El perfeccionisme i aquesta crítica que en fa Puigdemont

  • Trobar el camí recte entre l’estètica i el fonament, entre l’avanç concret que pot solidificar la posició i el retrocés que dissol tot allò que s’ha guanyat amb el Primer d’Octubre no serà fàcil enmig de la pressió negociadora de Madrid

Vicent Partal
01.10.2023 - 21:40
Actualització: 01.10.2023 - 21:59
VilaWeb
Això és una prova de lectura dels articles de Vilaweb amb veu sintètica, que ben aviat serà a disposició dels subscriptors del diari. Subscriviu-vos-hi ací. Si trobeu algun problema, escriviu-nos a suport@vilaweb.cat.

Winston Churchill era un home obsedit pel perfeccionisme. En els seus fabulosos llibres sobre la Segona Guerra Mundial, aquest tema hi surt recurrentment. Ell no hi creia, pensava que l’obsessió per la perfecció feia mal en el dia a dia, una teoria que va consagrar públicament amb aquella frase famosa que fa: “La màxima que diu que res no preval excepte la perfecció l’hauríem d’escriure lletrejant la paraula ‘pa-rà-li-si’…

En relació amb això, ahir el president Puigdemont em va sorprendre molt quan va parlar justament del perfeccionisme, durant el seu discurs en l’acte de commemoració del Primer d’Octubre. I en féu una crítica oberta.

És evident que ahir no tenia un paper fàcil. Ara mateix porta dos barrets al cap, el del Consell de la República i el de Junts, cosa que sembla poc compatible. I barrejar-los com esperava molta gent –fent servir aquest acte per intervenir en el debat sobre la investidura a Madrid– hauria estat simplement suïcida.

Potser per això va optar, em sembla a mi, per fer un discurs inusualment personal, gairebé íntim, molt allunyat de l’expectació periodística del moment i fins i tot un pèl crispat, diria –cansat, si més no. Va advertir contra la divisió interna, com ja ha fet moltes vegades, però també va reclamar que el moviment independentista no s’obsedesca amb un “perfeccionisme que mai no assolirem“.

Aquests deu anys ho hem viscut de ben a prop, això. Tots. Un dels entrebancs fonamentals per a fer efectiva la independència és que tothom la vol perfecta, immaculada i a la seua manera. I això la fa pràcticament impossible. Perquè no pot haver-hi una república catalana que siga alhora liberal i comunista, feminista, catòlica i preservadora de les tradicions, pro-Xina, pro-Rússia, pro-Regne Unit, pro-OTAN i pro-Europa, bilingüe i descatalanitzada, essencialista, garant de les classes populars i globalitzadora, tot al mateix temps.

Però cal dir que és un vell vici del país, també, aquest. Un tret definitori. I això no s’esborra fàcilment. Unamuno, aquella bèstia basca però profundament espanyola, fa dècades que va explicar que als “llevantins” ens perd l’estètica. Com que Franco va intentar, sense èxit, substituir “valencià” per “llevantí” encara avui hi ha gent que es pensa que la cosa anava adreçada a nosaltres, els del sud. Però no. Ve d’una carta a Joan Maragall, i Unamuno es refereix al vell Principat, que deixa passar les oportunitats l’una rere l’altre recaragolant-se en l’estètica.

És cert. Seria bo que fóssem més pràctics i anàssem més de cara a barraca, com un païset normal i corrent més. Però resulta que som com som. I passa, a més, que a voltes ho aconseguim, això de ser perfectes. I ens canvia la vida. O el Primer d’Octubre, precisament, no va ser una obra mestra del perfeccionisme?

Veient l’acte d’ahir, en què les crítiques volaven com espases i la tolerància a l’altre semblava esvair-se, tinc molts dubtes. Aquests sis anys de resistència duríssima contra la repressió espanyola no són de franc i han fet créixer molt, em fa l’efecte, el purisme. Especialment, un purisme mal entès que s’aplica amb entusiasme solament a la baralla de galls, sense mirar preu ni hora. A mi això em preocupa molt relativament, car he après en uns altres processos semblants que al final, quan guanyes, totes les posicions, per més incompatibles que semblen en plena baralla, acaben tenint un sentit en una espècie de disseny general que ha portat a la victòria. I així es conta des del futur. Però constate amb preocupació que som en un moment complicadíssim d’aquest punt de vista, segurament el més difícil de tots els que hem viscut. I no m’agradaria que ningú interpretàs la crítica al perfeccionisme com un prec perquè baixe la pressió. El caramel de la investidura de Pedro Sánchez i els canvis efectius que representa fan que es moga gairebé tothom, i en aquest ambient perdre la perspectiva és un perill real. Per a tothom. I això reclama, per tant, que tothom estiga amatent.

Vénen setmanes, doncs, que seran molt complicades. La pressió per a arribar a un pacte que torne a dur Sánchez a la Moncloa serà sensacional, una cosa mai vista. I les compensacions que pot arribar a posar sobre la taula el tafur del Mississipí poden arribar a fer ballar el cap. De manera que trobar allà al mig el camí recte entre l’estètica i el fonament, entre l’avanç concret que pot solidificar la posició i el retrocés que dissol tot allò que s’ha guanyat amb el Primer d’Octubre no serà, no és fàcil. Menys encara sota la pressió del temps.

Però al capdavall això és fer política, no? Intentar d’arribar a la perfecció per al moviment independentista sense restar alhora paralitzats no és igual que provar de paralitzar el moviment independentista per no haver d’intentar la perfecció, que és allò que teníem fins ara. Però s’hi assembla molt. I, per tant, caldran dades consistents i explicacions honrades que, enmig d’una negociació que es vol secreta, són difícils de donar. O aguantar la pressió.

