El president i la presidència

  • ERC té el dret d’aguantar totes les humiliacions si vol i li convé, però el president, perquè exerceix la presidència, crec que hauria de pensar-se més què fa

Vicent Partal
26.01.2023 - 21:40
Actualització: 27.01.2023 - 07:34
VilaWeb
El president Aragonés durant la seua intervenció d'ahir (fotografia: Quique Garcia).

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Això que ara explicaré va passar el 2005. El president Pasqual Maragall, que va ser un dels primers polítics del país a interessar-se per internet, va decidir que volia obrir un bloc i em va demanar de presentar-lo amb ell, petició que vaig acceptar, molt content. Per això el dia de la presentació vam quedar una bona estona abans a palau, per parlar, ell, jo i Marta Continente, un dels cervells més brillants de l’administració catalana, que en aquell moment –si no vaig equivocat– s’encarregava precisament de la incipient digitalització de la Generalitat i, amb molta gent que també feia molta feina, de la reforma dels feixucs procediments burocràtics.

La conversa va començar per la xarxa –i espere poder contar algun dia una anècdota sucosa sobre això–, però, com era d’esperar, va derivar cap a la política. I en un moment determinat el president es va quedar mirant el seu despatx i va fer un gest amb les mans com provant d’agafar les parets i acostar-les. Aleshores va callar un instant llarg i va eixir del silenci dient una frase que em vaig apuntar en el meu bloc de notes perquè em va impressionar molt. Va dir: “Quan estàs aquí [volia dir al Palau de la Generalitat] hi ha com una cosa que s’apodera de tu per dins, com una responsabilitat històrica.”

Pasqual Maragall és un gran coneixedor dels Estats Units, de manera que la conversa va derivar cap a un tema que allí és molt habitual, però que ací encara causa sorpresa quan l’exposes: la diferència, i la relació, entre la presidència i el president. El president és una persona de carn i ossos i per tant pot funcionar millor o pitjor per al càrrec, segons la seua capacitat. Però la presidència, com a institució que simbolitza la continuïtat històrica d’un país, és una cosa que transcendeix qui l’ocupa en cada moment, i que per això mateix reclama un respecte a la història, a tots els qui l’han ocupada en el curs dels segles. I exigeix també una preservació de la seua dignitat amb vista al futur.

L’escena la vaig recordar, amb preocupació, ahir, quan vaig veure la declaració institucional del president Pere Aragonès, en aquell mateix palau, en què aquest cedia a les condicions del PSC pel pressupost i afirmava assumir la contradicció d’haver votat a favor del quart cinturó, fins i tot malgrat que els socialistes no acceptassen de transaccionar cap demanda seua en el debat parlamentari fet sobre la qüestió. He dit “les condicions del PSC”, però potser havia d’haver dit “el xantatge del PSC” i no sé si encara faria curt.

Els socialistes, catalans i espanyols –si és que encara es pot establir cap diferència–, es dediquen a allò que en l’argot polític s’anomena “rostir com un pollastre” Esquerra Republicana, a força de temptejar quin nivell d’humiliació podrà resistir el partit de Junqueras i quines coses inconcebibles no aconseguiran de fer-los fer. Ells deuen saber, en tot cas, fins on estan disposats a arribar; és cosa seva i jo no m’hi ficaré. Però el president és el president i crec que no és polit ni adequat d’arrossegar-lo per aquest pendent. Ho dic amb el màxim respecte: seria desitjable que abans de fer segons què s’ho miràs des d’aquesta perspectiva única que atorga, precisament, ser la persona que en aquest temps concret de la història porta en la seua pell la institució de la presidència.

 

PS1. Escàndol majúscul el que ha passat a TV3, d’on s’ha fet fora Manel Vidal del programa ‘Zona Franca’ per un gag humorístic sobre el PSC. La meua solidaritat amb ell i amb el programa i la meua oposició a qualsevol censura política i de cap classe.

PS2. Fa dies que volia comentar que em sent incòmode amb determinades expressions malsonants d’alguns dels comentaris que els subscriptors fan a aquest article editorial. En general, estic molt content i orgullós de la conversa que s’hi estableix cada dia, però no puc negar el meu neguit per algunes expressions que m’agradaria que no es proferissen.

A VilaWeb som defensors de la llibertat d’expressió i, per tant, tenim i tindrem una màniga molt ampla sobre això –especialment quan les invectives són contra el diari o contra mi. Però això no vol dir que no tinga opinió i m’agradaria demanar elegància a tots els subscriptors en els seus comentaris. Les crítiques es poden fer duríssimes i alhora elegants, això no és contradictori. En canvi, estic convençut que l’ús d’adjectius malsonants o l’aprofitament de les característiques físiques per atacar persones concretes, siga qui siga, denigren el sentit del debat públic i embruten la nostra societat, tota.

Aquests darrers dies també hi ha hagut gent que m’ha demanat de respondre a alguns d’aquests comentaris. No ho faré. Jo tinc el meu espai per a expressar-me i respecte els espais dels altres, per més que m’opose a allò que diuen.

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Josep Usó
Josep Usó
26.01.2023  ·  22:16

És molt lamentable, quan la persona no sap què representa el seu càrrec. L’altre dia, Xavier Diez s’hi referia a bona part dels polítics catalans actius,amb l’expressió “simple incompetència”.

