Tot allò que cal saber sobre les eleccions del Consell per la República

  • Les eleccions a l'Assemblea de Representants del Consell per la República seran els dies 29, 30 i 31 d'octubre

VilaWeb
Redacció
13.10.2021 - 11:30
Actualització: 18.10.2021 - 19:04

Després de dos canvis de data, finalment, les eleccions a l’Assemblea de Representants del Consell per la República seran els dies 29, 30 i 31 d’octubre. El 18 de setembre va començar el procés electoral i s’allargarà durant dos mesos. Us expliquem tot allò que cal saber sobre les eleccions.

Què és l’Assemblea de Representants? 

L’òrgan que es votarà és l’Assemblea de Representants que esdevindrà el Parlament del Consell per la República. Estarà format per 121 escons, dels quals vuitanta-un seran per a candidatures de la ciutadania i els quaranta restants, per a càrrecs electes com ara regidors, diputats, eurodiputats i senadors. Després d’aquesta reformulació institucional, la legislatura durarà dos anys.

Quines funcions té?

L’Assemblea actuarà com un parlament popular. Un cop constituïda, escollirà per una banda el seu president i per una altra el president del Consell per la República. També tindrà competències per a escollir la formació del govern i s’encarregarà de representar els ciutadans que formen part del Consell, alhora que d’impulsar l’acció política d’aquests. A més a més, intervindrà qüestions de funcionament i de reglamentació interna.

Què cal fer per a poder votar?

Cal estar inscrit al registre ciutadà que servirà de cens electoral. Aquest inclou totes les persones més grans de setze anys registrades al Consell abans de les 23.59 del 18 de setembre. Actualment, el Consell per la República ja ha superat els 100.000 inscrits.

Com es votarà?

La gent inscrita podrà votar des del seu perfil ciutadà a la pàgina web del Consell per la República o a l’aplicació per a mòbil.

Com serà el procés electoral? 

Hi ha tres fases principals: la presentació de candidatures, la campanya electoral de dotze dies i, finalment, les votacions.

Els electors podran votar en dues urnes: una on es podrà presentar qualsevol ciutadà inscrit al Consell. En aquest cas l’urna va per circumscripcions. L’altra és on es presentaran els càrrecs electes.

El sistema electoral també preveu una discriminació positiva per a fomentar una majoria de dones a la institució. En aquest sentit, la meitat de la representació de la circumscripció s’atorga a les dones més votades i l’altra meitat a les persones més votades, independentment del seu sexe.

El 19 de setembre s’inicià el procés amb la convocatòria electoral i es podien presentar candidatures fins al dia 4 d’octubre. Després de les al·legacions i resolucions pertinents, el dia 16 d’octubre es va fer pública la llista definitiva.

A partir del dia 17, els candidats tenen dotze dies per fer la campanya electoral i els dies 29, 30 i 31 d’octubre es votarà. Al cap d’una setmana, es faran públics els resultats definitius.

Els dies 12 i 13 de novembre els candidats escollits acceptaran el càrrec i, finalment, el dia 14 tindrà lloc la primera Assemblea de Representants de la primera legislatura.

Els escons destinats als ciutadans, seran distribuïts en vegueries i districtes i cada elector podrà votar a tants candidats com representants electes hi hagi a la seva circumscripció. Hi haurà representació de tots els Països Catalans i també de la comunitat catalana a l’exterior.

Els escons destinats a càrrecs electes tindran una única circumscripció i cada elector podrà votar fins a trenta candidats.

  • La Sindicatura Electoral 

La Sindicatura Electoral és l’òrgan que s’encarrega de garantir la transparència, l’objectivitat i el principi d’igualtat en tots els processos electorals i de participació del Consell. La sindicatura és integrada per cinc juristes o politòlegs. El president és Jordi Domingo i els altres quatre membres són Olga Amargant, Teresa Vallverdú, Josep Ramon Barberà i Mònica Fernández. També hi ha dos suplents: Marta Martínez i Antoni Fitó.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any