Si ho voleu, i en qualsevol cas, com a consell sempre podem tornar a Churchill. Perquè també va ser ell qui va dir que la millor manera d’aconseguir la felicitat és passar-se la vida provant d’aconseguir aquesta perfecció que saps que no assoliràs mai.

Traduït: el Primer d’Octubre i la proclamació de la independència no es poden dissoldre en la política espanyola i els seus interessos del moment –ningú no té el dret de fer això. El referèndum del Primer d’Octubre, per tant, no es pot vendre ni bescanviar i el seu mandat no expira ni expirarà mai, ni pot ser substituït per res.

Si això es té clar i es practica, explorar de quina manera, després de sis anys, Espanya siga obligada a canviar i mirar si es pot traure algun profit sensat del seu atzucac sembla que hauria de ser possible. Sempre, però, que els exploradors hi vagen amb els ulls ben oberts, les butxaques resguardades i la convicció clara que amb aquesta gent de ponent sempre val més un passi-ho bé prudent, si arriba el cas. A la llevantina

 

PS1. Ahir els Mossos van retenir al carrer l’editora d’aquest diari, Assumpció Maresma, malgrat haver-se identificat clarament com a periodista. Evidentment, per a nosaltres és un fet gravíssim, però vull remarcar que forma part d’un comportament fanfarró i provocador, que ha augmentat aquests darrers anys i que va buidant l’ànima de la policia de Catalunya.

PS2. Aquest cap de setmana Eslovàquia ha votat en unes eleccions transcendentals per a tots els europeus. Matúš Kostolný, redactor en cap del nostre diari amic Denník N, n’ha escrit aquesta anàlisi que compartim avui amb els lectors de VilaWeb, traduïda al català.

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
ALBERT MAS
ALBERT MAS
01.10.2023  ·  22:25

Més què perfeccionisme, que també, s’ha de ser pràctic, entendre el partit, saber com juga el contrari, tenir una bona tàctica guanyadora, saber motivar a l’equip i més coses. Ah i sobretot quan es creu que tenim el líder de tot això anar a mort amb ell i deixar perfeccionisme i personalisme. D’això encara hem d’aprendre molt

Josep Usó
Josep Usó
01.10.2023  ·  22:29

El moment és difícil, les pressions molt fortes i les forces, són les que són. Només cal recordar que s’ha de mantindre la posició. I el que es done des de l’Altiplà, bo serà. Però no ha d’afectar la posició.

carme vilella
carme vilella
01.10.2023  ·  22:37

El president Puigdemont, segueix en la seva línia de parlar poc de la negociació de la investidura, tot al contrari del que fa esquerra. Que es vagin posant d’acord però que parin d’anar reclamant coses públicament, crec que el discurs que fan actualment no ens va gens be, fan propaganda d’un referèndum que al president Aragonès ja va presentar fa temps i que ningú vol, sols intenten fer-se notar i ara no es el moment. Al menys Puigdemont no es posa medalles i ens convida a pensar quan necessària es, en aquest moment, la unitat i la prudència. El seu no ha set un discurs vistos però si assenyat.

Xavier Clèries
Xavier Clèries
01.10.2023  ·  22:39

Es cerquen polítics que vulguin i puguin fer la independència. Interessats poseu-vos en contacte amb Vilaweb.

Josep Ramon Noy
Josep Ramon Noy
01.10.2023  ·  22:40

Gràies Partal, un cop més . La vostra saviesa política i social ens és molt necessària i oportuna. Sí, és difícil, molt difícil, trobar un equilibri eficaç entre el perfeccionisme i l’eficàcia. Ho sé molt bé per vàries experiències personals. però tampoc és impossible i cal fer-ho perquè és necessari. “Lo mejor es enemigo de lo bueno” diu un aforisme castellà; i sovint és cert. però també ho és que cal evaluar si alló pràctic no és sovint enemic de l’objectiu que és vol. Ho ha dit avui Puigdemont molt clar: el nostre objectiu no és altre que l’Independència, i no podem oblidar-ho en cap moment. Ens caldrà mirada llarga i llúcida i persistència. i podem fer-ho!

Shaudin Melgar
Shaudin Melgar
01.10.2023  ·  22:42

Hi estic d’acord. Gràcies, Vicent!

Jordi Sanahuja
Jordi Sanahuja
01.10.2023  ·  22:47

Un altre cop el discurs de Puigdemont aquest 1O ha sigut impecable: la justa critica a ERC perquè quedi clar que tenim un problema, i dels grossos, però amb una mirada amplia on el poble és qui finalment decideix i no els partits ni Espanya. Reivindicant el referendum del 1O com una fita impressionant però deixant també clar que no es tracte ara mateix d’aixecar la DUI i prou, sinó buscar les condicions perquè això sigui possible si no hi ha una alternativa millor. D’aquí ve que mai podem renunciar a la unitaralitat, ja que és precisament aquesta opció la que pot fer possible un acord amb Espanya sobre un referendum homologat internacionalment.
ERC ha aconseguit enredar a JxC al Parlament de Catalunya per arribar a acords que son un problema més a superar per Puigdemont durant les negociacions. Puigdemont, en bon criteri, no ha fet esment i faria bé en no tenir-ho en consideració en un futur. Qualsevol acord amb ERC és un perill real. Ara mateix només Puigdemont té la serenò, el lideratge i el coneixement necessari en una negociació tant delicada i complexa. Faríem bé tots en ser humils i acceptar que el nostre criteri no tè el mateix valor que el que pugui tenir el seu i, per tant, confiar-hi.
Com diu el Partal, el tret que ens unifica és que cadascú de nosaltres pensem que tenim la millor solució.