Pere Subirana
Pere Subirana
26.01.2023  ·  22:26

Discrepo de tu, Vicenç, gairebé de tot. Tenim visions irreconciliables de la situació del nostre país, però d’això a insultar hi va un abisme, no considero que ho hagi fet.
En canvi a mi si que la penya tifossi de Puigdemont no para de dir-me que sóc un “talp” perquè no penso com ells. Demanar elegància a algú que porta un xiulet, una bandera i una disposició molt gran a xiular l’equip contrari és com a molt difícil, i a més estan molt entrenats a fer de grada d’animació.

I del tema del govern d’ERC, només puc dir que és un govern sense pàtria, sense amor al país, que es una empresa, una gran menjadora social per a militants i res més. No té cap finalitat mes enllà de preservar el sou dos anys més.

Es un govern de botiguers que volen fer negoci. En això s’assemblen a tots els actors independentistes coneguts que són al Parlament, i als que són al carrer venent samarretes.

Ramon Perera
Ramon Perera
26.01.2023  ·  22:34

Absolutament d’acord amb la petició d’elegància. Més d’una vegada m’he abstingut de publicar el meu comentari per que em sentia incòmode amb el to d’alguns dels comentaris anteriors.
Encara voldria afegir que una crítica feta amb elegància té més força, però molta gent no se n’adona.

Mònica Vidal
Mònica Vidal
26.01.2023  ·  22:53

Sentiria profundament que aquest espai de comentaris es convertis en un tweeter de tres al quarto. I pel que llegeixo més amunt, sembla que va per ací. D’acord amb tu Vicent. Malauradament gràcies a certa partits politics que han abaratit el debat tant al Parlament com al congrés, el baixíssim nivell i la manca de respecte per a l’oponent és a l’ordre del dia. Ho lamento profundament i no m’agradaria, repeteixo, que aquest espai nostre es convertís en un “Sálvame” qualsevol.

Joan Garrigó
Joan Garrigó
26.01.2023  ·  22:57

ER ha entrat en una espiral en que confón el partit amb les necessitats del país al més pur estil pujolista que tant i tant havien criticat,pot ser per que en aquells temps no teníen una majoria suficient per aspirar al mateix.
La diferéncia es que Pujol tenía més inteligéncia política i més diputtats que la actual ER.
En plan metafóric,seríen capaços de votar quasevol bestiessa si fós el cas,
per mantenir un temps la cadira.
Han perdut la dignitat personal i la de país,pacten amb els responsables del GAL,corresponsables del 155 i de la repressió més bestia que mai he vist,tenen la barra de dir que tot aixó es en bé del pais i la ciutadanía,recordant sempre el famós 3% de Convergéncia.
Déu meu quina tropa!

Josep m Uribe-echevarria
Josep m Uribe-echevarria
26.01.2023  ·  22:59

Quan el President es deixa arrossegar per aquest pendent,ens arrossega a tots.

Jaume Riu
Jaume Riu
26.01.2023  ·  23:20

LA PRESIDÈNCIA ESTÀ VACANT
La democràcia és un sistema pervers de govern perquè ens deixa triar els polítics però mai -mai-, no tenim l’oportunitat de triar la política que ens convé.
Amb el president i la presidència passa el mateix. Pel resultat d’un procés democràtic hi ha el president que tenim, però la presidència com a institució històrica no hi és. La presidència està vacant.

PS. Els insults malsonants i els exabruptes no són arguments i, encara pitjor, embruten el debat, de manera que allò que puc fer com a lector és no llegir comentaris insultants perquè no aporten res i em fan sentir incòmode.

Patricia Puiggros
Patricia Puiggros
26.01.2023  ·  23:21

En costa entendre perque prefereixem
Pactar Amb psc tot i humillarlos que arrivar a un acord amb junts !!
S’han d’odiar Molt i Molt!!
En de trovar la manera d’endreçar el rumb de l’independentisme trovar gent nova amb sentit comu i amb ganes de treballar pel pais i la seva gent !!
Tot el que ha passat aquest cinc anys
Semblen un mal son!!
O fem un gir de 180* tots plegats ho aixo sem va a norris!!

Ferran Ribó
Ferran Ribó
26.01.2023  ·  23:35

Com ja he dit en altres moments, em sento molt orgullós de formar part de la família de Vilaweb. Admiro i celebro el seu adn periodístic, la seva ètica professional i els principis que regeixen l’empresa. I cada nit gaudeixo amb la seva línia editorial, i em fa sentir molt bé el grau de coincidència que hi veig.
Quant als comentaris (no sempre els llegeixo tots) em permeto un consell: intentem seguir l’exemple de pulcritud en les formes, de trobar les paraules ajustades i sensates, de respecte i tolerància que són presents en l’editorial, que tan admiro especialment quan fan (dura i implacable) crítica sensible i arriscada. Sempre moltes gràcies Vicent i equip.

Carles Serra
Carles Serra
26.01.2023  ·  23:39

Apreciat Vicent, hem arribat aquest nivell de paraules malsonants degut el nivell de degradació que ens han portat una majoria de “polítics” de catalanets i catalanetes; portant el país a la seva misèria i aniquilació de la nostra cultura i llengua, a la màxima degradació i per bandera LA MENTIDA; per més paraules malsonants, doncs són paraules, que no tenen res a veure amb ser col.laboracionistes amb aquells que ens robant, ens reprimeixen i fan el genocidi de la nostra cultura i llengua.
Com ja fa molts anys va dir Unamuno apreciat Vicent, a los catalanes les pierde la estetica.
Mentrestant el país a la merda.

Josep Jallé
Josep Jallé
27.01.2023  ·  00:40

Res més que opinar vers el que s’ha expressat per part del director, especialment pels conceptes participatius recordats als PS2.
Per aquest estil que es demana, no faré comentaris a la “gestió” que els governants de Erc fan a la Generalitat, el Parlament i … TV3 (PS1). El comentaris que faria, amb plena llibertat d’expressió, vulnerarien les peticions del director, recordades al PS2. I em quedaria curt.
Bon vent, gelat, i fins a temps millors. Salut!.

ESTUDI D'ARQ. JOSEP BLESA, SLPU JOSEP
ESTUDI D'ARQ. JOSEP BLESA, SLPU JOSEP
27.01.2023  ·  01:42

El sr. Subirana no és cap talp, però discrepa tant d’en Partal que li diu Vicenç en comptes de Vicent.

I, a partir d’ací, què voleu que en diguem?

Respecte?

Del que li penja de sota el ventre.

Josep Blesa (València)

JORDI PAGES
JORDI PAGES
27.01.2023  ·  03:31

El PSC te por de perdre alcaldies a mans de ERC i per això ara tiran de la corda, a 4 mesos de las municipals……així que lo mes probable es que ERC giri 180 graus i voti en contra del PSOE al “congreso”, anem al joc d’aviam qui ofega mes….pero vaja es es pressupost de las engrunes autonomiques

Carme Escribano
Carme Escribano
27.01.2023  ·  06:19

Bon dia, em faig creus del grau d’humiliacio que està disposat a tolerar el Sr. Aragonés. Ens arrossega a tot el país. I sobre els comentaris malsonants, com han dit, és molt més contundent i efectiva una crítica inteligent que una mala paraula. Endavant VilaWeb!!!

Melitó Camprubí
Melitó Camprubí
27.01.2023  ·  06:31

Molt oportú el PS2. Per avançar no necessitem gent que s’esbravi estripant i embrutant la xarxa, necessitem gent que aporti idees, treball i qualitat.

LLUÍS CASTILLO
LLUÍS CASTILLO
27.01.2023  ·  06:33

Escric poques vegades en aquest espai de l’editorial, avui ho faig per solidaritzarme amb Manel Vidal i amb vos Director. ZF un espai pensat per joves ha enganxat a un vell com jo. Bona i nit i el que ve després. Salut.

Agustí Delgado
Agustí Delgado
27.01.2023  ·  07:06

Agraeixo molt el comentari referent a les expressions malsonants, no només a l’editorial sinó també a la resta d’articles. Intento llegir a diari els comentaris d’altres lectors, però sovint quedo decebut i amb males sensacions quan trobo aquesta lleugeresa de reduir l’opinió a un insult.

Belén Solé
Belén Solé
27.01.2023  ·  07:34

Em sento plenament identificada amb el que dius, Vicent, l’elegància i el respecte, sempre.

Antoni Roca
Antoni Roca
27.01.2023  ·  08:02

Director, respecte del vostre PS2 haig de dir que estic plenament d’acord amb vós. És cert que qui insulta es retrata i els seus arguments perden força i fins i tot interès, però tot i això considero que haurien de mantenir-se les formes, més que res per marcar la diferència amb altres mitjans, on l’insult i la provocació són la norma. En tant que catalans hem de marcar la diferència.

Jordi Borda
Jordi Borda
27.01.2023  ·  08:07

No es pot caure més baix. De veritat.
Cessió al xantatge i suport incondicional a Madrid, a canvi de res. Bé sí, a canvi de mantenir la poltrona; petit detall…
Maleeixo els 32 anys que vaig estar votant a aquest partit, des de que vaig tenir ús de vot i el votavem quatre gats, fins al 2017.

josep SELVA
josep SELVA
27.01.2023  ·  08:24

“Aquests darrers dies també hi ha hagut gent que m’ha demanat de respondre a alguns d’aquests comentaris. No ho faré. Jo tinc el meu espai per a expressar-me i respecte els espais dels altres, per més que m’opose a allò que diuen”
Traducció: no baixaré a l’arena a barrejar-me amb els vulgars gladiadores incults i grolleres, jo ja tinc el meu setial preferent a la tribuna, i la pleb m’aplaudeix. Orgull i suficiència, Partal cent x cent

Carme Vilaró
Carme Vilaró
27.01.2023  ·  08:29

Gràcies Vicent Partal pel que dieu cada dia i per ‘com’ ho dieu.
Esperem llegir aviat l ‘anècdota sucosa’.
M’agrada la petició d’elegància que feu i que no s’hauria de perdre mai.

Vaig veure en directe el gag humorístic sobre el PSC de Manel Vidal i no em va semblar fora de to.
TV3 hauria de reflexionar sobre el preu que pagarà per limitar la llibertat d’expressió.

JOSEP MARIA DOMENECH
JOSEP MARIA DOMENECH
27.01.2023  ·  08:31

Totalment d’acord amb el segons PS d’ un lector habitual dels teus editorials i que no acostuma a comentar. No pots permetre Vicent que aquest espai de debat que ens faciliteu es converteixi en una espècie de “Foro más que coches” versió nostrada (i/o il.lustrada).

Joan Anton Mencos
Joan Anton Mencos
27.01.2023  ·  08:32

PS1- En referència a aquest tema, sobta veure les diferents reaccions de TV3 en el tema de Planta baixa i Zona Franca. En un cas, es fa un gag sobre el principal partit de l’oposició amb l’aparició d’una esvàstica, en l’altre, en un programa “seriós” es posa de fons una cançó denigrant de Paquita la del barrio sobre la fotografia del MHP Puigdemont.
En fi, que cadascú tregui les seves conclusions.

