El PP demana que no es retransmeti en directe el judici pels ordinadors de Bárcenas

  • Considera que no hi ha interès social que justifiqui l'emissió i acusa el Gabinet de Comunicació del TSJ de buscar un 'judici mediàtic'

VilaWeb
Europa Press
03.06.2019 - 16:40
Actualització: 03.06.2019 - 16:41

La defensa del Partit Popular ha registrat un escrit davant el Jutjat d’Instrucció número 31 de Madrid per a sol·licitar que no es retransmeti en directe el judici per la destrucció dels ordinadors de qui va ser el seu tresorer Luis Bárcenas, previst a partir del pròxim 14 de juny, perquè entén que no hi ha raons ‘d’interès social’ o ‘transparència del procés’ que poguessin justificar tal mesura.

El Gabinet de Comunicació del Tribunal Superior de Justícia de Madrid (TSJM) havia sol·licitat l’emissió de les sessions d’aquest judici ‘en honor de la transparència judicial’ i donat ‘l’interès social’ del procediment en el qual el PP, la seva tresorera Carmen Navarro, l’informàtic José Manuel Moreno i l’advocat de la formació Alberto Durán s’assenten en la banqueta per la destrucció ‘a consciència’ dels ordinadors que Bárcenas usava en la seu del partit.

El PP considera per contra que ‘la verdadera motivació que pareix subjaure a la petició del Gabinet de Comunicació del TSJM és la realització d’un judici mediàtic que ocasionaria l’escarni públic dels acusats’ i que ‘intensificaria la pena de banqueta a la qual porten sotmesos des de la seva imputació en la present causa’, raó per la qual sol·licita al jutge que s’oposi.

En concret, afirma que l’emissió ‘vulnera els drets a la intimitat, a la pròpia imatge i a l’honor’ del Partit Popular ‘i molt especialment del seu representant especialment designat així com de la resta d’intervinents, que no són polítics ni personatges públics, sinó persones anònimes que desitgen conservar el seu anonimat’.

Assegura que a més, ‘posa en risc el bon funcionament de l’Administració de Justícia i el correcte desenvolupament del procés, pel component intimidatori inherent a la presència de mitjans audiovisuals en la sala que estan retransmetent el judici en directe’ i ‘podria fins i tot arribar a afectar el dret a la presumpció d’innocència dels acusats’ perquè es generaria un ‘judici paral·lel’ en els mitjans de comunicació i en la societat.

Per a la defensa del PP, n’hi ha prou amb la presència de periodistes en la sala del judici per a garantir el dret a la informació, doncs ‘no necessiten la utilització de mitjans audiovisuals per a proporcionar una informació veraç a la ciutadania’.

En tot cas, sol·licita al jutge que si decideix autoritzar l’emissió de les sessions del judici oral, s’adopten mesures tendents a evitar la identificació dels acusats, testimonis, pèrits i altres intervinents, amb plans des de darrere o edició per a fer irrecognoscibles els rostres, ‘especialment, del representant especialment designat del Partit Popular que serà un advocat extern aliè al partit’.

Testifiquen Bárcenas i Cospedal

Les defenses de Moreno i Navarro han presentat escrits en la mateixa línia. En el cas de la tresorera, incideix que ‘no és Bárcenas a qui les acusacions populars sotmeten a pena de banqueta’ ni es tracta de l’enjudiciament ‘de cap persona que hagi exercit càrrec públic electe o institucional’.

‘El que conscientment s’omet en la sol·licitud és l’exclusiu interès en la declaració potencialment mediàtica de dos dels testimonis, que sí que han sigut personatges públics’, apunta en relació a Bárcenas i a l’ex-secretària general del PP María Dolores de Cospedal, que estan citats a partir del 20 de juny.

‘Però l’interès en la declaració d’aquestes dues persones no pot emparar el sacrifici dels drets dels acusats ni de la resta dels testimonis i pèrits. Cap dels lletrats partícips en el procés hauria de recolzar el contrari ni tan sols davant la seducció d’un minut de publicitat televisiva’, afegeix la defensa.

Es dóna la circumstància que la fiscalia no acusa en aquest procediment, que se sustenta amb l’acusació exercida conjuntament per Esquerra Unida, Adade i l’Observatori DESC, que no s’oposen a la retransmissió de les sessions del judici oral.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any