Jaume Bonet
Jaume Bonet
01.10.2023  ·  22:53

Diu en Josep Costa ……………
L’1O no és un esperit, és un acte polític i jurídic vinculant.
L’1O no és un fet històric, és un mandat legal vigent i pendent.
L’1O no és substituïble, aplicar-ne el resultat és innegociable.
Compliu amb l’1O o dimitiu.
https://x.com/josepcosta/status/1708376263646203948?s=20

Belén Solé
Belén Solé
01.10.2023  ·  23:01

Catalunya no ha de ser perfecta, ha de ser lliure. Com diu el Llach: “malgrat la boira, cal caminar”.

Jordi Parera
Jordi Parera
01.10.2023  ·  23:02

Hi ha molts independentistes que esperen que fracassi Puigdemont, tant sobrats van d’opcions reals alternatives penso? O en tenen prou amb ideals que no es compliran?

Ventura Mallol
Ventura Mallol
01.10.2023  ·  23:07

Hem d,aprendre que primer som catalans i hem d,anar plegats en aixo … Un cop independents, ja ens barallarem.
El trist es que aixo els catalans no ho sabem fer. Els bascos si i per aixo els va molt millor.
Nosaltres nomes sabem que barallar,nos

Josep Gualló
Josep Gualló
01.10.2023  ·  23:15

Comença fent una pregunta a en Vicent Partal: Assumpció Maresma va ser retinguda i una mica estovada a la Plaça de Frances Macià?

No vull ser vident, el que passa és que vaig assirtir a una manifestació que sortia de la antiga “Presó Model”, pujava per l’Aviguda de Josep Tarradellas, fins a la plaça de’n Francesc Macià i se gia per la Diagonal fins a la Plaça del Llapis, ara en diuen “Jardinets de Gràcia per ajuntar-se amb un altre braç que proedia de la plaça Catalunya.

Al passar per la plaça de francesc Macià es va produir un moviment soptat per part dels “Mossos”, em va costar atansar-me al lloc del fets perquè el mossos impedien que en’s acostessim.

Em vaig atençar sense entrar en el radi d’acció de les seves porres. A terra hi havia una senyora de qui no es podia veure la cara i unes noies, no mosses que l’assitien, no crc de cap manera que l’assitis una policia que sols sap pegar.

No he comentat l’editorial. No faltaran Comentaris.

Ja hé omplert prou espai.

Sols dic que relacionar a Winston Churchill, (premi Nobel de literatura) del seu moment, amb el MHP Puigdemón d’ara, em sembla molt oportú.

m

Jaume Riu
Jaume Riu
01.10.2023  ·  23:20

LA INDEPENDÈNCIA PERFECTA POTSER TAMPOC M’AGRADA
Em sembla que conec l’estat de silenci forçat que pateix el president Puigdemont ara mateix perquè, salvant les distàncies, jo també l’he patit personalment en algunes etapes de la meva vida professional i pública.
Des de la jubilació professional i sense servituds de partit polític o d’entitat pública, jo puc dir ara el que penso i ho faig sense reserves, però ell des de l’exili i en l’episodi d’una -diguem-ne- negociació amb objectius històrics, es veu obligat a no donar pistes.
Puigdemont ahir en directe a la pantalla de la Plaça de Catalunya, no podia fer el gran discurs del 5 de setembre en persona a l’hotel de Bussel·les,
Ara s’ímposa doncs el silenci estratègic, i es nota.
La intervenció de Carles Puigdemont em va fer pensar que ser polit i aplicat per millorar, no és el millor, perquè ara es tracta de fer la revolució per canviar els fonaments.
Diu Partal que Winston Churchill era un home obsedit pel perfeccionisme i no em fa estrany, perquè era del país que van inventar el futbol, i els anglesos mantenen la idea que un partit perfecte és el d’un resultat de 0 – 0, perquè no hi ha hagut imperfeccions.
El futbol perfecte doncs, no m’agrada.
En el sentit més pejoratiu de la perfecció, la independència perfecta potser tampoc m’agrada.

Joan Benet
Joan Benet
01.10.2023  ·  23:41

Ara mateix, l’independentisme no aixeca un gat per la cua. Estem dividits, emprenyats, irritables, desconfiem de qualsevol que no pensa igual com si algú pogués estar mai en possessió de la veritat absoluta; i en aquestes condicions atraure partidaris és molt difícil. Mai hi ha hagut tants independentistes mobilitzats com quan hi havia moral de victòria i participar resultava alegre i estimulant.
Ara bé, també va caure el Mur de Berlín per una carambola i es va trobar Ceaucescu amb una protesta que el va dur a la mort quan esperava un acte d’exaltacio del règim.
Així que confiem. Amb menys vots que mai, tenim més poder que mai.
El destí també té sentit de l’humor.

Melitó Camprubí
Melitó Camprubí
02.10.2023  ·  00:07

No és fàcil fer encaixar totes les peces d’un trencaclosques. Menys encara si no tens totes les peces a l’abast
El President exiliat Puigdemont medeix bastant bé els seus discursos per obrir camins i no alçar més parets d’incompresió. En tenim de sobres.
D’ell deprendrà que hi hagi pacte d’investidura o no.
Que el pacte agradi als sectors que viuen en el “loop” del que podia ser i no va ser, ja serà una altra cosa.
Churchill era un polític amb un ego com una casa de pagés però va saber quan s’havia de comportar com un estadista.

Jordi Buïl
Jordi Buïl
02.10.2023  ·  00:35

M’alegro que els comentaris, fins al meu, siguin tan positius.
Enhorabona!
Només afegir que, a diferèmcia de com en Partal ha vist el president Puigdemont, jo no l’hi he vist gens, de cansat.

JOSE MANUEL PARRA
JOSE MANUEL PARRA
02.10.2023  ·  02:44

Estan disposats a tornar-ho a fer!. Tots els independentistes – ells també d’acord amb la definició que de l’estupidesa fa en Cipolla (sisplau, llegiu el llibre o consulteu el resum a la viquipèdia)- ho tornarem a patir. Aprendre de més de 300 anys d’història pot no resultar ni fàcil ni possible per a la que és, en aquests moments, hipotètica majoria independentista. Però la història recent, emocionalment viscuda, pot fer possible el «miracle» de conjuminar el seny i la rauxa per reactivar el projecte de revolució (d’alliberament nacional) catalana. Em sembla oportú avui reproduir (en l’original anglès per allò d’evitar el traduttore-traditore) l’inici i el final d’un blog premonitori escrit entre les conferències de Mas i Junqueras. M’estalvio així, i deixo al lector, l’oportuna reflexió i judici sobre els continuats i miserables articles i intervencions polítiques rellevants adreçades contra uns genèrics « post-convergents», i a les que ara no s’escau concedir ni l’oblit ni el perdó.
http://independence.barcelonas.com/erc-oriol-junqueras-wrong/#sthash.D6KfGRed.dpbs
Published December 27, 2014 by Simon Harris (ara no accessible)
Why Are ERC and Oriol Junqueras Wrong? – Catalonia Is Not Spain
This article explains why I think ERC and Oriol Junqueras were wrong to reject Artur Mas’s original route map for Catalan independence proposal. It probably won’t make me any friends but is a reflection of my own frustration at the lack of agreement that has lasted nearly a month now and also blogging these ideas as they are happening will serve as useful notes when I come to write the process up with the benefit of hindsight.
I would like to stress that these ideas are certainly not written in stone and I would be happy to modify my position if anyone can enlighten me as to how Esquerra’s approach can be beneficial to the process. The priority should definitely be working out how we can take the next step towards independence firmly and confidently.
Before such an important step, it’s not actually good enough to blindly say that an agreement will be reached. The nature of the agreement is also crucial in order to ensure that the elections give the democratic mandate necessary to start the construction of the new Republic of Catalonia.
For this reason, the more I think about ERC and Oriol Junqueras’ strange behaviour over the last few weeks, the less sense it makes. Whatever you think about Artur Mas, CiU and the single list, the effect of Junqueras confrontational attitude has only served to block the Catalan independence process.
……
However unpopular he might end up being, Artur Mas would be well-advised not to call elections unless all the agreements are rock solid and at the moment, there are few signs of this happening. That is why ERC and Junqueras were mistaken in making a direct challenge for control of the process. All of a sudden independence for Catalonia became a million times more difficult. We may well be regretting this moment for centuries to come.

Salvador Molins
Salvador Molins
02.10.2023  ·  05:19

Al meu entendre, aquest Primer d’Octubre de 2023, el MHP Puigdemont ha parlat molt bé i ha mostrat lleialtat, clarividència, convenciment i esperança, però hi ha hagut un altre personatge que ha esdevingut més rellevant a efectes de la República Catalana Independent que vam decidir, em refereixo a l’actual Presidenta de l’ANC, Dolors Feliu, que ens ha posat data i hora al nou embat que molt aviat hem de fer, preparem-nos!
Com digué Xirinacs “la Independència no és demana, es pren”
Disposem-nos atacar de nou el cim!
Mai no estarem perfectament preparats.
Posem-nos-hi, que és el que està fent i al que ens crida i ànima la Dolors Feliu, des de i amb l’ANC.

Marcel Barbosa
Marcel Barbosa
02.10.2023  ·  05:22

Editorial i discurs buits, i no es moment per mirar-mos-ho des de la tanca. Molt encertades les paraules de la sra. Feliu, tant a Urquinaona com a Catalunya. O prenem els carrers o rendició per unes dècades.

josep soler
josep soler
02.10.2023  ·  07:37

Som independentistes no pas perfeccionistes.

Si el MHP diu això ara per a la falsa esquerra burocràtica autonomista i la que es fa dir antisistema, fa tard Sr President, aquests ja ens han demostrat la seva falsedat i discapacitat.
Aviat només els votaran els 10 milers de càrrecs polítics que tenen amorrats a les menjadores, ningú més.

El que ha de tenir en consideració el MHP, som els 700.000 que no hem anat a votar. Curiosament som els que no ens creurem mai més en la vida, cap negociació amb el Règim. I no pas per IMPERFECTA, sinó per INÚTIL per evitar L’EXTINCIÓ com a minoria ètnica.

Jordi Masachs
Jordi Masachs
02.10.2023  ·  07:39

Estaria bé saber quina República imperfecte proposen. Quin model de futur. De moment, predominen l’egoisme partidista, la mediocritat institucional i la corrupció sistèmica, que tan critiquem.

Josep Grifoll
Josep Grifoll
02.10.2023  ·  07:47

El doble o triple barret de Puigdemont és un handicap. Mai no saps si parla per Junts (partit), com a eurodiputat o com a president del Consell de la República (un òrgan que no ha respòs a les expectatives creades). Penso que és un error dir que la independència passa per la mobilització de la ciutadania (ja hi va ser i l’impacte el coneixem). Ara són els actors polítics els que hauran de fer el pas. Sense aquest moviment la mobilització no vindrà.

Annamanu Ràfols
Annamanu Ràfols
02.10.2023  ·  07:54

Subscric els comentaris de Marcel Barbosa 05:22 de Josep Soler 07:37.
Això es el que hi ha
https://www.youtube.com/watch?v=ERasqBiZrZw

Agustí Delgado
Agustí Delgado
02.10.2023  ·  08:36

Molt interessant el tema del perfeccionisme. Una cosa és intentar fer bé les coses i acceptar humilment (i amb humor) el que bonament hem estat capaços de fer, i una altra ben diferent és caure en el pessimisme perquè el resultat mai se sembla a la perfecció -imaginada- dels ideals.
El savi hindú Krishnamurti deia -per a mi va ser sorprenent sentir-ho, havent estat educat en el perfeccionisme dels ideals- que els hipòcrites més grans del món són els idealistes, perquè s’enceguen tant en els seus ideals que això no els permet veure la realitat, i són capaços finalment -sense adonar-se’n- de fer el contrari d’allò que tant estimen.
Només cal pensar en algun partit que mai accepta els pactes perquè no se semblen prou a allò que consideren perfecte.

jordi Rovira
jordi Rovira
02.10.2023  ·  08:41

Amb el perfeccionisme passa quelcom que sembla comprensible si tenim en compte que som una nació, però no som un estat. No cal pas fer gaire revisionisme per estar d’acord que un poble que ha patit això de les diferents formes d’estat de les Espanyes, tingui una certa mania al respecte, i que expressi molta dosi de cautela i distanciament. La qüestió té molt fons, ja que, sent el poble més pràctic entre els ibèrics alhora de portar a terme les nostres empreses, el contrast és immens. Ens guanyem la vida des de la practicitat més absoluta i la gran resiliència que suposa des de la desfeta i el fracàs; retornar-hi. Però en aquest apartat polític, delimitar un marc constituent, i arribar a l’acord ens resulta difícil. Una volta més celebro el discurs del President, i de nou constato per comparació el nivell del nostre discurs posant-lo al costat del de la investidura del senyor Núñez Feijóo. I sí, l’execució de l’1-O va ser impecable, així com tots els fets anteriors i posteriors. Tant que sense cap voluntat de ser triomfalista, sí entenc ara, com entenia llavors, que el problema no som pas els catalans. En canvi, hem de pensar en el nostre punt feble. Hi hem de pensar ara que ve aquest moment transcendental, i per un demà on tornarà a passar que Espanya no sabrà estar a l’alçada. Un punt feble que rau en l’excés de practicitat curtplacista. Una situació obligada, però sobre la que hem d’aprendre a construir un altre discurs. De tal forma, que reconeixent el caràcter especial del President Puigdemont (al meu entendre la figura sobre la que ha de recaure “l’efecte Tarradellas”), he de poder donar raó de ser al President Aragonès. I si cal, a un president que no sigui del nostre grat. En la governabilitat passa quelcom semblant que amb el nostre dia a dia: les coses ja cauen pel seu propi pes. I el pes de l’1-O dóna per ser festa nacional amb tota l’oficialitat deguda.

Pep Agulló
Pep Agulló
02.10.2023  ·  08:49

PERFECCIÓ vs POLÍTICA

L’u d’octubre va ser una victòria. La perfecció és una altra cosa. La perfecció com la utopia, que no deixen d’estar relacionades, hem de tendir a cercar-les, però compte en no voler arribar-hi mai, perquè entraríem en un panorama inhumà i ens destruiria… La perfecció, en sentit estricte, és un terme metafísic…

Per tant, voler mesurar amb la vara de la perfecció un procés històric com és la independència, és absurd i perillós.

Al fil de l’1-O s’hi ha interposat, inoportunament o no, la investidura de Pedro Sánchez i s’ha de saber veure la tàctica conjuntural amb l’estratègia de l’1-O no com dos fets incompatibles, i això no és gens fàcil per la confusió política, fruit de maniobres partidistes però també fruit del purisme d’una via immaculada a la independència.

La ciutadania està escamada, ressentida, etc… i veu traïció a cada volta de la política independentista. Busca un heroi o heroïna, o una llista cívica impol·luta, i el perill del culte a la personalitat també n’és una altra conseqüència…

He vist personatges independentistes, sense partit, que jo tinc per referents en el meu bassal ideològic, dels que ara discrepo…

He vist els que estan en contra de l’amnistia que ho justifiquen identificant-la amb un perdó, com si fos un indult…

N’he vist altres, que estan també en contra, que ho justifiquen com un emblanquiment de l’Estat…

He vist combatents compromesos que fan de l’amnistia, autodeterminació, independència… paraules buides, només per recollir adhesions. Fem la independència, diuen. Fem, no pas lluitem per a la independència…

He vist qui compara l’oportunisme autonòmic d’en Junqueras, amb el vol d’estadista de Puigdemont en la seva continuïtat de l’1-O…

He vist, personatges molt destacats que resten recollits en un silenci estrany…

Temps de confusió…

J. Manel Parcerisa
J. Manel Parcerisa
02.10.2023  ·  08:59

Amic Partal. Us felicito perquè heu aconseguit que aquest mitjà de comunicació tingui un òptim nivell de qualitat, cosa força infreqüent en el nostre país i menys en el veí.
També felicito, pel mateix fet, als comentaristes que expressen les vostres opinions aquí.
Dit aixo, ull!!! Ull amb els polítics, els nostres polítics en podríem dir.
Els espanyols sempre els han guanyat per la mà. Tenen arguments, ens coneixen. Quin cost pot tenir per les arques espanyoles “convèncer” a un reduït grup de polítics catalans àvids de poder, local, però poder?
Tenim un estadista com mai havíem tingut. Però també és cert que disposem d’una cohort de polítics caducats, embrutats per l’autonomisme obsolet.
Si tots se n’hagueren anat a Waterloo…
Si tinguéssim un govern a l’exili…

Marta Puigmartí
Marta Puigmartí
02.10.2023  ·  09:05

Bon dia.