Pep Agulló
Pep Agulló
27.01.2023  ·  08:45

ON ÉS LA DIGNITAT INSTITUCIONAL?

La Generalitat avui és una institució degradada per la submissió al poder polític de l’Estat, del seu “gobierno” i de les grans empreses-estat. Els pocs presidents que han regentat el càrrec, Torra p. ex., per preservar la dignitat, han hagut de desobeir. Té coherència, com també la té, per dissort, que Aragonès s’empassi tots els gripaus. És l’autonomia que ens permet el 155.

La dignitat, avui és al carrer…

PS 2. Encara que hi hagi trinxeres, evident, el foc creuat sense arguments deixa un panorama desolador.

Núria Coma
Núria Coma
27.01.2023  ·  08:51

Totalment d’acord amb l’editorial.
PS1. Vergonyós, tot el suport al despatxat.
La PS2, la respecto i seria el que volem tots però una cosa són els desitjos i l’altra la realitat. I la realitat és que no tots tenim un nivell cultural o intelectual al nivell d’alguns comentaristes que fan goig.
Que el grau d’emprenyament és destacable, que a vegades expressar la ràbia per a molts és l’única eixida i que ens poden ofendre molts comentaris i insults, el col·lectiu no vacunats per exemple ho vam patir descarnadament temps enrere, però al final no hi sobra ningú.
Si la família Vilaweb fos un grup selecte de persones cultes, educades i políticament correctes, i res més , no representaria la república catalana, ja que per a bé O per a mal hi som i hi cabem tots i totes. Si algun comentari no agrada sempre es pot obviar O replicar.
De la mateixa manera que ens sentíem orgulloses de les manis on no ens preguntàvem qui votava el del costat, hauríem de ser conscients que el poble i la seva lluita que és la que ens durà a la independència, està compost de moltes sensibilitats diferents, maneres més O menys afortunades d’expressió i si bé caldria tenir mesura, a vegades no es pot O no se’n sap. Particularment em sento molt més insultada pel govern i president que tinc

Annamanu Ràfols
Annamanu Ràfols
27.01.2023  ·  09:12

Doncs si. Les paraules son instruments, eines que expressen els pensaments, sentirs , emocions, passions dels humans. En si mateixes ni bones ni dolentes .
Però i les accions ?. El que estem veient del comportament – accions amb greus conseqüencies per al país- de molts politics ( no em puc estar d’esmentar ER i en particular els Srs.Junqueres i Aragonés) es tant … que convida a una tesi doctoral plena de paraules, i potser també a un teatre de mim ple de llenguatge sense paraules.

Matilde Font
Matilde Font
27.01.2023  ·  09:18

El problema que jo li veig a ERC és que en el fons, qui controla el partit i tota la seva estructura i també el govern de la Generalitat, no estan en contra dels macroprojectes de cap tipus. Tenen la visió de país igual que el PSC-PSOE. Estan sotmesos al gran poder de l’Ibex i els seus lobbies de poder econòmic. ERC fa una mica de teatre com aquell que no vol la cosa de cara als seus votants, però s’empassa tots els gripaus dels socialistes perquè en el fons hi està d’acord i pensa que és l’única forma d’avançar socialment i econòmica. Tenen una mirada curta i gens revolucionària.

Joan López
Joan López
27.01.2023  ·  09:27

De erc i Aragonès ja no es pot esperar res de bò,las municipals de maig serà el principi del fi de aquet partit.
Sr.subirana ho sento,però voste insulta(penya tiffossi de Puigdemont)per reclamar respecte.

Margarita Arregui
Margarita Arregui
27.01.2023  ·  09:29

Completament d’acord en tot, en TOT. Gràcies per els seus articles de gran qualitat.

Víctor Torguet
Víctor Torguet
27.01.2023  ·  09:34

El que va fer ahir en Pere Aragonés (utilitzar aquí el tractament de MHP és un insult a la institució de la Presidència, com molt bé diu el Vicent) és absolutament conseqüent amb l’actitud d’ERC des de fa més de 5 anys. Ja ve d’abans de l’1-O. Si analitzes la història d’ERC ve d’abans dels tripartits amb el PSC.

D’altra banda, VW està fent-se una mica el sorprès amb el nivell d’ignomínia d’ERC perquè heu estat “un pel distrets” aquests anys respecte les seves traïcions, mentides i estafes (amb tot allò de “l’independentisme pragmàtic” i enganyifes de parvulari). Me n’alegro molt que VW hagi vist la llum i espero que, a partir d’ara, als seus articles i notícies, adjectius com “independentista” no estiguin gaire a prop de noms com ERC.

I tornant al tema, amb l’esclat del procés m’havia envaït l’esperança i després el convenciment de que, a Catalunya, la societat havia pogut assolir un nivell de desenvolupament un pel superior al d’espanya i que teníem una visió més coherent, justa, plural, progressista i sostenible del nostre futur.
Però el resultat dels darrers 5 anys, en que ERC (guanyant eleccions) ha posat el turbo de la trituradora de principis i dels pactes amb el diable, m’han rebaixat aquesta esperança tot i que segueixo veient evidencies que m’impedeixen liquidar la percepció de que com a societat seguim volent un futur millor del que tenim a dia d’avui encadenats al llast d’espanya.

