El renovat Museu Etnològic de Barcelona

VilaWeb
Redacció
10.10.2015 - 02:00

La reobertura del Museu Etnològic de Barcelona serà un dels temes centrals del ‘Fes Ta Festa’ d’aquesta setmana, ja que després d’un llarg període de remodelació, el museu va obrir de nou les portes el passat 4 d’octubre amb una festa que va comptar amb una multitudinària assistència. L’Amadeu Carbó hi va ser i ens ho explica en un petit reportatge en què reprodueix una part de les paraules pronunciades a l’acte inaugural pel director del Museu, en Pep Fornés, i la batllessa Ada Colau, entre d’altres.

Precisament el primer tema musical del programa, ‘Els cigalons de Canalda’ va ser un dels que l’Artur Blasco va interpretar en l’esmentada festa de l’Etnològic. Tot i que la part musical d’aquesta edició estarà majoritàriament dedicada al disc ‘La barítona en concert’, que ha enregistrat la cobla La Principal del Llobregat sota la direcció de Francesc Benítez i amb en Jordi Campos com a solista. Aquest nou instrument és fruit del treball d’un equip de recerca promogut per l’Institut d’Estudis Catalans amb Ramon Agulló al front.

Tindrem també les habituals seccions com la Crònica castellera d’en Carles Esteve, que arriba a l’espai número 200, i ens comentarà l’’Extraordinària diada de gama extra del Mercadal de Reus’ del passat cap de setmana. I a les Dites i refranys en Víctor Pàmies, el nostre paremiòleg particular, ens comentarà una altra de les moltes obvietats que pregona el nostre savi refranyer: ‘Qui tanca la boca no ensenya les dents’.

D’altra banda, tornen els Expedient C de l’Amadeu Carbó amb un episodi que ens parla de ‘Cadenats de l’amor’. També tindrem, a Els temes d’en Xino, ‘la versió’ definitiva de La santa espina’: la de la Cobla de Cambra de Catalunya. Sens dubte  la versió de cobla que ha estat la més interpretada de les versions de la sardana de Morera, de tots els temps. I recuperarem un altre dels Fons Amades de l’Antoni Serés, el qual ens va explicar ja fa uns mesos què eren i com eren ‘Les escales de la vida’ que va col·leccionar l’insigne folklorista.

Ah! I comentarem també la polèmica creada els darrers dies a l’entorn dels geganters de Sants i la seva indumentària, la coordinadora del barri i la geganta de la Núria Feliu i les guerres de banderes. Però no gaire. Aquests poti-poti no va amb nosaltres. Havíem pensat dedicar-li La Columna però no ho hem cregut necessari.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any