Julian Assange

El fundador de WikiLeaks, Julian Assange, refugiat d’ençà del 2012 a l’ambaixada de l’Equador al Regne Unit, és imputat als Estats Units, però les autoritats ho havien volgut mantenir en secret. Ho ha descobert l’expert en contraterrorisme Seamus Hughes llegint un document judicial del tribunal del districte de Virgínia de l’Est on diu que cal mantenir com a confidencial la imputació d’Assange.

‘Un altre procediment que no sigui secret no protegirà adequadament les necessitats de les autoritats policíaques d’aquest moment perquè, atesa la sofisticació de l’acusat i la publicitat entorn del cas, és possible que cap més procediment no mantingui com a confidencial el fet que Assange ha estat acusat.’ És el paràgraf que ho revela, escrit pels fiscals el 22 d’agost, tot i que va ser publicar el 8 de novembre. Seamus Hughes el va compartir a Twitter amb el missatge ‘nois, hauríeu de llegir els documents judicials del tribunal del districte de Virgínia de l’Est més sovint, és més barat que subscriure’s a un diari’.

‘La queixa, la declaració jurada de suport i l’ordre de crida i cerca, com també aquesta petició i l’ordre proposada, s’han de mantenir en secret fins que Assange no sigui arrestat en relació amb els càrrecs de la demanda criminal i quan, per tant, ja no pugui evadir o evitar la captura i l’extradició per aquesta qüestió’, continua el text. Ara, no s’esmenten en cap moment els delictes pels quals Assange ha estat imputat.

L’Equador amenaça de lliurar-lo si parla de Catalunya
El govern de l’Equador condiciona el manteniment de l’asil a Assange al fet que no parli de l’autodeterminació de Catalunya. Ho va verbalitzar a l’agost el president, Lenín Moreno, en una entrevista: ‘Hem posat una condició al senyor Assange; que deixi d’intervenir en la política i l’autodeterminació dels països. En cas contrari, prendrem mesures.’

Assange va donar suport total al referèndum del primer d’octubre i va denunciar la repressió de l’estat espanyol contra els catalans.

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb