El TSJC ordena a la Generalitat d’imposar el 25% d’espanyol a totes les escoles

  • El Suprem va refusar fa dos mesos el recurs que havia presentat el Departament d'Educació

VilaWeb
Redacció
21.01.2022 - 12:16
Actualització: 21.01.2022 - 18:08

El TSJC ha decretat ferma la sentència del desembre de 2020, que obliga que el 25% l’ensenyament a Catalunya, pel cap baix, sigui en espanyol. El tribunal resol que un cop s’ha pronunciat el Tribunal Suprem, que va avalar la sentència tot desestimant el recurs del Departament d’Ensenyament, ara la sentència ja és ferma. Per això, dóna deu dies a la Generalitat perquè comuniqui si l’ha complert i quin és l’òrgan encarregat de complir-la.

Passats aquests deu dies, s’obrirà un termini de dos mesos perquè es faci efectiu allò que diu la sentència. Si passat aquest temps no s’ha fet, la part que va presentar la demanda, és a dir, el govern espanyol, podria demanar a la sala del TSJC que ordeni l’execució forçosa de la sentència. Per tant, quedaria en mans del govern de Pedro Sánchez de demanar-ho. Seria en el cas que efectivament s’instés a l’execució forçosa i la Generalitat no en fes cabal, que es podria obrir una via penal per desobediència contra els responsables del departament.

El conseller d’Educació, Josep González-Cambray, no s’ha mostrat sorprès per l’anunci, ja que segons ha dit, era un pas que ja preveien. Un cop hagin passat els deu dies, des del departament, preveuen aquests dos mesos per donar resposta a aquesta sentència: “I nosaltres respondrem”, ha dit Cambray.

Preguntat sobre si s’aplicarà el 25% de castellà a les aules, Cambray ha dit que la sentència no canvia res: Nosaltres estem donant resposta a la llei d’educació de Catalunya que diu que tot l’alumnat ha d’acabar l’ensenyament obligatori amb coneixement de llengua catalana i castellana. Ha afegit que la conselleria té el compromís de desplegar un nou marc normatiu per tal d’actualitzar i refermar el model lingüístic en un funció del model d’aprenentatge actual i dels canvis curriculars que hi ha en el sistema actual.

La sentència del TSJC que després va passar pel Suprem, va ser arran d’un recurs del govern espanyol, fet per l’advocacia de l’estat, a unes quantes resolucions del Departament d’Educació en matèria d’ús de les llengües vehiculars en l’ensenyament. Arran d’aquesta sentència, el TSJC ja havia obligat unes quantes escoles a oferir un 25% de l’ensenyament en castellà.

Després de l’aval del Suprem, milers de persones es van manifestar al centre de Barcelona per a protestar contra la sentència. Una marea verda amb tota mena proclames i cartells a favor del català i el sistema educatiu va marxar des de la plaça de Tetuan fins al passeig de Lluís Companys, davant de les portes del TSJC.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any