Els compromisos republicans de Quim Torra i la voluntat de sintonia amb la CUP marquen el discurs d’investidura

  • Crònica de l'obertura de la sessió d'investidura del diputat de Junts per Catalunya proposat per Carles Puigdemont

VilaWeb
Pere Cardús
12.05.2018 - 13:14
Actualització: 12.05.2018 - 18:39

El ple d’avui ja respira les olors dels animals del zoo, al costat del parlament, pròpies de quan comença a fer calor. Encara que sabem que el millor amic de Quim Torra, que pronuncia el discurs d’investidura (pdf), no és cap animal sinó un llibre. Torra obre avui un capítol especial en la seva trajectòria. ‘No s’ho havia imaginat mai’, em confessa just uns minuts abans un familiar pròxim seu. L’expectació és centrada avui en el discurs que farà el candidat. Perquè la CUP dubta ara si manté l’abstenció que l’ha de permetre o si canvia el vot en contra del nou candidat. Fins demà no ho decidirà, i per això avui s’observa el discurs de Torra amb gran atenció, mentre les converses al passadís, al despatx, als carrers i per Telegram i Signal miren d’acostar posicions i de cercar punts de trobada.

Excepcionalitat
‘Jo avui no hauria de ser aquí. No hauria d’estar fent el discurs d’investidura ni hauria de demanar-vos la confiança per a poder fer govern. Hi hauria de ser el molt honorable Carles Puigdemont, president legítim de la Generalitat.’ Torra comença, com no podia ser de cap altra manera, amb una menció i agraïment als presos i exiliats que haurien de ser avui a l’hemicicle. ‘Ho repetirem tantes vegades com calgui. Mai no ens cansarem de recordar-los perquè mai no ens cansarem de lluitar per la seva llibertat.’ Aplaudiment llarg a la cambra, sense C’s, PSC, CeC ni PP, és clar.

El govern necessari

Quim Torra entra a l’hemicicle acompanyat de la plana major de Junts per Catalunya (fotografia: Albert Salamé).

‘La millor manera de refer el nostre país de l’atac del 155 és tenir govern. La millor manera que el país avanci republicanament és tenir govern. Ho puc dir a la manera de Joan Fuster: «tota política que no fem nosaltres, serà feta contra nosaltres.»’ Torra ha descrit la situació actual de Catalunya, on ‘el dret de qualsevol poble de l’autodeterminació és criminalitzat’. I ha afegit que som en un moment polític absolutament excepcional que ho afecta tot. ‘Ningú no està tan dolgut com jo que s’hagi arribat en aquesta legislatura’, ha dit, per repassar a continuació els quatre intents d’investidura precedents.

‘Persistirem, insistirem i l’investirem’, ha dit llavors Torra en referència a Carles Puigdemont. El candidat ha defensat que la solució del conflicte exigeix el retorn dels presos i exiliats a casa i el respecte de la decisió democràtica dels ciutadans de Catalunya. ‘Cal un govern que expressi la seva voluntat inalterada de respectar el mandat del 1r d’octubre. Cal un govern fort i un país fortíssim i unit per encarar els desafiaments que se’ns presenten’, ha expressat Torra.

Responsabilitat i diàleg
A més, segons que ha dit, els únics responsables de les decisions que prengui el govern d’ara endavant han de ser-ne els seus membres. I no es poden derivar responsabilitats per als presos i els exiliats. És així com Torra ha volgut protegir expressament els represaliats del xantatge de l’estat espanyol.

Torra ha decidit de dirigir-se directament al rei espanyol i a Rajoy. Ha apel·lat a les seves paraules a favor del diàleg. Ho ha fet en castellà. I a continuació, dirigides al president de la Comissió Europea, Jean Claude Juncker, en anglès, per dir que no es pot acceptar el silenci de les institucions europees davant de la repressió de l’estat espanyol. I per demanar-li respecte per la decisió democràtica dels catalans i una mediació en la direcció que Juncker mateix ha expressat aquesta setmana.

Els insults

Quim Torra acaba el discurs observat per l’oposició (fotografia: Albert Salamé).

‘Crec que no es pot fer servir l’insult per comunicar-nos’, ha dit Torra, que ha estat interromput per un aplaudiment sarcàstic dels diputats de Ciutadans, alguns diputats del PSC i el PP, amb el somriure burleta de Ramon Espadaler. Un aplaudiment que volia fer present per primera vegada a l’hemicicle –segur que en vindran moltes més– els piulets de Torra de fa sis anys que del minut zero han servit a l’unionisme per a una campanya organitzada contra el candidat. Un exemple d’allò que avisava Malcolm X quan deia que ‘si no s’està previngut, els mitjans del poder acabaran fent-nos creure que les víctimes són els botxins i els botxins són les víctimes’.

Radicalitat i procés constituent

Quim Torra saluda la diputada de la CUP, Natàlia Sànchez (fotografia: ACN).

