El Tribunal de Justícia de la Unió Europea ha anul·lat avui la decisió que el president del Tribunal General de la Unió que va desestimar la petició de Carles Puigdemont i de Toni Comín perquè poguessin entrar al Parlament Europeu en la sessió constitutiva del 2 de juliol passat a Estrasburg. Diu el TJUE, l’endemà de la sentència reconeixent la immunitat d’Oriol Junqueras, que ara el cas ha de tornar al Tribunal General per a un nou examen, tenint en compte ara la doctrina fixada ahir amb Junqueras. Una doctrina que deixa clar que Puigdemont i Comín haurien d’haver estat reconeguts eurodiputats i disposar d’immunitat des del 13 de juny.

L’1 de juliol el Tribunal de Justícia de la UE va acceptar a tràmit la demanda de Puigdemont i Comín perquè se’ls pogués reconèixer la condició d’eurodiputats i la immunitat. Al mateix temps, la defensa dels eurodiputats exiliats va demanar unes mesures cautelars mentre el tribunal no resolia el fons de la qüestió perquè poguessin comparèixer l’endemà, 2 de juliol, a la sessió constitutiva de la nova legislatura del Parlament Europeu, a Estrasburg. Aquelles mesures cautelars per a poder accedir a l’hemicicle i exercir les funcions d’eurodiputat foren desestimades pel Tribunal General.

Els arguments esgrimits pel jutge que va desestimar les cautelars eren força coincidents amb la posició espanyola, és a dir, que la llista d’eurodiputats publicada pel BOE el 13 de juny –que incloïa els noms de Puigdemont, Comín i Junqueras– no era vàlida, que la bona era la remesa per la junta electoral espanyola el 17 de juny amb els noms d’aquells que havien jurat o promès la constitució.

La decisió d’avui del Tribunal de Justícia invalida aquell criteri, perquè és manifestament contrari als arguments exposats ahir pel Tribunal per a dir que Oriol Junqueras té immunitat com a eurodiputat. El Tribunal diu així que els drets de Junqueras també els tenen Puigdemont i Comín. Ara el Tribunal haurà d’acaba de resoldre sobre el fons de la qüestió de la demanda de tots dos perquè se’ls reconegui la immunitat. És un pas més cap al reconeixement ple.

Anàlisi: El greu error de Marchena que va originar la derrota espanyola a Europa

Aquest article que llegiu es publica gràcies als subscriptors voluntaris, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè VilaWeb us arribi cada dia. Si podeu contribuir amb una petita quota a fer de VilaWeb un mitjà encara més independent i de més qualitat, us demanem que us apunteu clicant ací.