Penso que és una molt bona editorial, un text molt culte, carregat de raó i molt realista.

“Res no preval excepte la perfecció, que l’hauríem d’escriure lletrejant la paraula ‘pa-rà-li-si’…”, una paràlisi que ens fa feliços, als catalans, perquè perpetuem el que podríem dir que és la nostra raó de ser. I ho dic també com a perfeccionista que sóc, o que l’experiència diu que sóc, perquè l’etiqueta de perfeccionista sempre la posen els altres. Un perfeccionista sempre avança, encara que sigui a poc a poc i, per això mateix, és feliç.

Sincerament, jo no crec que canviï res aquests mesos. I em sap greu que s’acabi la il·lusió de l’exili. El Consell de la República és una eina que podria esdevenir perfecta i en som poc més de cent mil.

Salut,

Marta Puigmartí Lorente

Joan Vila
Joan Vila
02.10.2023  ·  09:09

No heu sentit mai allò d’”espanya mai no compleix els pactes”. Doncs apa!

Víctor Torguet
Víctor Torguet
02.10.2023  ·  09:23

No sé Vicent, de qui parles quan fas referència al perfeccionisme… de l’ANC? Del CdR?
Perquè no veig perfeccionisme per enlloc, a excepció d’aquests dos casos, a on no es veu gens de paràlisi per purisme ni excel·lència (més aviat veig congelació per burocràcia i lluites caïnites).
Perquè si parlem dels polítics fake-indepes (ERC, JUNTS, CUP), el purisme i l’excel·lència son antagònics amb la seva gestió deliberadament perversa, covarda, roina, maldestra i, en general, d’un nivell esfereïdor d’estafador de carreró o venedor de “crece-pelo”.

Malauradament, han estat fins ara els polítics fake-indepes (amb el control de les seves plataformes mediàtiques i amb els seus negocis públic-privats) qui han ostentat el lideratge i la conducció del Procés per un camí de traïdoria i rendició que es pot etiquetar de moltes coses (molt i molt negatives totes) però mai de perfeccionista (si no és en ineficiència calculada i maldat).

No, Vicent, no crec que qui fins ara ens ha guiat hagi tingut el mínim bri de perfeccionisme. Que ara el MHP Puigdemont ho demani perquè, per primer cop, hagin decidit negociar “de debò” és una mostra més de com de malament ens gestionen. Ahir Puigdemont hauria d’haver demanat paciència, confiança (o millor dit: fe) o comprensió per aquesta negociació que porta entre mans, però traduir això a renyar-nos per perfeccionistes… doncs això és el que tenim.

Perquè sí, en ocasions la base, el Poble, n’hem exigida de “perfecció” (que en país de cecs vol dir veure a 2 metres les siluetes). Veient tanta ignomínia ens hem pogut posar un poquet “estupendus” i demanar la lluna. I és aquest nostre “perfeccionisme” de les bases, del Poble, el que els fa molta ràbia als venedors de “crece-pelo”, perquè els deixem al descobert.

No deixem passar 6 anys més d’esterilitat (confonent-ho amb perfeccionisme, quins collons !!!) i canviem l’entrenador i els jugadors, que amb aquesta gent no guanyarem cap partit i seguirem reben derrotes per golejada…

PD: Deixem fer a JUNTS a veure si sap metamorfosar-se de fake-indepe a “pal de paller” de l’Independentisme, re-organitzem-nos, re-fem urgentment el Procés (seguim omplint carrers, actualitzem estratègia, pla i lideratges), bastim una Llista Cívica (o similar) si JUNTS segueix fent figa, fem fora de la Generalitat als actuals traïdors, prenguem el control del País (en la mesura que sigui possible) i aixequem la suspensió de la DUI !!!

Carles Serra
Carles Serra
02.10.2023  ·  09:29

Gràcies Vicent per la teva editorial/opinió.
Sobre això del perfeccionamisme , tot estàn dinant debant de la presó model tot esperant la tertúlia proscrita, mirava i escoltava la gentada que hi havia, sentia els comentaris i exigències i precisament em feia aquesta pregunta, com ens posarem d’acord amb aquest perfil de gent/opinions.
Segurament aquesta realitat fa que després de 300 anys d’ésser esclaus d’aquesta espaÑa franquista i corrupte, encara ho continuem se’n.
Sobre Churchill, segons totes les opinions que he pogut llegir i escoltar, va ésser un gran estratega, però també apreciat Vicent un cínic; cal recordar que va preferir pactar amb Franco i que li lliscava un cullo la reprèssio que va aplicar en els Països Catalans; ja tenim prous mals records els catalans dels Anglesos que prevalen els seus interessos debant dels valors humans i democràtics.
Sobre els gossos, que vols que et digui alçades d’ara Vicent, el drama és que la seva gestió està a les mans de polítics autonomistes i vividors, ja em diràs d’en Bosch, negant que els mossos no es presentaven d’acusació i ja que dir d’aquest mal nascut procedent ICV i ara d’ER en Joan Antoni Elena; és la viva imatge de la realitat d’aquesta secta d’ER.

Joaquim Radresa
Joaquim Radresa
02.10.2023  ·  09:47

Bon día. Com quasi sempre, estic totalment d´acord amb el fons de la editorial, del Sr, Vicent Partal.
En quan a l´actuació dels Mossos, abans dits ” els nostres”, amb la editora, la Sra. Assumpció Maresma , es inconcebible, i més al 2023.

