Tribunal de comptes

El ple del Tribunal de Comptes espanyol ha aprovat avui l’informe sobre les delegacions de la Generalitat i el Diplocat, que el govern espanyol va liquidar el desembre del 2017 amb l’article 155 de la constitució espanyola. La seva conclusió és que bona part d’aquests fons públics es van fer servir per promocionar a l’estranger el procés independentista.

Es tracta de l’informe que a finals del 2017 va encarregar la comissió mixta (congrés-senat espanyol) per a les relacions amb el Tribunal de Comptes. Ho va fer a instàncies del PP, que va presentar una iniciativa, amb el suport del PSOE i Cs, per aclarir si els fons destinats a l’acció exterior catalana s’havien utilitzat ‘conforme als principis d’economia, eficàcia i eficiència’.

Segons el text que ha estudiat els consellers i que ha estat publicant aquesta setmana el diari ‘Abc’, la Generalitat va gastar entre 2011 i 2017 més de 27 milions d’euros en activitats de les delegacions catalanes a l’estranger i uns gairebé 16 milions més en el Diplocat, i segons l’informe, part d’aquests diners es van dedicar a difondre el procés.

El Tribunal de Comptes espanyol sosté que les delegacions es van crear amb un sistema d’autonomia financera que els permet fer tot tipus de despeses sense la necessitat de sotmetre-les a cap control, la qual cosa va provocar que es produïssin ‘innombrables irregularitats en la realització d’activitats i en la gestió economicofinancera’.

327.000 en ‘despeses no justificades’

En concret, la institució que presideix María José de la Fuente va detectar almenys 456 activitats de les delegacions entre el 2013 i febrer del 2016, totes elles relacionades ‘expressament en la mateixa documentació de la Generalitat amb el procés sobiranista” i la despesa de les quals ‘no justificades’ ascendeix a 327.736,34 euros.

Per la seva banda, el Diplocat va gastar 15,8 milions d’euros en totes les activitats desenvolupades entre el 2011 i 2017, de les quals més de 74% van tenir l’objectiu de ‘promocionar, publicitar, justificar, promoure o impulsar el procés sobiranista’.

Una de les despeses més cridaneres es refereix als pagaments per un import d’1,39 milions d’euros a Independent Diplomat (ID), un lobby nord-americà encarregat d’oferir serveis relacionats amb processos independentistes que el govern català va contractar entre el 2013 i 2015 ‘saltant-se tots els controls i expedients que haurien hagut de complir si ho hagués fet la mateixa Generalitat’, segons aquestes informacions.

La seva intermediació va servir perquè Artur Mas i els seus consellers concertessin trobades amb representants d’organitzacions internacionals, responsables d’afers exteriors de diferents països, funcionaris de la UE, representants de diferents governs i de diferents organismes pertanyents a l’ONU.

Un altre de les despeses detallades pel Tribunal de Comptes correspon a més de 300.000 euros en l’elaboració de documents i argumentaris amb propaganda independentista, i els més de 500.000 euros que les delegacions van pagar per serveis d’assessorament o per informes l’objecte dels quals no consta o la finalitat dels quals és contrària a les competències de les delegacions o de la comunitat autònoma.

Munició per al fiscal

Si, a la llum de l’informe, el Tribunal de Comptes aprecia qualsevol indici de responsabilitat comptable, aquestes dades podrien incorporar-se a la investigació que té oberta pel presumpte desviament milionari de recursos econòmics per al referèndum del primer d’octubre del 2017. En concret, el fiscal del Tribunal va demanar obrir una causa contra el president de la Generalitat Carles Puigdemont i altres membres del govern per la utilització de fons públics per a la celebració d’aquesta votació.

El Tribunal de Comptes engega la repressió econòmica
contra el govern per l’1-O

I en cas que, a més d’indicis de responsabilitat comptable, s’entengués que hi ha un delicte penal, es traslladaria també a la fiscalia, encara que el Tribunal Suprem ja està jutjant per malversació els consellers del govern de Puigdemont.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.