Espero no estar equivocat i que els Catalans decidim esborrar aviat aquesta ERC del mapa polític per coherència, per justícia, per consolidar la pluralitat (envers aquesta hegemonia destructiva d’ERC), per créixer efectivament en progressisme i per consolidar el camí que ens queda en el curt termini fins a la Llibertat.

Nota 1: ERC i PSC fa temps que assagen múltiples mecanismes filo-feixistes o pro-dictatorials com la censura. El que han fet amb el Manel Vidal a TV3 és un cas mes i no serà el darrer fins que ERC desaparegui del petit poder administratiu que ens queda als Catalans.
Nota 2: és tan evident la baixada als inferns que està fent ERC que JUNTS i la CUP han desaparegut del planeta ja fa molts mesos, per mirar des de la barrera com es rosteix ERC. Aquesta actitud no diu res de bo de JUNTS i la CUP. Quin paperot que estan fent !!!

Llista Cívica ja !!!
(o llistes / agrupacions d’electors sortides de la nova Organització Independentista del Poble en la forma guanyadora que acabi tenint i en el moment oportú…)

Francisco Sánchez
Francisco Sánchez
27.01.2023  ·  09:41

D’acord, com sempre, amb l’opinió editorial del nostre VilaWeb i del seu director. Però vull remarcar que la crida del PS2 a no emprar insults ni desqualificacions grolleres s’ha d’entendre també com un requeriment a aportar IDEES. Si pot ser expressades amb estil o amb originalitat, que facin plaent la lectura. No calen exabruptes per expressar amb energia les discrepàncies, però cal tenir alguna cosa a dir, encara que sigui un criticisme.

ESTHER QUETGLAS
ESTHER QUETGLAS
27.01.2023  ·  09:43

MHP Pascual Maragall sempre li va interessar l’informàtica, potser ho va portar de USA. Als seus inicis abans ser batlle a l’ajn Bcn, ja s’hi va implicar. Recordo els anys preolimpics, la seva visita a les nostres oficines pl Lesseps, una de les pioneres en dibuix Cad era jo. Al veure el que fèiem es va seure una bona estona mirant les pantalles de tub i llavors les imatges eren de color verd amb fons negre, fent un munt de preguntes. Els de la seva agenda preocupats per que els va trencar l’horari. Una anècdota mes un polític diferent. No com els que tenim ara governant a banda i banda de la pl. Sant Jaume.

Soledat Balaguer
Soledat Balaguer
27.01.2023  ·  11:10

Signo paraula a paraula el comentari de Francesc Ribó 23.35.
Gràcies per tant, Vicent. I gràcies a la meravellosa tribu de Vilaweb. “Els cínics no serveixen per aquest ofici”, ho saps millor que jo. Deixem als cínics en el seu fangar. Nosaltres tenim altra feina a fer. Indesinenter, sense defallir.

Aleix Gaus
Aleix Gaus
27.01.2023  ·  11:28

Crec que encara no s´enten la funció del President.
Felicitats per la editorial molt ben explicada. ERC fa massa el joc al PSC. El President Aragonès claudica massa a les peticions del PSC i aixi anem direcció a la pendent

Lluis Molist
Lluis Molist
27.01.2023  ·  12:00

Qui insulta mes sr. Partal, els que traicionan un pais, ens enganyen en certa manera ens roben per la mala administració etc etc……..o elS que nomes els podem dir que son unc cabrons , uns malt parits….ja que no tenim els mitjans per poder fer d’altre manera………….qUI INSULTA MES?????

JOAQUIM CARDONA
JOAQUIM CARDONA
27.01.2023  ·  12:02

Com a introducció 3 llibres: 1r Paul Preston: El gran manipulador. La mentira cotidiana de Franco. Debate. 2022. 2n Antoni Simon Tarrés: La unitat d’Espanya com a valor polític. Una arqueologia intel·lectual. Editorial Afers. 2022. 3r Obra col·lectiva: Política de defensa i estat propi. Editorial Base. 2017.
Del primer llibre he après que més enllà de les capacitats del dictador que el llibre ens il·lustra, també m’ha fet comprensiu que hi ha una cultura política comuna conservadora i colonial, a dins i fora, que li va permetre sobreviure 40 anys i ser torturat fins a la mort perquè res no canviés. Hi es van adaptar per evitar que res canvies quan no podien ocultar la seva mort.
El segon és un retrat psicològic de gent autoritària que ha creat un concepte de nació per un tipus d’Estat que s’expressa en el valor de la Unitat d’Espanya com a un valor, d’entrada-si la realitat no s’imposa a pesar dels seus esforços-, inamovible.
El tercer ens parla d’una política pública pròpia dissenyada i aplicada pel propi país en benefici del propi país, tot i els condicionants externs i interns.
Pregunta:Perquè en el primer pressupost d’un President d’ERC des de la fi de la Generalitat Republicana espanyola, amb coalició amb un altra partit, a punt de ser presentat per ser aprovat, es trenca la coalició i es surt del govern? Volien imposar modificacions al elaborat conjuntament? Quina ha estat l’actitud? aprovar-los sense esmena o voler-los esmenar?
Pregunta: Qui pagarà aquestes tres grans infraestructures públiques que proposa el cap de l’oposició? l’Executiu de Madrid, l’Executiu de Barcelona? Serà mixt? Si és mixt, l’Estat complirà o farà con és tradicional? Si és un crèdit ordinari amb vinculació a futurs, segurament condicionarà la política social de la Generalitat? Perquè ho exigeix ara, i en bloc, com un tot o res, el Cap de l’oposició? Potser que ho faci perquè en la seva perspectiva de política pública la realitat del país és regional espanyola i es pot complementar amb polítiques públiques que vinguin directament de l’Executiu de Madrid? És dolent pel PSC que ERC aprovi uns pressupostos socials? Serien ells més irrellevants pels seus votants i afavoriria a ERC? Si els pressupostos han de ser del Psc, com és que el seu líder és cap de l’oposició i no és president? No han de cedir també, pel bé del país? o parlen d’un altre país?
Pregunta: Si el President accepta totes les demandes que li planteja el Cap de l’oposició, els pressupostos s’aprovaran? Si el President de la Generalitat trenca les negociacions, no ens trobarem en la mateixa situació d’hostilitat per aprovar partida per partida? Realment penseu que el President no assumeix el pes del País? de la Presidència? Voleu que és frívol o inconscient? Voleu dir que no sap qui és el President Macià? o el President Companys? o el President Irla? o el President Tarradellas? De no en sap res de tota la història de govern d’ERC? Del què és la repressió política que ERC a patit durant molts anys, també, amb exili, presó i afusellament de militants?, de resistència política interior i exterior, de picar pedra mantenint-se en els principis democràtics republicans fins arribar on és avui, al cap de la Presidència de la Generalitat? I que havia de ser el candidat a la Presidència, no pas perquè li tocava sinó com a resultat de la repressió política desmesurada, de qui no sap fer altra cosa, perquè el seu marc mental és el què és (llibre 2n esmentat)?