Alfred Mollá
Alfred Mollá
02.10.2023  ·  10:01

El president Puigdemont, el darrer mohicà; qui sap aquesta historia ho entendrà.
La seva homilia d’ahir m’ha fet perdre tota esperança. Costa tant d’admetre que ens enganyen anant i vinguen.

Rosa Pérez
Rosa Pérez
02.10.2023  ·  10:02

Editorial magistral.

Carles Ortiz
Carles Ortiz
02.10.2023  ·  10:08

Substituiu la paraula “perfeccionisme” per la parula “independència” i ja teniu el missatge que vol transmetre en Puigdemnot: “independència que no assolirem mai”

ernest ramos
ernest ramos
02.10.2023  ·  10:19

Es va reclamant un nou referèndum i no es te en compte que cap estat no n’ha permès cap, de referèndum, si no sap que el guanyarà.

El Mossos, sembla que volen tornar a l’època de la Consellera Tura ( o Geli, no recordo de qui depenien ) que no eren Mossos d’Esquadra, eren Gossos de Caça !

Miquel Requena
Miquel Requena
02.10.2023  ·  10:33

Tenia un cap que ens deia “Lo mejor es enemigo de lo bueno”.
Això ens ho he d’aplicar nosaltres.

Salvador Aregall
Salvador Aregall
02.10.2023  ·  10:35

Ahir vaig ser a Òrrius, vaig votar sí a la República i a aixecar la DUI. Per més interrogants i preguntes que ens fem, la resposta era allà, davant una urna. Hi haurà tantes pressions ara per fer president Sánchez, com n’hi hagué l’octubre del 17 per frenar la independència. Si la independència és tan difícil i no hi cap a la “constitución que nos dimos todos”, per què tantes pressions?, per què tanta por?. Després de l’1-O l’estat es va infectar d’una mena d’aluminosi, cada cop està més dèbil. No sé si estem en el moment definitiu, crec que no, probablement hi haurà noves eleccions, però vindran nous moments crítics, un darrera l’altre, i les parets de l’estat finalment cauran perquè, com l’escorpí que pica la granota, la seva musculatura no té cervell que la controli, enderrocarà les podrides columnes del temple -se saltarà les regles més elementals de la democràcia amb la intenció d’esclafar-nos, “la maté porquè era mia”. Però no acabarà malament si sabem aguantar la posició, que té un nom: 1-O.

Pere Ruana
Pere Ruana
02.10.2023  ·  10:35

Molt d’acord amb l’article sr.Partal, només una observació , que ja ningú parla de derogar la llei mordassa que es la que dóna impunitat a les forces del ordre.

ESTHER QUETGLAS
ESTHER QUETGLAS
02.10.2023  ·  10:37

Bona Editorial com sempre senyor Partal, però avui lo del “tafur del Mississipí” ho ha brodat. Es un autèntic triler com aquells de la capsa de cartró i els tres gots que sempre eren a les Rambles i cuanta gent queia en el seu parany, mentres els socis els pispaven en la cartera dels pantalons mentres badaven.

Josep Soler
Josep Soler
02.10.2023  ·  11:39

No puc estar mes d’acord amb el titular del Vicent i en la interpretació que fa del discurs del President Puigdemont.
Unamuno devia estar fins els dallonses d’aquesta estètica Catalana, que avui mes que mai ens situa en unes condicions de gran dificultat, per tal assolir les fites essencials pel nostre futur com a poble.
Fer una descripció ara dels pals a res a les rodes que ens em anat posant nosaltres, per transitar per l’únic camí disponible per arribar a la nostra meta com a país, seria llarguíssim i caldria repartir llenya per a moltes bandes.
Aparquem doncs de moment aquest tema de l’estètica, però de cap manera aparquem l’altre, el mes substancial d’aquesta historia, que ha estat el facilitar el poder (des d’aquí i des d’allà) a una organització que ha tingut com a únic fita, la concentració de poder per tal de construir en regim de monopoli, una gran agencia de col.locació de titulats, funcionaris i gent amb grans dificultat per autogestionar-se.
El mal del romandre dins d’un monopoli d’aquestes característiques , ens ha portat ha patir del que tenim, en aquests moments.
Tinguem esperança, que al darrera d’aquestes negociacions, dutes a terme per tots els que han pagat mes cars aquests darrers sis anys de despropòsits, representin el punt d’inflexió que ens permetrà transitar, en la direcció correcte de la historia.

Aleix Gaus
Aleix Gaus
02.10.2023  ·  12:06

Més que perfectes crec el que ens fa falta unitat estretégica Gràcies per aquesta editorial sempre tant brillant

Jordi M Ribes
Jordi M Ribes
02.10.2023  ·  12:39

Una rere l’altra
No per perfeccionisme sinó per coherència

Carles Matute
Carles Matute
02.10.2023  ·  13:07

Que als catalans sempre ens perd l’estètica és evident. Com també ho és que som mestres en fer i construir coses que, no ens enganyem, a l’hora de la veritat no tenen cap mena d’utilitat pràctica (el 4 de 10 amb folre i manilles, per exemple). Potser que a més de mobilitzacions, que any darrera any ens fan sortir al carrer i comprar samarretes, anem per feina d’una punyetera vegada i les “qüestions estètiques” ja les resoldrem en el seu moment un cop siguem un estat.
Per cert: lo del “tafur del Mississipí” m’ha semblat realment apoteòsic!