A continuació, Torra ha desgranat les grans traces que inspiraran el programa de govern si la majoria li fa confiança. I ha posat l’accent a un dels aspectes que la CUP exigeix als socis de majoria republicana per a donar suport al candidat: el procés constituent des de la base. ‘Impulsarem un procés constituent participat pels ciutadans. Un procés que ha de dibuixar el model institucional, econòmic i social. Fem-ho radicalment, anem a l’arrel dels problemes. Un procés que aspira a tant, que ho vol tot. I ha d’acabar amb una proposta de constitució per a la república. A qui fa por que el model de país s’elabori amb la màxima radicalitat democràtica?’

‘Arrencar la legislatura ens dóna la força per engegar totes les formes republicanes. El país es posarà a prova i tots n’haurem de ser dignes’, ha dit Torra per tancar aquest apartat. Els diputats de la CUP, que no han deixat de prendre apunts durant tot el discurs, han gastat més tinta que en cap altre moment quan Torra ha parlat del procés constituent.

Pla de xoc contra el 155
També ha explicat que un dels seus objectius prioritaris és reparar i restituir tot allò que s’ha desmuntat de la Generalitat ‘sense el permís dels catalans’, en referència al pla de xoc per desfer els efectes del 155 d’aquests mesos. El govern nomenarà un comissionat que dependrà del Departament de Presidència que s’ocuparà d’inventariar totes les decisions preses aprofitant el cop d’estat del 155 per a poder-les revertir. El candidat de Junts per Catalunya també ha anunciat la retirada de les demandes de la Generalitat interposades pels seus advocats per instrucció del govern espanyol en la seva intervenció contra Artur Mas, Irene Rigau, Joana Ortega i Francesc Homs exigint una reparació econòmica pel 9-N.

Escola de qualitat per a tothom, sanitat pública a l’abast de tots, igualtat d’oportunitats, progrés i dinamisme econòmic, mitjans de comunicació públics potents… han estat també part del discurs de Torra. I ha anunciat que es restablirà una estructura potent per a tenir veu al món i exercir la diplomàcia com mereix el país, en una referència clara a les delegacions desmuntades per la intervenció del 155, així com el Diplocat.

‘Hem de seguir junts’

Quim Torra llegeix una frase de Marià Villangómez (fotografia: Albert Salamé).

‘Benvolgudes i benvolguts compatriotes, la llibertat de Catalunya no serà obra d’aquest parlament, ni d’aquest govern; la llibertat de Catalunya us l’heu guanyada vosaltres’, ha dit Torra dirigint-se als ciutadans. ‘No renuncieu mai a la vostra llibertat personal, defenseu-la tal com l’heu defensat, pacíficament i radicalment. Així és com els pobles guanyen les victòries més belles. I la vostra victòria és el fracàs d’un estat que no solament no ha volgut negociar mai, ni tan sols reunir-se per parlar; sinó que ha usat la violència contra el poble. Però el 1r d’octubre van fracassar i fracassaran si mai gosen tornar a emprar la violència, perquè sempre fracassarà qualsevol règim de força que pretengui destruir les idees i la dignitat de les persones. Sempre fracassarà.’

També ha tingut un record per a Muriel Casals: ‘Potser de totes les persones que he conegut, fora de la meva família, cap no m’ha ajudat tant a créixer com a persona com la Muriel Casals. Vaig tenir la sort de treballar-hi uns anys, braç a braç. Muriel no era només el somriure d’una revolució, era una revolucionària que somreia. Ella va sobrevolar una Catalunya en refundació, lligant tot allò que es podia lligar, fossin persones, sentiments, idees o temps. I sobretot el llegat de la Muriel és un llegat increïble, perquè la Muriel ens va regalar esperança.’ I s’ha dirigit als diputats: ‘I a vosaltres, diputades i diputats, us dic: nostra és ara la feina. Ara és l’hora de l’obra. Avui ens desfem del passat, de l’article 155 i obrim al nostre davant un nou futur. Construïm-lo junts. Tan junts com els valors que signifiquen ‘Catalunya’ i ‘República’, dos ideals per sempre inseparables.’ I ha recordat una frase de Marià Villangomez: ‘Voler l’impossible ens cal, i no que mori el desig.’

Albiol mira el rellotge abans d’anar a dinar (fotografia: Albert Salamé).

Un aplaudiment a peu dret ha tancat la intervenció de Torra. Els diputats de Junts per Catalunya ho han fet amb decisió i energia. Els d’Esquerra s’han alçat a poc a poc i recol·locant-se la roba per acabar aplaudint a trompicons. Els de la CUP no s’han alçat ni han aplaudit. Els de Ciutadans, PSC, Catalunya en Comú i PP han mantingut el capteniment asseguts als  seients fins que no s’ha aixecat la sessió fins a les tres de la tarda. Aleshores serà el seu torn. El dinar servirà per preparar els atacs habituals, repassar la filera de piulets de fa sis anys i les paraules que més podrem sentir: ‘titella’, ‘xenòfob’, ‘racista’…

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any