votada és la dreta regionalista de Jean-Martin Mondoloni, amb el 14,97% dels vots. La segueix, amb el 12,77%, la llista de la conservadora Valérie Bozzi que ha ultrapassat d’un 1% Jean-Charles Orsucci, de La Republique en Marche (11,26%), el partit del president francès Emmanuel Macron. La candidatura menys votada és la xenòfoba del Front National de Charles Giacomi, que només ha obtingut el 3,28% dels vots.

El dirigent de Pè a Corsica, Gilles Simeoni, i el de Core in Fronte, Paul-Félix Benedetti, estan satisfets pels resultats i han agraït la confiança dels electors.

Peculiaritats del sistema electoral cors
El sistema electoral de la nova Assemblea Corsa és de dues rondes, com totes les eleccions de l’estat francès, però amb alguna peculiaritat. La candidatura més votada a la segona tanda s’emporta un conjunt addicional d’onze escons, sempre que superi el 18% dels vots. Per accedir a la segona tanda, s’ha d’aconseguit un mínim del 7% de vots a la primera. Les llistes que hagin obtingut entre un 5% i un 7% dels vots poden optar a fusionar-se amb alguna de les que hagin superat la primera tanda. Per tant, la candidatura independentista d’esquerres Core in Fronte es podria integrar en la sobiranista de Pè a Corsica en la segona tanda i constituir un bloc nacionalista.

Més informació:

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de VilaWeb