Pere Guarch
Pere Guarch
27.01.2023  ·  12:05

La pitjor humiliació (i la pitjor derrota política) és que t’obliguin a dissoldre el govern i a convocar eleccions anticipades. Des de la superioritat moral es pot criticar tot.

Gaspar Coll
Gaspar Coll
27.01.2023  ·  12:17

Per a mi les desqualificacions de caire personal desqualifiquen qui les fa. Jo, a les xarxes, no participo mai en aquest tipus de desqualificacions o insults a persones, encara que pugui estar d’acord amb el rerefons de la crítica. El món ja va prou tribulat perquè l’empitjorem encara més entre tots.
Anant al contingut de l’editorial, haig de dir que actualment em costa molt “sentir” la Presidència en l’actual President de la Generalitat; és el primer cop que em passa des de la restauració de la institució, independentment de si he votat un o altre president, i no em fa feliç.

Francesc Josep Robert
Francesc Josep Robert
27.01.2023  ·  13:04

Que un país com el nostre, espoliat amb 20.000 milions d’euros cada any des de fa dècades, reprimit, represaliat, empresonat i multat amb molts milions d’euros, hagi de veure a més a la completa submissió de la Generalitat actual, el seu govern i presidència, a mans dels col·laboracionistes i unionistes, és impossible d’entendre.

Rafael Benavent
Rafael Benavent
27.01.2023  ·  13:18

Estimat sr. Director: Celebre les seues observacions a la falta de respecte que fa temps venia observant en alguns opinants. Fins al punt de considerar que no fan ningun favor a la crítica ni al bon gust de la majoria dels lectors. Com tampoc a l’estil i tarannà sempre respectuós en la forma i el contingut de cada Editorial i de tots els periodistes de Vilaweb en general que, dit de passada, ens honorem i congratulem de ser-ne part constitutiva en quant fidels seguidors. Sense menysprear ningun altre mitjà informatiu, el cert és que el llistó de dignitat i cobertura dels nostres estimats PPCC l’heu situat ben alt. No de bades, com aquesta autocrítica avala, cada dia ens sentim més identificats. Són valors pels que cal seguir apostant en el futur. Enhorabona!

Juan Martin ALEGRIA
Juan Martin ALEGRIA
27.01.2023  ·  13:48

Estimat Sr. director. Per a mi, és un privilegi que vosté siga el guardià dels anells de la moralitat que han de regir el bon comportament dels subscriptors comentaristes de VilaWeb. No seríem res sense la vostra inestimable aportació, contundent i al mateix temps comprensiva, fins i tot empàtica.

En qualsevol cas, si algun dia el tracten, Sr. director, de TALP espanyolista o convergentista o ERCista, o CUPista no tinga el menor dubte que jo, com subscriptor, el defendré.

Amb elegància i respecte.

Francesc Gilaberte
Francesc Gilaberte
27.01.2023  ·  14:13

Pensava fer el meu comentari, però en Víctor Torguet, 9:34, expressa perfectament la meva opinió.
I srs. de VW, molts ho advertiem els anys 2018/19.
Salut, força i respecte !!*!!

Marcela Ulloa
Marcela Ulloa
27.01.2023  ·  15:10

Un parell de pensaments després de llegir l’editorial:

1) La immensa majoria de mitjans són informativament pura propaganda ideològica. Són altaveus d’altres interessos que no tenen res a veure amb el periodisme. Tertúlies on persones escollides en funció d’una quota, opinen sense cap mena de fonament avui de la guerra d’Ucraina, demà de la vaga de metges i demà passat de la inflació. Els nous gestors de TV3/CatRàdio fins i tot van ser escollits fa no gaire amb el projecte de “despolititzar la CCMA i enfocar-la cap a l’entreteniment”. Tota una declaració d’intencions que estan complint amb escreix – i també amb censura: tot el meu suport per en Manel Vidal – i que encaixa en el nivell de país cap a on ens volen portar. En tot aquest desert, VW és clarament una excepció. Felicitats a tot l’equip i col.laboradors, vosaltres us guanyeu cada dia el meu respecte.