Maria Angels Fita
Maria Angels Fita
02.10.2023  ·  13:37

El Sr. Partal i el professor Resina fent pinça per fer-nos pair un acord amb el gobierno que, òbviament, no ens durà a cap independència (però podria ser que ens aplanés el camì – sic!)

No tinc res en contra dels “acords” però…..com podeu estar segurs que Espanya aquest cop ens respectarà ? Badeu que he dit “ens” i no “els”.

En quant al pragmatisme (oposat al perfeccionisme) us heu d’adreçar als Cupaires i super-mega-guais esquerranosos que, des de fa 6 anys, ho estan esguerrant tot en nom de la puresa “intel.lectual” (o potser és millor dir en nom de la estupidesa col.losal).

Jo només demano que en Puigdemont m’expliqui HO-NES-TA-MENT qué vol fer. Crec que, també per ell, s’està acabant el temps de las “jugades mestres”, el lemes criptics “preparem-nos (a qué?), les frases a mitges i les intencions explicades amb silencis.

Lluís Cabot Ardil
Lluís Cabot Ardil
02.10.2023  ·  13:48

Quan el Sr. Puigdemont diu això: Un perfeccionisme que mai assolirem”; totalment d’acord; però, a més, reflecteix una realitat sobre la situació d’ahir i d’avui.
Pel que fa a les preguntes del Sr. Partal: “”O el Primer d’Octubre, precisament, no va ser una obra mestra del perfeccionisme? “”; doncs evidentment que no va ser perfecte; sinó, segons la meva opinió, un NYAP polític.
Aconseguir el perfeccionisme és una utopia; però aquesta (la utopia) sí que la podem aplicar als projectes actuals de l’independentisme català.
Per tant i sempre d’acord amb la meva opinió, els fills de l’1-O-17 i els unilateralistes, per mi són UTÒPICS.
Amb la qual cosa; necessitem gent REALISTA i que sàpiga MATERALITZAR si és possible el PROJECTE i ser TRANSPARENTS als encerts i als errors.

Francesc Dalmau
Francesc Dalmau
02.10.2023  ·  13:55

Perquè portar dos barrets al cap, el del Consell de la República i el de Junts, és poc compatible? I mes si no ostenta cap carrec en el partit, ….. forçat. En canvi el president de la Generalitat sí que porta dos barrets i això a mi no em sembla poc compatible en el seu cas. En tot cas és la seva evident incompetencia la que em sembla que el fa molt incompatible. I això si que és molt preocupant.

Francesc Casajuana
Francesc Casajuana
02.10.2023  ·  15:49

Una lliçó de perfeccionisme breu i útil: si m’enganyes una vegada la culpa és teva, si m’enganyes dues vegades (o més), la culpa és meva.

Jordi Talarn
Jordi Talarn
02.10.2023  ·  16:02

Consell per la Republica = a Govern l’Ombra.

PAU BOLDU
PAU BOLDU
02.10.2023  ·  18:02

El que cal en centrar.se totalment en explicar als castellams residents que voten Ciudadanos.Psc en explicar els avantatges descomunals dela independencia. Esser españols es esser pobres, miserables i esclaus dels ganduls i señoritos del sud i castella dels hidalgos. Que espera TV3 a fer una campanya publicitaria? I Omnium i ANC? Sr. Puigdemont, arreu que sapiguen els residents que votar psc.ciudadanos es arruinar als seus fills i nets. NO SOM IMBECILS, prou al DOMUND pel pinso als espaÑols

Joan Royo
Joan Royo
02.10.2023  ·  19:46

Ho sent molt però avui no he entés un borrall de l’editorial. Algú pot confiar en Sánchez? No recordem un altre socialista tan mentider i amoral, un tal Zapatero? Amnistia? Guerra i companyia ja preparen el ribot per escurar-la en el congreso de diputados. I el TC acabarà la faena. Només hi ha una opció digna per als independentistes, el bloqueig indefinit de les institucions espanyoles fins que reconeguin el resultat de l’1 d’Octubre, i ara sí, negociar com es fa efectiva la independència.

Tomas Pérez
Tomas Pérez
02.10.2023  ·  20:40

En Pep Agulló ja ho ha dit tot. Res a afegir-hi.
Sols un simple comentari referent a un paràgraf de l’editorial que diu “Un dels entrebancs fonamentals per a fer efectiva la independència és que tothom la vol perfecta, immaculada i a la seua manera”. No és cert perquè l’important no ès com la voldríem, sinó com i quan fer-la efectiva, després ja vindria la resta.

Carles Blas
Carles Blas
02.10.2023  ·  21:37

Subscric Josep Costa a través del comentari de Jaume bonet.

Jo només vull una cosa: la independència. L’aministia ara mateix sembla un parany més que un cosa útil.

La UE es passarà el dret dels catalans per l’engonal (com ha vingut fent) per la simple raó que si Catalunya esdevé independent, I per conseqüència Espanya deixa d’expoliar els 20000 milions (i més) del dèficit fiscal, l’endemà serà en fallida, posant tota l’economia europea en un problema de molt mala sortida. Això tothom ho calla.

Juan Martin ALEGRIA
Juan Martin ALEGRIA
02.10.2023  ·  21:59

La línia editorial de Vilaweb, que és una opinió política de pes, abraça la tesi que cal abraçar el “possibilisme” dixit en Carles Puigdemont sota l’eufemisme que no cal ser “perfeccionistes”.

Però, quina collonada és aquesta que del perfeccionisme?
Què vol dir perfeccionisme en el cas polític català?
Reivindicar el resultat de l’1 d’octubre?

L’explicació que en fa hui l’editorial la trobe confusa i buida de sentit.
En qualsevol cas, és clar que els creadors d’opinió “se han puesto las pilas”.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any