18.12.2021 - 14:32
|
Actualització: 18.12.2021 - 17:05
Milers de persones, 35.000 segons la Guàrdia Urbana, han omplert el centre de Barcelona per a defensar la immersió lingüística i denunciar les intromissions polítiques i judicials en l’escola catalana, sobretot després de l’aval del Suprem a la sentència del TSJC que liquida la immersió lingüística. En aquest sentit, una marea verda amb tota mena proclames i cartells a favor del català i el sistema educatiu ha marxat des de la plaça de Tetuan fins al passeig de Lluís Companys, precisament davant de les portes del tribunal.
Les millors fotografies de la manifestació multitudinària en defensa de la immersió
En la manifestació, organitzada per la plataforma unitària Som Escola, hi ha participat la plana major del teixit associatiu, sindical i polític de Catalunya, tot i que el PSC se n’ha desmarcat. Des del passeig de Sant Joan, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha alertat que el nacionalisme espanyol ha activat una ofensiva en contra de l’escola catalana per treure’n rèdit polític a la resta de l’estat.
Ara bé, el govern també ha hagut de sentir crítiques per la seva gestió, especialment arran del cas de l’escola Turó del Drac de Canet de Mar. Uns quants manifestants han cridat proclames com ara “Generalitat, titella de l’estat”. Així mateix, també s’han vist cartells reclamant la dimissió del conseller Josep González Cambray i acusant el govern de ser infectiu i cedir a les pressions de Madrid.
D’altra banda, al passeig de Lluís Companys, una representant de l’Associació de Famílies d’Alumnes (AFA), Sílvia Clavera; una alumna, Jana Llussà; i una docent i directora d’escola, Àngels Cadena, han llegit el manifest de Som Escola, que assenyala la situació crítica del català, sobretot en l’àmbit social, en què s’ha reduït dràsticament el nombre de parlants en els darrers quinze anys.
A més, Som Escola ha reivindicat que la immersió és un model d’èxit que garanteix la cohesió social a Catalunya. Per això, ha exigit al govern que defensi amb valentia el model d’escola catalana i la blindi de qualsevol ingerència política i judicial, tot fent servir el Pacte Nacional per la Llengua. A més, ha reclamat al govern espanyol que respecti els consensos de la societat catalana, avalats per grans majories parlamentàries, i no els enfangui amb la judicialització. “Ara i sempre, l’escola en català”, ha conlòs el manifest.