El Col·legi de l’Advocacia de Barcelona reclama al govern espanyol una reforma profunda de la justícia

  • Reivindica un nou pacte d'estat fet des del diàleg i el consens per tenir una justícia digna

VilaWeb
ACN
12.07.2019 - 15:46
Actualització: 12.07.2019 - 21:48

El Col·legi de l’Advocacia de Barcelona (ICAB) ha proposat avui a diversos col·legis de la resta de l’estat espanyol unes propostes de demandes que faran arribar al pròxim govern espanyol. Es tracta de deu punts que, reunits a l’ICAB, degans de diferents col·legis han opinat que són necessàries per tenir una ‘justícia digna’.

En el document ’15 propostes per a una justícia digna’, l’ICAB proposa a la resta de col·legis defensar un nou pacte d’estat per la justícia fet des del consens per actualitzar el que es va fer el 2001, que consideren que no ha complert els objectius. Segons que expliquen, cal una reforma profunda de la justícia a l’estat espanyol, i reivindiquen més recursos.

El text, que s’ha d’acabar d’acordar, demana que l’oficina judicial es reorganitzi en una nova estructura territorial que garanteixi la proximitat i l’especialització, així com que s’asseguri l’accés a la judicatura d’un número de jutges suficients i especialitzats per cobrir dignament les necessitats de la ciutadania.

Pel que fa a la defensa, considera que cal una llei orgànica que reguli el dret de defensa que ‘tanqui el cercle de garanties constitucionals de la ciutadania’ i que preservi al màxim nivell el secret professional. ‘S’ha de reforçar la consideració de l’advocacia com a operador jurídic, al mateix nivell que la judicatura i el ministeri fiscal’, reclama.

A més, defensa una transformació digital transversal i integral perquè hi hagi una “‘ustícia del segle XXI”‘i que es respectin la conciliació de la vida personal i professional. També demanen que les diferents administracions es coordinin en matèria de justícia, la inclusió en el torn d’ofici dels casos de violència de gènere i un torn específic d’agressions sexuals.

Per últim, l’ICAB defensa la necessitat de modificar l’actual sistema d’accés a la professió perquè sigui més pràctic i que es garanteixi l’especialització i formació continua per garantir que la justícia respon a ‘estàndards de qualitat i excel·lència’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any