2) Sóc optimista que algun dia ho tornarem a fer i que algun dia serem independents. Tanmateix, encara que la institució transcendeixi la persona, aquesta també pot fer molt de mal a la institució. No sé com els historiadors descriuran d’aquí 100 anys l’etapa que estem vivint actualment. Jo crec que amb perspectiva serà jutjat com un període de decadència, una oportunitat perduda. I, ara ja ho podem dir, aquest serà el llegat del president actual (recordo, el del 52%). Perquè un MHP com P. Maragall, vist en perspectiva, era innegablement molt més d’Esquerres, més Republicà i més Catalanista que l’actual. Un Pasqual Maragall ara no tindria lloc al PSC perqué aquest partit s’ha venut l’ànima … però aquest viatge també l’ha fet ERC.

3) Respecte al PS2: VW i especialment els teus editorials, Vicent, ha aconseguit esdevenir un lloc de reflexió on molta gent escriu amb respecte cap als altres lectors i també cap a la llengua (es nota que, cadascú a la seva manera, maldem per cuidar-la). Jo n’aprenc molt llegint els comentaris, ho faig sovint. Nosaltres, els lectors/suscriptors, volem conservar això. Confieu doncs una mica en nosaltres que sabrem discutir el fons i també protegirem les formes. Tanmateix, si no ens en sortim i el volum de grolleries (sempre vindran d uns pocs) no permeten la reflexió, jo també confio plenament en vosaltres que sabreu separar el gra de la palla sense faltar al criteri periodístic i sense malmetre la pluralitat d’opinions.

Francesc Navarro
Francesc Navarro
27.01.2023  ·  15:33

Totalment d’acord amb en Vicenç pel que fa al respecte i l’elegància -si es té- en els comentaris.
Pel que fa a la Presidència de la Generalitat, és lamentable el paperot que estan fent els d’ERC però, algú s’esperava una altra cosa d’un partit que ja va propiciar dos tripartits? Algú recorda la trista figura de’n Montilla?
Això del PSC-PSOE no té nom…

Carles Farre
Carles Farre
27.01.2023  ·  15:39

Sobre la PS2: Celebró Vicent que encaixis bé les “durisimes crítiques”, no ets l’únic, jo no et crítico per les teves editorials polítiques, si no per l’escandalós biax informatiu sobre “els vaccins” en tots els aspectes, i amb la guerra Ucraïna-Rússia, i moltes vegades m’aguanto per no “molestar” als subscriptors més sensibles, aquest biaix que te una evident component “educativa”, per dir-ne d’alguna forma, a mi em subleva especialment, es el teu diari, i pots fer el que vulguis, però ja conec bastanta gent que s’ha donat de baixa per aquest motiu, o sia que si et molesten gent com jo per exemple, no t’hauràs de preocupar gaire temps,
a les hores ja quedaran menys gladiadors per donar espectacle… a canvi et quedaran més admiradors.. al cap i a la fi, no és això el que busquen tots els “influencers”?

Jose Javier Colina
Jose Javier Colina
27.01.2023  ·  15:47

respecte,alwais respecte

jaume vall
jaume vall
27.01.2023  ·  15:54

No cal que afegeixi gaire més.
Entre el contingut de l’editorial, i els comentaris de Carme Escribano, Pep Agulló, Antoni Roca, i Ferran Ribó, ja s’ha dit el que jo opinava. Em faig meves les idees expressades.

Antoni Bardera
Antoni Bardera
27.01.2023  ·  16:12

Sra. Núria Coma, enhorabona pel vostre comentari (08:51) perquè jo no ho sabria pas explicar millor.

Sr. Lluís Molist (12:00), estic totalment d’acord amb vós. No sóc persona que tendeixi a l’insult quan faig comentaris escrits, però d’acord amb la Sra. Coma, crec que cal respectar que hi hagi persones que necessitin treure la seva frustració d’aquesta manera. I com diu ella mateixa i altres comentaristes, les ànimes sensibles sempre es poden saltar els comentaris que els resultin ofensius.

teresa labourdette
teresa labourdette
27.01.2023  ·  16:25

Sí, plenament d’acord amb el comentari de Víctor Torguet-9h34.

ramon Feixas
ramon Feixas
27.01.2023  ·  17:42

Quan els del PP es passen de la ratlla contra el PSOE en les seves postes en escena, mai cap d’ells dubta de que si l’afer és derrotar als catalans, tots hi seran. En el partidisme català , no hi ha massa sinceritat en les en les envestides partidistes, que posa en dubta que tothom hi sigui un cop deixada la posada en escena, tothom i serà. Tenint en compte que els espanyols van perfectament units a l’hora de reprimir, no ajuda gaire veure com independentistes tracten d’enemic independentista? I el fet de que Catalunya sigui la part espoliada i reprimida, hauria de fer créixer més esperit comú. Tos sabem que en el moment que el monopoli de la violència oi l’espoli no sigui decisiu, Catalunya s’alliberarà. Malament si, arribat al moment. tortes les ferides entre independentistes sagnen. Especialment havent condemnes de presó i exilis. Pels espanyols “lo más sagrado es la unidad”. Si cal copiar una mica d’ells amb seny ( de collita pròpia) per salvar la dignitat, tot que cal que res sigui sagrat.
Jo no sé si és bo o no aprovar aquests pressupostos. Si impedeix la bona marxa del procés independentista. Ves a saber.
Jo no sé si menysprear uns pressupostos que ens diuen que són els més generosos per Catalunya ( no ho sé )afecta en positiu o en negatiu al procés republicà, que confiem que a pesar de tantes menes de viu rus que l’aclivellen per totes bandes
Crec que els esforços j haurien d’estar centres en trobar el viaranys en l’objectiu principal de tots els catalans honrats: La independència. I si cal copiar la part virtuosa de la seva unidad, amb finalitat alliberadores, per què no? Substituint batalletes partidistes

Joan Andreu Juan
Joan Andreu Juan
27.01.2023  ·  17:51

Estimat director, em passa el mateiz que a tu, me fereixen els comentaris malsonants.
Per favor, mantinguem tothom un cert nivell d’elegància. Vilaweb no és Twitter.
Salut!

