Segons el primer baròmetre anual del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) els partidaris de la independència de Catalunya augmenten 1,2 punts fins al 48,4%, mentre que els que no volen un estat independent es queden amb un 44,1%. Si ens fixem en els resultats històrics del sondatge que fa la Generalitat, s’observa que aquesta dinàmica es manté ininterrompuda des de l’octubre del 2017. Aquell mes es va publicar una onada del baròmetre que s’havia fet els dies posteriors al referèndum i el sí a la independència va arribar fins al 48,7, la més alta dels darrers anys.

El resultat, si es descarten els que no ho saben o no contesten, mostra que l’independentisme s’imposaria en un referèndum amb un 52,3% dels vots.

Si s’entrecreua amb la intenció de vot, es pot observar que a banda de les formacions independentistes, destaca la dada que un 28,7% dels votants dels comuns són partidaris d’un estat independent, mentre que el 60,6, no.

Pel que fa al suport dels ciutadans a un referèndum per decidir el futur de Catalunya, un 78,7% dels enquestats hi està molt o bastant d’acord. Només el 14,8% hi estan en desacord.

Les dades mostren que hi ha una gran majoria dels socialistes, un 60%, que estan molt o bastant d’acord amb el dret a decidir. També estarien a favor un 41% dels votants de Ciutadans i un 45% dels populars.

Cal remarcar que en aquest CEO, les relacions entre Catalunya i Espanya són el principal problema dels catalans per davant de la insatisfacció de la política i l’atur.

D’aquesta manera, canvia el rànquing respecte a l’última enquesta de l’octubre, quan la insatisfacció política estava en primer lloc. D’altra banda, els enquestats puntuen amb un 3,99 la gestió del Govern de la Generalitat, una nota dues dècimes superior a la darrera enquesta. Un 48,4% dels catalans suspèn el Govern liderat per Quim Torra mentre que un 48,1% l’aprova.

Monarquia o república

D’altra banda, el 75,9% dels enquestats prefereix una república per davant del 12,3% que aposta per una monarquia.

Mentre entre els comuns i els independentistes és gairebé unànime la posició republicana, els únics partits amb una majoria favorable a la monarquia són Ciutadans i PP.

VilaWeb necessita el vostre suport

El dret d'informació és indiscutible i, en dies com aquests que vivim, que tothom hi pugui tenir accés és més necessari que mai. A VilaWeb treballem de sempre per donar la millor informació possible amb accés lliure, sense barreres de pagament. Simplement demanem als qui pugueu i vulgueu pagar que ens ajudeu fent-vos-en subscriptors, per poder garantir la continuïtat i la independència del diari.

Trobareu més informació sobre les subscripcions en aquesta pàgina.

 

Vicent Partal
Director de VilaWeb