Després d’aprovar-se la llei de reparació jurídica de les víctimes franquistes i publicar-se la llista amb els 66.590 noms, les persones afectades i les seves famílies podran demanar un document on constaran l’anul·lació de les sentències i els processos judicials.

També es podrà demanar l’entrega dels expedients judicials sencers. En els casos dels expedients que són propietat d’arxius militars de fora de Catalunya, l’Arxiu Nacional de Catalunya explicarà als familiars de quina manera poden aconseguir-los.

El conseller Carles Mundó ha explicat que les accions més importants van ser l’aprovació de la llei al parlament i la publicació de la llista de noms, ja que ‘es va rehabilitar la dignitat que mai s’havia perdut’.  Mundó també diu que el document acreditarà que la llei catalana ha anul·lat cada un dels procediments judicials, ‘i això alliberarà moltes famílies i posarà llum a la foscor que han viscut. Ara podran tornar a parlar d’aquella època amb l’ajuda de l’anul·lació formal’. També ha reconegut que és molt impactant veure les reaccions de les famílies, ja que moltes han conegut per primera vegada aquest moment històric familiar.

La conselleria de Justícia posarà en marxa l’entrega dels documents a partir del mes de setembre. Es poden sol·licitar presencialment a les oficines d’atenció ciutadana de la Generalitat, per via telefònica trucant al 012, o bé omplint un formulari a la pàgina web del Departament de Justícia.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]