Josep Ramon Noy
Josep Ramon Noy
27.01.2023  ·  18:09

Aquest retrocés sistemàtic de ERC a tots els fronts, renunciant fins i tot a la dignitat del President, és molt decebedor i ens fa retrocedir a força anys enrera. Molt cert el que deia el president Maragall; tots els presidents ho han experimentat, fins i tot el president Montilla. Però el president Aragonès sembla insensible a aquest fenomen de transcendència i dignitat del despatx presidencial.

Totalment d’acord amb el PS2. Insultar és imperdonable i a més inútil. L’escridassada a Oriol Junqueras el passat dia 19 em va ferir i molestar. Mai dels mais se m’acudiria insultar a una persona, d’entrada companya de lluita, que a més ha estat a la presó 3 anys per combatre pel mateix que lluito jo. Puc dir-li, i li dic públicament, que s’ha equivocat greument seguint una estratègia que considero completament equivocada i molt perjudicial per a la nostra causa. Però d’aqui a l’insult i la vexació i ha un gran abim! Mai hem de imitar les formes i procediments de l’enemic!

Josep Castellsagué
Josep Castellsagué
27.01.2023  ·  19:47

Amb tot el respecte:
Pere Aragonès, el Indigne

Josep Soler
Josep Soler
27.01.2023  ·  20:28

Sobre el PS2 nomes afegir, que a desgrat que les coses s’han de dir i es poden dir, sense insultar barroerament a ningu, tambe es cert (i la part primera de la editorial ho certifica) que s’han donat i es donen moltes situations, que amb l’insult directe ni s’arriba a fer la pau, d’acord al mareixement que tenen determinats politics, periodistes i tertulians, que amb total impunitat, si que falten al respecte i a la consideracio de bona oart del public.
Sobre el primer apunt, que crec que es el principal que ens ocups avui, diguem que el comportament de l’actual President de la Generalitat, no ha d’estranyar a ningu, vista la trajectoria (I en definitiva els resultats) d’ell mateix i del partit que li dona suport.
Nomes tenint en compte (obviant tot el demès) que aquest ha estag un Govern que ha disposat d’una majoria per gobernar, amb absoluta comoditat, bo i abusant d’una prepotencia increible, al fina a assolit de quedar en una onnecesaria i ridicula minoria.
A partir d’aqui, creure que el partit que va guanyar les eleccions, donarà suport als presupostos d’aquest actual Govern en les condicions en que es troba, crec que es per fer-so mirar a fons.

PERE AMETLLER
PERE AMETLLER
27.01.2023  ·  20:30

Jo diria, Josep Castellsagué, que més que indigne és molt petit, petit en tot. És la mediocritat institucionalitzada, com tots els que l’envolten. En això tots els membres del govern, i la majoria de parlamentaris, no desentonen gens i són d’una coherència i conjunció esgarrifant.

Oriol Padrosa
Oriol Padrosa
27.01.2023  ·  23:48

Jo em preguto, si cap subscriptor d’aquest diari ha votat o entén a ER.
Perque l’ha votada molta gent, eh!
Jo, ja no voto mes en aquest circ, m’han perdut, els uns i els altres.
No.se.. Esperem a veure que passa, poder serà cuan pitjor, millor.

Marià Armengol
Marià Armengol
28.01.2023  ·  00:11

M’abstinc de comentar res referent al Molt Excel.lentíssim i Honorabilissim President, avui em referiré a ell així, no vull ser condemnat a la foguera de Vilaweb per tractar-lo de manera poc deferent. (Tot i que penso que no s’ho mereix… Puc dir-ho, això?)
Referent al PS2: Potser equivocadament parteixo d’unes premises errònies:
1.- Les paraules signifiquen exactament el que diuen.
2.- Si l’opinió d’algú mena a un qualificatiu PRECÍS i EXACTE d’una mena de comportament, es lícit utilitzar la paraula adient.
3.- Estem en un espai d’opinió obert, on cadascú, com s’aprecía, es lliure de sentir-se proper amb uns comentaris o amb d’altres.
4.- S’agraeix a Vilaweb i al sr. Partal en particular el ‘fair play’ entomant aquestes crítiques.
No tothom coincidim en veure les coses de la mateixa manera, i una visió (en la meva opinió) excessiment ‘oficialista’ en diversos assumptes: OTAN, Guerra d’Ucraïna, Covid, vaccins, tracte a ER, fà que no tots estiguem sempre d’acord amb tots els editorials. (a mí em sembla lògic… o potser tots hauríem de coincidir, per anar bé)
Gràcies per la condescendència mostrada.
5.- Sr. Carles Farre, aplaudeixo especialment els seus comentaris. Persones que es questionin la realitat oficial ens ajuden a pensar. Moltes gràcies.
6.- Si estic equivocat en tot o en molt, disculpeu.
My fault!.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes