Una escissió de Ciutadans, integrada per quatre diputats, va donar suport ahir a la llei del plurilingüisme impulsada pel govern de Ximo Puig. Mentrestant, Ciutadans, juntament amb el PP, hi votava en contra. D’aquesta manera els partits de l’acord del Botànic van aconseguir ampliar per primera vegada la majoria parlamentària en una qüestió clau de la legislatura. Aquests quatre diputats, encapçalats per Alexis Marí, s’han agrupat sota el nom d’Agermanats i tenen voluntat d’esdevenir un actor polític valencià amb personalitat pròpia.

En canvi, Ciutadans va optar per fer seguidisme del PP, tot i que al Principat la formació d’Arrimadas defensa teòricament el trilingüisme enfront de la immersió lingüística. La nova llei regularà la pluralitat de llengües en el sistema educatiu. S’hi recull que hi hagi un mínim d’un 25% d’hores lectives en valencià i castellà i entre un 10% i un 25% en anglès. Els centres educatius tindran llibertat per a aplicar la resta de percentatges segons el projecte lingüístic de cadascun. Un dels articles més polèmics és el que assenyala que en els centres sostinguts amb fons públics es promourà que el 50% del temps curricular es vehiculi en català i el 25% en anglès.

El debat va ser tan tens que fins i tot la portaveu d’Educació del PP, Beatriz Gascó, va reconèixer involuntàriament la unitat de la llengua, quan, per criticar la comarcalització d’un mapa que es fa servir en un institut, va ensenyar mapes amb el domini lingüístic complet que la seva formació no reconeix oficialment, si més no fins ara.

Missatge de Vicent Partal

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

 

Vicent Partal
Director de VilaWeb